Samojed – Cena šteneta, Iskustva, Karakter i Ishrana!

Samojed je pas prepoznatljiv po divnoj, dugačkoj i čisto beloj dlaci. Ukoliko ga malo bolje pogledate, uvidećete da neverovatno podseća na haskija koji potiče iz Sibira. To i ne čudi, jer je upravo ovom psu, kao i malamutu sa Aljaske vrlo srodan. Kako i sam korene ima na severozapadu Rusije, konkretno u dalekom Sibiru, samojed odlično toleriše niske, čak i neverovatno hladne uslove i temperature.

Veoma je druželjubiv, divan i sladak. Mnoge porodice svakodnevno zabavlja, ali karakteristično je to da je odličan lovac. Kako je uglavnom nastao kao rasa namenjena za snažnu vuču, ima sklonosti ka praćenju, čuvanju, traganju i lovu. Upravo zbog toga, vrlo je specifičan, jer se u njemu kreirao spoj neverovatnih kombinacija sposobnosti, veština i osobina. Koliko god da je omiljen u kući i obožava vlasnika, nije sklon baš prevelikoj odanosti.

Samojed je zanimljiv pas, vrlo veseo i pametan. Voli da privlači pažnju, i to neretko čini glasnim lajanjem. Obično ga i zovu „lajavcem“, jer je sa njim dan po ovom pitanju vrlo uzbudljiv. Zbog toga, još jednom razmislite ukoliko želite baš ovog ljubimca da uselite u svoj stan. Vama će sigurni smo prijati društvo i brzo ćete se naviknuti na novog ljubimca, ali pitanje je kako će reagovati komšije na nekada i malo veću buku i više lajanja.

Takođe, radi se o psu koji je dosta tvrdoglav, ali to pokazuje i da je inteligentan, zna šta hoće i teško odustaje od svojih želja i potreba. One svakako nisu velike, niti usmerene ka agresiji i nemirluku, već su čisto odraz druželjubivosti, nekada opreznosti i nepoverljivosti u nepoznatom okruženju. Bez obzira na broj godina, samojed je uvek raspoložen za druženje, igru i zanimaciju. Ukoliko razmišljate o kupovini kućnog ljubimca, možete slobodno razmisliti i o samojedu, jer će izbor biti savršen.

Cene samojeda – Odaberite najbolje štene samojeda

Cene samojeda u Srbiji se kreću oko 200 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za samojeda.

Najbolje odgajivačnice za samojeda u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene samojeda.

Cena samojeda zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci samojeda mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja samojeda

Samojed je čuveni ruski pas, koji vuče poreklo iz dalekog i hladnog Sibira

Kada se bavimo istorijom i poreklom samojeda, uglavnom se vezujemo za područje Rusije. Iako veliki broj rasa nema tačno određeno i potvrđeno poreklo, samojed potiče iz Sibira. Naziv je dobio po plemenu sa severa Rusije – samojed. Odatle i originalan naziv koji se razlikuje u samo jednom slovu našeg prevoda, a to je Samoyed. Prvenstveno, ovaj pas je imao najveću ulogu za vuču sanki i stvari. Takođe je poznat i kao sjajan lovački pas. Koliko su nežni, pitomi i blagog karaktera, govori činjenica da su još tada spavali sa svojim vlasnicima, kao i sa decom u zaklonima. Sve to, činjeno je da bi se što više ugrejali tokom hladnih dana u Rusiji. Nakon čuvene revolucije koja se dogodila u državi, narodi koji su živeli kao nomadi i sa sobom vodili ove pse, morali su da ih daju istraživačima.

Samojed stoji na ciglama prekrivenim mahovinom

Krajem 19. i početkom 20. veka, bili su poznati kao fenomenalni „vozači“ sanki na različitim putovanjima i avanturama prelaska iz jednog u drugo, ne tako malo udaljeno mesto. Koliko su bili popularni, snažni i hrabri, govori činjenica da su učestvovali u čuvenim ekspedicijama i pohodima na Antartik. Bez obzira na obučenost, snagu i volju, mnogi od njih nisu uspeli da prežive teške i hladne uslove, u kojima su definitivno bili poznati kao radna snaga.

Čuveni zoolog iz Engleske, Ernest Kilburn Scott, prvi je doneo samojeda u ovu zemlju. Naime, on je tokom 1889. godine boravio sa plemenom Samojed, uz deljenje smeštaja u vidu šatora. Zatim se vratio u svoju zemlju, i doneo čuvenog mužjaka „Sabarka“. Odmah nakon toga, doneo je i bež boje ženku sa zapada Urala, kao i mužjaka smeđe boje iz Sibira. Zatim su samojedi preneti u Veliku Britaniju od strane više odgajivača, kako bi se rasprostranili i u nove krajeve sveta, što se ubrzo i dogodilo. Čak prvi samojed koji se naselio na ovoj teritoriji dobio je ime Antarctic Buck.

Veliki broj poznatih kraljeva, kraljica i drugih bitnih ličnosti, imali su samojeda u okviru svojih domova, dvorišta i radnih zadataka. Prema podacima istraživača rase, još 1906. godine je prvi samojed doveden u Ameriku, kao poklon Nikolasa, čuvenog vojvode u Rusiji. Imao je istu ulogu – vuča sanki. Davne 1909. godine izvršena je standardizacija rase u Velikoj Britaniji, a u Sjedinjenim Američkim Državama to se dogodilo 1923. godine. Patronat nad rasom dobila je Nordijska unija za pse. Danas je samojed veliki pas, koji živi između 10 i 12 godina u proseku. Pripada grupi radnih pasa, pastirskih, službenih i angažovanih za vuču tereta.

Telesne karakteristike samojeda čine da bude vrlo dopadljiv i lep pas

Prelepi pas samojed, koji dosta podseća na vuka i haskija, najzanimljiviji je zbog svog veselog karaktera, ali i dopadljivog fizičkog izgleda. Prema FCI klasifikaciji, pripadaju grupi 5 i sekciji 1.2, kao špicevi i nordijski vučni psi.

Visina i težina samojeda

U pogledu visine koje dostižu, mužjaci rastu između 52 i 60 centimetara, a ženke od 47 do 53 centimetara. Toleranicja odstupanja iznosi do 3 centimetara ka većoj ili manjoj visini. Sa druge strane, težina mužjaka kreće se u rasponu od 20 do 30 kilograma, a ženke između 15 i 20 kilograma. Samojed je ljubimac i lovac koji pripada kategoriji velikih pasa, i odlikuje ga umiljatost. To je dosta zbog karaktera, kao i zbog velike, mekane i predivne guste dlake koja ga pokriva i čini da se oseća toplo.

Dlaka samojeda

Samojed ima dvostruki sloj dlake, koji čini da se prilično linja, tokom čitave godine. Ipak, prema istraživanjima, ne spada u pse koje će izazvati alergiju, ili čija će dlaka biti uzrok nekih drugih tegoba. Spoljni deo dlaka je čvrsta i snažna, dok je poddlaka, ili unutrašnji sloj, znatno mekanija na dodir, glatka i dosta gusta. Zato, on voli i neophodno mu je redovno četkanje, svakog dana, čak i više puta, radi negovanja i čuvanja dlake.

U pogledu boje dlake, dominiraju bele, bež i slični tonovi, do nijanse biskvita. Dlaka je vrlo teška i elastična. Posebno kod mužjaka, oko vrata je izražena i pravi okvir oko glave.

Na ušima, vrhu glave i nogama sa prednje strane, dlaka je obično nešto kraća u odnosu na onu koja se nalazi svuda po telu. Ženka ima za nijansu kraću, svilenkastiju i mekšu dlaku nego mužjaci. Nosić se izdvaja, i obično je izrazito tamne, najčešće crne ili braon boje.

Izgled samojeda

Generalno, samojed ima elegantan izgled, koji odlikuje hrabrost, samouverenost i stav. Poznati je zabavljač, šarmer i njegov „smešak“, koji je rezultat blago zakrivljenih krajeva usana, prosto osvaja na prvi pogled svakoga bez ikakve dileme.

Samojed ima oblik glave koji mnogo asocira na haskija, kao i vuka. Njuška je vrlo snažna, duboka i dugačka gotovo koliko i lobanja. Ka nosiću se prilično sužava, i gornji deo njuške je dosta ravan.

Samojed trči preko livade sa granom u ustima

Oči su manje, koso postavljene i najčešće braonkaste boje, od nijanse lešnika do tamnog kestena. Pogled je prijatan, odaje osmeh i prijateljstvo, što daje i položaj očiju, kao i nešto veći razmak između njih.

Usne su vrlo pune i zbijene, uz izdignute uglove, što upravo daje čuveni osmeh samojeda. Ima snažnu, čvrstu i veliku vilicu, sa isto takvim zubima. Uz pravilan raspored, imaju normalan položaj u vidu makazica.

Rep je dugačak, karakterističan, zanimljiv i daje im lični pečat. Visoko je postavljen i izvijen ka leđima, što uz dugu dlaku čini da prosto bude nakrivljen ka jednoj strani tela. Kada je u stanju mirovanja, samojed obično opusti svoj rep, koji dužinom dohvati čak i njuškicu.

Uši su visoko postavljene na vrhu glave i nešto su manjih dimenzija. Imaju oštar, trouglast oblik. Obložene su debelom dlakom i vrlo su pokretne.

Samojed ima leđa koja su dugačka, uglavnom ravna i puna mišića i snage, sa uočljivim grebenom i uvučenim stomakom.

Vrat je srednje dužine, debeo i čvrst. Kada se radi o udovima, samojed ima prednje i zadnje noge koje su izvor snage i brzine, što se i primećuje u izraženim kostima i mišićima zglobova.

Dok su prednje noge ravne, zadnje su malo zaobljene i daju mu oslonac. Prednje šape su ovalne, fleksibilne i čine ih dugi, malo povijeni prsti, isto kao i zadnje. Prsti i pete se najčešće odstranjuju nekoliko dana po rođenju samojeda. Samojed ima karakterističan, dugačak korak i može snažno da odskoči za manje od sekund.

Samojed iskustva – naravan pas, koji je izvor zabave i osobina koje osvajaju

Prema iskustvima dosadašnjih vlasnika, samojed je poznat kao druželjubiv i „pričljiv“ pas, odnosno rasa koja dosta laje. Karakteriše ih visoka doza raspoloženja, vole dobru zabavu i fizičku aktivnost. Prijaju im podsticaji na aktiviranje, posebno ukoliko se radi o poklanjanju pažnje i mažnji. Uživaju u četkanju, i vrlo su spremni na nežnost u svakom trenutku. Jednostavno su veseli, srećni i razdragani, pozitivni i savršeno se uklapaju u svako društvo – članova porodice, dece i drugih pasa. Kako su stalno funkcionisali u plemenu i sa velikim brojem ljudi, od dalekih predaka potiče sklonost ka saradnji i provođenju vremena u okruženju većeg broja osoba i pasa. Savršeni su i kao kućni ljubimci, i kao lovci. Laki su za čuvanje, negovanje i održavanje.

Samojed trči po plaži pored mora

Samojed nije za psa čuvara

Samojed ima vrlo prijateljski odnos prema svima: drugim ljudima i psima, deci, ali i nepoznatom okruženju. To sa sobom nosi pozitivnu stranu, da nikada neće pokazati sklonost ka agresiji, nezadovoljstvu ili preteranom oprezu. Opet, to može biti i nedostatak, jer neće umeti da prepozna potencijalnu opasnost i ne tako dobru nameru prolaznika. To je problem, jer neće reagovati na primer na provalnika, niti umeju da sačuvaju i zaštite kuću ili dvorište. Naprotiv, nikako nisu dobri čuvari. Pratioci mogu biti u svakom trenutku, ali psi čuvari nikako.

Samojed je lak za dresuru, voli društvo i slaže se sa decom

Iako je uvek spreman za akciju, odlikuje ga umeren nivo energije, tako da će je uvek usmeravati na korisne stvari, bez pojave viška snage i pravljenja nereda. Samojed je jednostavan i lak za obučavanje, pa je dresura uglavnom brza i može se izvesti i u kućnim uslovima. Ipak, tu su stručni dreseri koji mogu za kratko vreme učiniti da samojed nauči sva pravila i potrebne komande za svakodnevnicu bez stresa i nevolja.

Ono što ne vole, jeste da budu sami i bez društva. Ukoliko je to vlasnik, uvek će ga pratiti i pozivati na igru i druženje. Kada su sami umeju neverovatno da se dosađuju i odaju utisak kao da tuguju. Sve to, prepozna se u velikoj meri kada na vrata pokuca društvo, i samojed „razvuče“ čuveni osmeh.

Odlično se slaže sa decom – razume ih, intrigira i zabavlja bez prestanka i umora. Prihvata druge osobe, pse i sve oko sebe koji mu prosto prave društvo. Samojed nije zlopamtilo, ali je dosta tvrdoglav i pametan. Činjenica je da će brzo biti obučen i dresiran, ali ukoliko pokaže samo dozu tvrdoglavosti, posao dresera može postati višestruko teži nego što se prvobitno mislilo.

Samojed ima dostojanstvo, stav i ugled, što odaje fizičkim karakteristikama, ali i temperamentom, osobinama i ponašanjem. Brzo se vezuje za vlasnika i nekada neće da se odvoji čak ni na trenutak od njega. Lojalan je i spreman da podrži vlasnika u svemu. Odgovarno se ponaša i u kući i u stanu, ali više preferira boravak u dvorištu, koje je ograđeno i sigurno. Neće se buniti u zatvorenom prostoru, ali prosto voli igru i trčanje, što dvorište besprekorno omogućava.

Uvek je spreman za prijateljstva, što ga u slučaju usamljenosti može učiniti malo i kontraproduktivnim, tačnije ponašanje postaje destruktivno. To se ogleda u trčkaranju, istraživanju po kući i pravljenju nereda, kopanju po dvorištu, bežanju i traganju po kesama i smeću, kao i sklanjanju i grickanju obuće.

Činjenica je da nije sklon velikom neredu i pravljenju haosa, ali ukoliko ne dobije zasluženu, dnevnu šetnju može da postane nervozan i da traži drugi izvor trošenja svoje snage i energije.

Karakteriše ga i to da je čuveni lovac, pa će često ukoliko primeti juriti manje životinje – zečeve, mačke i veverice, kao i bilo šta što njegov njuh oseti i primeti u blizini. To ga čini povremeno i nepredvidivim, pa nije moguće potpuno mu verovati i puštati ga sa povodca bilo gde u prirodi i okruženju ljudi i životinja.

Uživa u hladnim danima, što mu pomaže gusta dlaka, jer čini da mu bude toplo u svakom trenutku. Suprotno tome, loše reaguje na previsoke temperature. Savet je da samojed boravi pre u seoskim, nego u gradskim područjima, kako bi mogli da uživaju na prostranstvima bez gužve, buke i malo zelenih površina.

Nega i zdravlje samojeda zavise od održavanja i pružene pažnje vlasnika

Održavanje dlake samojeda

Poznato je da samojedi imaju gustu i dosta svetlu dlaku, koja zahteva aktivno održavanje. Nega treba da bude redovna i pravilna. Kako je dlaka dosta svetla i dugačka, može da postane lomljiva, krhka, zamršena ili da potamni. Zato je nega preduslov održavanja i zdravlja samojeda. Mora biti redovna, vrlo često čak i realizovana na dnevnom nivou, ali sve u svrhu održavanja i negovanja vašeg ljubimca. Podrazumeva četkanje tokom svakog dana, ali bar nekoliko puta sedmično ukoliko više od toga nije izvodljivo za vlasnika.

Kupanje samojeda

Takođe, potrebno je i bar mesečno ili dvomesečno kupanje, jer je u dugačkoj dlaci nemoguće sagledati izgled kože, kao i postojanje osipa, bakterija i drugih mogućih kožnih pojava. Prosto, dlaka izgleda kao krzno i dosta je zahtevna za održavanje, što je otežano i činjenicom da se samojed dosta linja tokom čitave godine. Takođe, skloni su da „zamirišu“ vrlo brzo, ukoliko dođu u dodir sa blatom ili drugim materijama, pa je potrebno i kupanje nekada i iznenada.

Samojed se kupa detaljno i temeljno, uz prilagođeni tip šampona, precizno ispiranje i sušenje dlake, što traje prilično dugo. Mnogi vlasnici angažuju profesionalce, koji će besprekorno „izfrizirati“ vašeg ljubimca i dati mu novu svežinu. Svakako, kao i većina drugih rasa, samojed zahteva aktivno vođenje na sistematske preglede kod veterinara i pregledanje svih delova tela. Obavezno je kontrolisanje stanje usne duplje, jezika i zuba, nosa, očiju i ušiju. Čišćenje uz vodu i brisanje suvim, pamučnim krpicama, gazama, vatom ili peškirima, učiniće da dobije predviđenu negu, uz kontrolisanje zdravlja i izgleda kože.

Održavanje samojeda

Zube samojeda poželjno je prati bar 3 puta u toku sedmice.

Nokti se takođe aktivno održavaju, uz mesečno seckanje, ukoliko sami ne skrate svojom fizičkom aktivnošću.

Redovno kontrolisanje uz adekvatnu negu može biti odličan način prevencije mnogih oboljenja i zdravstvenih tegoba. Samojedi spadaju u snažnu i zdravu rasu, posebno jer potiču od predaka koji su nastali i živeli u hladnom Sibiru, i to samo u šatorima. Najčešće se radi o naslednim problemima, koji se mogu ispitati i pre nabavljanja, informisanjem od odgajivača.

Zdravstvene tegobe samojeda

U pogledu zdravstvenih teboga, obično imaju problema sa srcem i arterijama, kao i dijabetesom i displazijom kukova. Još neke od tegoba jesu problemi sa želucem, kao i atrofija rožnjače, koja može izazvati slabiji vid. Atrofija mrežnice oka ukoliko se javi, to se dešava između druge i pete godine starosti. Displazija kukova posledica je njihove težine i krupnoće, što se reguliše pravilnom ishranom i redovnom šetnjom. Još jedan od problema sa zdravljem tiču se oslabljenim radom bubrega i poremećajem urina.

Ishrana samojeda

Kada se govori o ishrani, samojed je poznati gurman, čistokrvni pas koji veoma voli da jede. Kako bi imao izbalansiranu ishranu, potreban je unos korisnih i hranljivih materija, sažetih u dva obroka tokom dana. Njima nikada nije dovoljno hrane, pa ukoliko ih nudite i češće, bez razmišljanja će pojesti sve do dna činije. Zato je važno da budu uobročeni, kao i da se okvirno zna vreme kada i tačno šta jedu.

Manji samojedi konzumiraju suve obroke – kvalitetne granule, a većima se uvode i druge namirnice i gotova jela. Ne prijaju mu začini, šećer, ljute namirnice, začinjena hrana, kao ni slatkiši.

Veliki samojed, kada napuni godinu dana okvirno, treba da ima samo jedan obrok dnevno, ali kvalitetan i hranljiv – uz unos ugljeniih hidrata, minerala, vitamina i umereno masti. Zbog velikog obima fizičke aktivnosti, trčkaranja i šetnji, samojed treba da unosi dosta vode, koja mora biti čista i sveža. Hranjenje psa treba da bude navika i vlasniku i njemu.

Samojed trči po utabanom snegu

O kvalitetu hrane govori biološki sastav i posebno vrednost proteina. Takvi obroci omogućavaju lako varenje, unos korisnih supstanci i aminokiselina. Važno je napomenuti da je ishrana rezultat i zdravstvenog stanja psa, kao i uzrasta uz praćenje težine i visine. Štene samojeda treba da se hrani suvom i dehidriranom hranom, koja nije konzervirana. Moguća je i kombinacija granula sa jogurtom ili vodom. Kada napuni godinu dana, treba da jede jedan obilan, ili maksimalno tri izuzetno manja obroka. Kada je još veći, obroci se smanjuju.

Zaključak o karakteristikama samojeda

Ukoliko vam je potreban kućni ljubimac koji se prilagođava važim životnim navikama i uslovima, uz minimalne zahteve, onda je to samojed. Učiniće da vam dan počne lepše i traje uz osmeh, zabavu i igru. Samojed je prijatelj spreman da prati svog vlasnika u stopu. Vrlo je poverljiv i spreman na saradnju i druženje sa svima. To ga čini idealnim za boravak sa decom i drugim ljubimcima, bez ljubomore i strepnje kakvo ponašanje može pokazati.

Vrlo je šarmantan, dostojanstven i nežan. Voli pažnju i nikako mu ne prija samoća. Ume da bude dosta tvrdoglav, što ga ponekad učini i teškim za saradnju, posebno kada se radi o dresuri. To ipak može da bude osobina koja se i sporadično javlja, jer određeni dokazi govore da je vrlo lak za obučavanje. Samojed je druželjubiv, prijatan i ima karakterističan osmeh, koji stalno drži zahvaljujući dugačkim i pri krajevima zaobljenim usnama. Potrebna mu je fizička aktivnost, redovna i pravilna ishrana, kao i nega i održavanje. U svemu tome, ume da uživa i to da pokaže. Ljubav i pažnju nesebično pruža svom vlasniku, bez i najmanje zadnje namere.

Samojed je čuveni pratilac i lovac, koji tradicionalno vuče saonice i prelazi velike razdaljine. Ne čudi onda i to da nekada može preskočiti, posebno nisku ogradu i otići da istraži okolinu. Isto tako, voli da kopa noktima i šapama, kao i da „onjuši“ sve što mu se učini zanimljivim. Svakako, nije sklon velikim nestašlucima, i čak sve to njegovo ponašanje koje proizilazi najpre iz dosade, ume da bude zanimljivo.

Samojed je pas koji će nedvosmisleno uneti novu svežinu u vaš dom, i savršeno će se snaći ukoliko se radi o kući sa decom i prostranim dvorištem. Voli da trčkara, zabavlja i glavna je maskota gde god se pojavi. Društva mu nikada nije dosta i uvek će učiniti da imate osmeh na licu. Mnogo je razloga zašto je baš samojed savršeni kućni ljubimac i pas za porodice, ali činjenica da nesebično voli decu, druge pse i životinje, govori najviše o tome koliko je pošten, srdačan i nežan.

1 thought on “Samojed – Cena šteneta, Iskustva, Karakter i Ishrana!”

Leave a Comment