Zlatni retriver – Cena šteneta, Karakteristike, Temperament, Iskustva!

Zlatni retriver je poznat svuda u svetu, kako od strane odraslih, tako i dece. Bez obzira da li poznaje sve ili pretežne karakteristike ove rase, aspolutno je teško pronaći osobu koja nije čula za zlatnog retrivera.

Kao što je prepoznatljiv labrador retriver, tako i zlatni ima svoje osobenosti i karakteristike koje ga čine jedinstvenim u svetu. Njegova blaga narav, mio i prijateljski stav, kao i nežan temperament učinili su ga omiljenim u svim krajevima sveta. Ne čudi činjenica da je mnogo puta pobeđivao na takmičenjima i izložbama, uz veliki broj dobijenih priznanja i pohvala.

Zlatni retriver je na AKC listi najpopularnijih pasa na trećem mestu. Prema FCI klasifikaciji pripada grupi 8 – Retriveri, Cunjavci i psi za vodu. Originalan naziv „Golden Retrever“ govori da potiče iz postojbine velikog broja rasa pasa, a to je Škotska. Zatim se neverovatnom brzinom raširio svuda u svetu, i za kratko vreme postao jedan od najomiljenijih i najpopularnijih rasa.

Zlatni retriver je svima poznat kao pas koji obožava ljude i decu, kao i da je uvek raspoložen za trčanje, igru i zabavu. Beskrajno je veran pas, pratilac i ljubimac koji se savršeno snalazi u svakom domu. Dokaz da je kućni ljubimac koji važi za jednog od najomiljenijeg, upravo potvrđuje činjenica da je zlatni retriver izbor broj jedan velikog broja porodica, možda i najvećeg u našoj zemlji, ali i okruženju. Najčešće, deca biraju ovu rasu, jer su poznati kao druželjubivi i spremni na beskrajnu zabavu u svakom trenutku. Za njih nema neraspoloženja i brige, naprotiv. Uvek su tu da čak oraspolože vlasnika i ulepšaju svaki dan svojim novim aktivnostima. Oni će uživati u kući i stanu, a posebno će obožavati prostrano dvorište ukoliko je na raspolaganju za trčkaranje.

Zlatni retriver leži na livadi pored narandžaste loptice

Zlatni retriver je aktivan pas, voli šetnju, prilagođava se potrebama porodice, ali kao i svaka druga rasa, karakterišu ga sopstvene potrebe koje očekuje od vlasnika da budu zadovoljene.

Cene zlatnog retrivera – Odaberite najbolje štene

Cene zlatnog retrivera u Srbiji se kreću između 100 i 350 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za zlatnog retrivera.

Najbolje odgajivačnice za zlatnog retrivera u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene zlatnog retrivera.

Cena zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci zlatnog retrivera mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja zlatnih retrivera

Poreklo zlatnog retrivera -uzgajivači potiču iz regije Škotske

Istorija se piše samo o poreklu zlatnog retrivera. Postoje legendarna predanja po kojima je ova rasa potekla od ruskih ovčara, koji su dovedeni iz cirkusa. Tu su zapisi koji pokazuju da ovi psi potiču iz drugih zemalja. Mnogo je izvora koji potvrđuju da je ova rasa bila prvobitno poznata kao lovačka u oblasti Škotske.

Prvi uzgajivač ove rase u ovoj oblasti, Lord Twedmouth, bio je čuveni lovac kojem je bila potrebna rasa pasa sa izraženim njuhom i osećajem za istraživanje okoline i traganje za divljačima. Zbog toga, bavio se stvaranjem upravo takve rase, koja će biti savršena pratnja i tragač tokom lova. U pogledu karakteristika koje je želeo da dobije ukrštanjem rasa, jesu izražena osobina traganja, lojalnost i fizička aktivnosti. U pogledu drugih karakteristika, bilo mu je bitno da budu vredni, uslužni, talentovani i da se snalaze u okruženju. Želeo je rasu koja je naprednija od setera i španijela, koji su bili prepoznati kao tragači, lovci i donosioci plena.

Kako pokazuju određeni izvori zabeleženi od 1835. do 1890. godine, uspeo je sve to da objedini dobijanjem zlatnog retrivera. Ukrštajući tadašnjeg zlatnog retrivera sa vodenim španijelom, stvorena su četiri štenca, kao uzorak čuvene rase ovog psa. Kontinuirano se bavio proširivanjem rase, tako što je ukrštao samo zlatne retrivere u žutoj boji, kako bi se kao takve u velikom broju umnožile. Druge primerke je poklanjao. Poznato je da je još 1904. godine zabeležen uspeh ove rase i psa „Don of Gerwyn“ na međunoarodnom takmičenju „International Gundog Leaguetrial“. Rasa je zvanično priznata u Engleskoj 1911. godine, kada je prvobitan naziv bio „retriver žuti ili zlatni“. Devet godina kasnije, ova rasa je dobila današnje ime – zlatni retriver.

Prenošenjem pasa u Sjedinjene Američke Države, nastanjeni su jedni od najlepših primeraka rasa u ovoj oblasti. Davne 1932. godine, Kinološki klub u SAD-u zvanično je priznao ovu rasu.

Zlatni retriver je bio vrlo cenjen, odvažan i popularan kao lovački pas sa izraženim njuhom, snagom i velikim sposobnostima za traganjem i trčanjem. Vrlo je poštovan kao atletski vešta rasa, marljiva i ujedno nežna i pitoma. Njihovi obožavaoci bili su i poznate istorijske ličnosti, ali su veliku ulogu pokazali i u svom humanom delu. Mnogi od njih predstavljali su pse vodiče za slepa i slabovida lica, osobe koje imaju problem sa sluhom i drugim hendikepima. Poznati su kao rasa koja ima jedan od najboljih odnosa sa ljudima. Danas su poznati i kao psi koji su velika podrška starim licima, kao i osobama sa bilo kakvim problemima. Koliko su omiljeni, govori činjenica da je svuda u medijima zabeležen najstariji zlatni retriver, koji je napunio neverovatnih 20 godina. Kako je prosečan životni vek ove rase između 10 i 12 godina, to je dovoljno reći da je zaista ova rasa svemoguća.

Zlatni retriver ima fizički izgled koji ga čini neodoljivo slatkim

Zlatni retriver je pas koji se dopada svima, privlačeći pažnju milim i nežnim fizičkim izgledom. Radi se o rasi koja je kod nas dosta zastupljena i viđena kao fenomenalni kućni ljubimac. Bilo da je krem, svetlo ili tamno zlatne boje, može se videti kako se igra sa decom i vlasnicima u brojnim parkovima. Generalno, prepoznat je kao sportski i lovački pas, koji upravo ima takve sve fizičke karakteristike. Ima odvažnu visinu i težinu koja ga prati da bude savršeno sportski tip, bez neusaglašenosti bilo kojeg dela tela. Proporcionalnost je ono što čini ovu rasu dosta skladnog i ujednačenog fizičkog izgleda. Radi se o psu srednje ka većoj veličini, koji ima zaobljenu lobanju i tamnije oči. Uši koje prekrivaju glavu, gusta i dugačka dlaka sa zlatnim odsjajem i veselim repićem, ono su što svako prepoznaje kod zlatnog retrivera.

Štene zlatnog retrivera sedi na podu u stanu i gleda u kameru

Visina i težina zlatnog retrivera

Kao i kod najvećeg broja rasa, razlikuju se mužjaci i ženke prema telesnim karakteristikama, najčešće visini i težini. Mužjaci u pogledu visine kreću od 56 do 62 centimetra, a ženke od 50 do 56 centimetara. Kada se radi o težini, mužjaci dostižu od 30 do 35 kilograma, dok su ženke nešto sitnije – od 25 do 32 kilograma.

Fizičke karakteristike zlatnog retrivera

Glava zlatnog retrivera je široka, sa zaobljenom lobanjom i snažnom njuškom. Ona je izražena, široka i čvrsta, a dužina odgovara dužini dela lobanje od kraja njuške do početka čela. Karakteriše ga čvrst vrat, prilično dugačak i sa izraženim mišićima.

Zlatni retriver ima svetlu boju, sa karakteristično crnim nosićem. Nekada je moguće videti da je nos svetliji, posebno tokom zimskih dana ili prilikom hormonalnih promena kod ženki. Boja nosića menja se privremeno, ili trajno.

Zlatni retriver ima okrugle oči koje daju jasan i prijateljski pogled, koji je nežan, „nasmejan“ i mio. Boja očiju obično je tamnije smeđa, a one su postavljene sa većim razmakom.

Uši su postavljene tačno iznad oba oka, srednje su veličine i prilično opuštenog izgleda. Deluje čak i da jednostavno „padaju“ sa strana glave.

Zlatni retriver ima čvrstu i snažnu vilicu, uz 42 pravilno postavljena zuba i „škarastim“ zagrizom. U takvom obliku, gornji zubi prelaze preko donjih, i svi su vrlo uspravno postavljeni u ustima.

Telo zlatnog retrivera čine ravna leđa, ovalan stomak i snažne prednje i zadnje noge. Uglavnom stoji uravnoteženo zadnjim i prednjim delom tela, sa širokim i snažnim grudnim košem.

Leđa su ravna i odvažna, dok su rebra duboko postavljena, dosta zaobljena i vidljiva ukoliko zlatni retriver nije gojazan.

Prednje noge karakterišu čvrste kosti i zglobovi, i ravno su postavljene. Zadnje noge su snažne, čvrstih kosti i mišićave. Predstavljaju faktor snažnog odskoka i velikog koraka.

Zlatni retriver ima čvrste, okrugle i šape koje podsećaju na one kakve imaju mačke.

Rep je smešten u ravnoj liniji leđa i dužine do skočnih zglobova zadnjih nogu.

Dlaka zlatnog retrivera

Dlaka je ono što krasi zlatnog retrivera, i ujedno odvaja od poznatog srodnika – labradora. Prilično je ravna ili blago talasasta, sastoji se od dva sloja u svetlim bojama. Raspoređena je u vidu gustih i izraženih resa, dok je poddlaka vodootporna i čvrsta. Kako je dlaka u vidu krzna, važno je redovno je kontrolisati. Pojedini delovi dlake su im istaknuti na butinama, repu i predelu grudi. Takođe, moguće je da u predelu grudnog koša dominiraju dlake bele boje. Nije poželjno da se pojave crvenkaste niti mahagoni nijanse dlake. Do uzrasta od nekih 6 meseci okvirno, zlatni retriver ima dlaku koja je ista kao kod štenca, a nakon tog perioda se menja. Potpuno formirana je kada ovaj pas napuni godinu dana. Zatim se dlaka povremeno linja – posebno tokom proleća i jeseni.

Zlatni retriver leži na travi

Tajna umiljatosti koju odaje zlatni retriver i na prvi pogled i susret, jeste u nežnom pogledu, mekanoj dlaci i umerenom ponašanju koje je uvek prijateljski nastrojeno. Dugačke i snažne noge omogućavaju mu da neprestano trčkara, čak i da prelazi velike razdaljine. To i ne čudi s obzirom da je u njegovoj prirodi lov, traganje i hvatanje divljači. Vole da se maze, što im omogućava gusta i umereno talastasta dlaka, pa im četkanje ili češljanje prija u svakom trenutku. Koliko je umiljat i druželjubiv dokazuju njegov temperament i psihološke karakteristike, što će biti predstavljeno u nastavku teksta.

Temperament zlatnog retrivera pokazuje druželjubivost

Pas koji je neverovatno odan i posvećen svom vlasniku, kao i članovima njegove porodice, jeste upravo zlatni retriver. Druželjubiv je, vedar, pametan i zabavan. Obožava decu, a odlično se slaže i sa drugim psima. Uvek će se uklopiti u dečije igre, trčeći za njima, loptom ili skrivajući se po dvorištu.

Koliko je veseo i razdragan, može se videti svakodnevno jer gotovo uvek raspoloženo „maše“ svojim čupavim repićem. Veoma su tolerantni, prilagodljivi i strpljivi u svakom pogledu. Pozitivni su i prijateljski nastrojeni prema svima. Neće pokazati odbojnost čak i da neko prvi put kuca na vrata. To je odlično u pogledu druželjubivosti, dobroćudnosti i uvek veselog dočeka svakog novog gosta. Ipak, sa stanoviša zaštite i čuvanja doma, to i nije tako poželjna karakteristika. Naime, zlatni retriver neće sačuvati dom od provalnika, niti bilo kakvih drugih nepoznatih pojava. Naprotiv, on ih čak može sa osmehom dočekati, potpuno neustrašivo i razdragano.

Zlatni retriver uvek i svuda privlači pažnju, bez umora i odustajanja. Nekada čak može i lajati ili cvileti kako bi pokazao da je tu i da mu treba pažnja. Kada čuje graju, igru i zabavu, nikako je ne može propustiti, ni za šta na svetu. Čak i da je umoran i neispavan, odložiće svoju popodnevnu dremku ili spavanje za krug trčkaranja po domu ili dvorištu. Njegovu prirodnu radost, ushićenost i oduševljenje, jedino može narušiti nedostatak ljubavi, pažnje i podrške. U tom slučaju ume dosta da tuguje i da se oseća jednostavno loše i nesrećno. Obično se to primeti njegovom neobičnom mirnoćom, nereagovanjem na okolinu i izuzetkom veselog pogleda i sjaja u oku. Sa druge strane, svoje zadovoljstvo pokazuje mahanjem repom, skakanjem i trčkaranjem, udaranjem šapa, dodirivanjem njuškom i slično.

Važno je da im se obezbedi dovoljno fizičke aktivnosti tokom dana, kako bi svoju energiju kvalitetno utrošili. Prilagodljivi su za život u kući ili stanu. Obožavaju dvorište, ali nisu oduševljeni da sve vreme provode na otvorenom prostoru. Razlog tome je umerena tolerancija na ekstremne temperature, kao i to što ne vole da samuju. Preterana samoća za njih je prava nevolja, pa na taj način mogu postati tužni i depresivni, ali i podložni destruktivnom ponašanju.

Za razliku od velikog broja drugih rasa, karakter ovih pasa je takav da se slažu i sa mačkama, i drugim životinjama. Mala deca uživaće u okruženju zlatnog retrivera, ali treba povesti računa da ne ostanu sami sa njima. To je isključivo zbog toga jer ih u igri mogu odgurnuti ili prevrnuti na pod. Još jedna karakteristika koju ima zlatni retriver, jeste da uživa u plivanju, pa će se rado pridružiti vlasniku u bazenu. Ne vole odbijanje, grubost i vikanje. Zato i kada su destruktivni, bitno je da poznaju pravila i komande, koji se mogu realizovati i bez preterane strogosti. Nežna strana zlatnog retrivera zahteva prisnost i bliskost, mirnoću vlasnika i takav tretman će onda višestruko uzvratiti. Ovaj pas je dosta jednostavan za saradnju, jer je po prirodi pozitivan, ali je isto tako i zahtevan. Očekuje vlasnika koji će mu nedvosmisleno pokazati ljubav, poštovanje i podršku. Ujedno, potrebna mu je svakodnevna pažnja i održavanje, kako bi bio veseo, mio, ali i zdrav i negovan.

Zlatni retriver i dresura

Kada se radi o dresuri, zlatni retriver brzo i lako prihvata sva pravila, komande i autoritet. Naravno, poželjno je da bude još kao štene izložen dresuri i pravilima ponašanja. Čak više desetina različitih komandi mogu da besprekorno zapamte tokom života. Upravo i dresuru doživljavaju kao igru, zabavu i sa oduševljenjem je očekuju. Naravno, podrazumeva se da će nakon obuke besprekorno i potpuno predano pratiti komande i autoritet vlasnika u svakom trenutku.

Zlatni retriver – nega i održavanje su neophodni kako bi bio zdrav i veseo

Svaki pas očekuje pažnju i posvećenost, ali i negu i održavanje, kako bi bio zdrav u svakom trenutku. Adekvatna nega sastoji se prvenstveno u pregledanju, četkanju i održavanju krzna, odnosno zlatne dlake. Tokom proleća i jeseni dosta se linjaju, kada će dlake biti prisutne svuda – i u kući, i u dvorištu. Održavanje higijene u ovom pogledu podrazumeva redovno četkanje, čak i više puta tokom sedmice. U periodima pojačanog linjanja, savet je da se zlatni retriver četka i pregleda svakodnevno. To će vratiti sjaj krznu, učiniti dlaku osveženom i potpuno zdravom od korena do vrha. Takođe, smanjuje se krzanje i linjanje, kao i stvaranje ućebotina. One mogu izazvati bolove, jer se stvaraju čvorovi koji mogu istezati i koren dlake.

Poželjno je bar jednom u toku godine skraćivati dlaku, što je savet prepustiti profesionalcima u ovoj oblasti. Proveravanje ušiju, nosa, usne duplje, očiju i zuba, kao i šapa je neophodno svake sedmice. Uši su preklopljene što daje prostor za pojavu gljivičnih i bakterijskih infekcija. Kako bi se to preventivno sprečilo, čišćenje ušiju jednom sedmično uz gazu ili krpicu je potrebno. Zubi se peru bar četiri puta sedmično a poželjno je čak i svakodnevno, kako bi zadah bio uvek svež a usna duplja čista. Nokti se seku prema potrebi, bar na mesečnom nivou. Vodi se računa da se uvek seckaju vrhovi, kako se ne bi oštetili nervi smešteni na vrhovima prstiju ovih pasa.

Zdravstvene tegobe zlatnog retrivera

Kada se radi o zdravstvenim tegobama, zlatni retriver je sklon određenim problemima. Zato je poželjno da se bar jednom u toku godine odvede na preventivne sistematske preglede kod veterinara. Najčešće se proveravaju i testiraju kukovi, laktovi, oči i srce. Skloni su kožnim bolestima, upravo zbog duže i gušće dlake, i snažne poddlake. Podložni su pojavi i autoimunih bolesti. Kod ove rase pojavljuju se bolesti arterija i srca, displazije lakta i kukova, kao i entropija i katarakta. Poslednje oboljenje izaziva probleme sa vidom, i pojavom slepila sa protekom vremena. Ređe se susreću sa epilepsijom i alergijama. Tu su i određeni problemi sa štitnom žlezdom, zapaljenje šapa, dijabetes, povišen očni pritisak, i mnogo drugih oboljenja. Važno je da se zlatni retriver nabavi od zvaničnih i proverenih uzgajivača, koji će obezbediti uvid u kompletnu dokumentaciju, kao dokaz o poreklu, naslednim karakteristikama i eventualnim pojavama.

Zlatni retriver ishrana

Jedna od karakteristika zlatnog retrivera jeste i ta da obožava da jede – što ne čudi, jer većina rasa su poznati gurmani. Ipak, bitno je uspostaviti izbalansiranu ishranu, kako ne bi postao gojazan. To se proverava pipanjem rebara, i čim se ne mogu opipati, to je crveni alarm: zlatni retriver je u zoni gojenja.

Ovom psu, kao i svakom drugom, potrebna je kvalitetna ishrana. Kada se radi o štencima, oni se hrane od 3 do 4 puta dnevno. Za njih je karakteristična upotreba suve hrane – obroka u vidu proverenih granula. I one se čak razlikuju prema predviđenoj vrsti i količini za određeni uzrast.

Sa punih 7 meseci zlatni retriver ima formirane stalne zube. Kako bi izbegli probleme sa srcem, poželjno je da se hrane isključivo preporučenim namirnicama. Odrasli pas obično konzumira 2 obroka dnevno, što treba da bude sačinjeno od vitamina, proteina, minerala i masti. Odrasli pas uživa u raznovrsnoj ishrani, kao i prirodnim ili kuvanim namirnicama. Zlatni retriver jede meso, povrće, testeninu i mlečne proizvode. Meso voli sveže ili skuvano – piletinu ili jagnjetinu. Od povrća obožava spanać, krompir i šargarepu, a tu su i žitarice poput pšenice i mnogih drugih. Svideće mu se i doručak sačinjen od mleka ili sira sa hlebom. Podrazumeva se unos čiste i sveže vode u što većim količinama, posebno kada je izložen brojnim dnevnim aktivnostima. Poželjno je uvek ograničiti i broj i količinu obroka, kako ne bi postao gojazan što će izazvati druge zdravstvene probleme.

Zlatni retriver iskustva i konačno mišljenje

Iskustva vlasnika kažu da je zlatni retriver pas kojeg jednostavno svi obožavaju: odrasli, deca, drugi psi i sve životinje. To i ne čudi, s obzirom na činjenicu da se savršeno slaže sa svima. Vrlo je prijateljski nastrojen i prema poznatom i nepoznatom okruženju. Svakoga dočekuje veselo, razdragano i oduševljeno, pozivajući na igru i zabavu. To ga čini odličnim prijateljem, ali ne tako dobrim zaštitnikom i čuvarem. Ne ume da prepozna nevolju i nepoznatu situaciju, jer nije sklon oprezu. Naprotiv, u njegovoj prirodi je saradnja, druželjubivost i ljubav prema svima. Iako svog vlasnika ne može zaštiti ni sačuvati opasnosti, osim ukoliko baš ne bude transparentno napadnut, vrlo je veran i odan. Prati vlasnika u stopu, uvek mu je na raspolaganju i ulepšaće svaki dan.

Štene zlatnog retrivera leži na travi

Odličan je i kao zabavljač, pa je često u centru pažnje svakog događaja, uživajući u pogledima koji su ka njemu upereni. Koliko je savršen kućni ljubimac govori i to da je zaista izbor broj jedan velikog broja domova. Pored njega, tu je i prepoznat labrador kao vrhunski kućni ljubimac za svakoga.

Neosporno je da je zlatni retriver savršen za svaki dom. Ipak, pogoduje kućama i domovima gde je bar u okruženju dostupan park, ukoliko ne i dvorište. Veoma su razigrani i energični, pa  je potrebno da svakodnevnom šetnjom ili trčkaranjem utroše svoju raspoloživu energiju koja se odrastanjem neprekidno uvećava.

Zahtevaju izbalansiranu ishranu, bogatu vitaminima i mineralima. Odrasli zlatni retriver uživa u namirnicama koje konzumiraju i ukućani, samo da ne budu ljute, slane niti previše slatke. Svaki obrok za njih je prava poslastica i pokazatelj ljubavi i pažnje vlasnika. Spremni su na socijalizaciju, učenje i obučavanje. Njihova dresura je jednostavna i brza, ali je važno uspostaviti autoritet i pravila koja će se apsolutno poštovati. Mnogo je pozitivnih strana koje ima zlatni retriver, ali njegov karakter koji odlikuje mirnoća, poslušnost i stalna radost, nenadmašno se ističu u moru drugih. Zbog toga je i pored brojnih sličnih rasa pasa, upravo zlatni retriveri oni koji krase i uveseljavaju veliki broj domova širom sveta.

1 thought on “Zlatni retriver – Cena šteneta, Karakteristike, Temperament, Iskustva!”

Leave a Comment