Rotvajler – Cena šteneta, Karakteristike, Ishrana i Iskustva!

Rotvajler je pas kojeg karakteriše izrazita vernost i odanost vlasniku, visok stepen inteligencije i karakteristike koje ga čine savršenim kućnim ljubimcem. Ako je to ono što vam je potrebno kako bi dan bio zabavniji, interesantniji i ispunjen nežnošću, rotvajler je pravi ljubimac za vaš dom.

Koliko je omiljen u društvu, govori i činjenica da je u Sjedinjenim Američkim Državama na drugom mestu rangiran prema popularnosti rase. Na čuvenoj AKC listi nalazi se na 15. mestu popularnosti.

Pošten je, odgovoran i spreman za akciju, pa je vrlo često angažovan i kao policijski pas. U Austriji je to svakodnevnica, pa nije čudno da odan rotvajler bude deo policijskih patrola ili vojnih službi. U prilog tome govore njegove karakteristike: vrlo je neustrašiv i hrabar, snažan i ima najjači ugriz od svih rasa, a ujedno je i odan i vredan. Vrlo je izdržljiv i mišićav, uz specifično crnu i dosta sjajnu dlaku, koja mu daje negovan i lep izgled.

Rotvajler pripada jednoj od nastarijih rasa, iako se uvek vode dileme o tačnom poreklu, vremenu i mestu nastanka. Možda je baš rotvajler pravi primer spajanja nespojivih svojstava: aktivnost u policiji i službama, kao i ogromna ljubav, nežnost i druželjubivost prema vlasniku, porodici i deci.

Rotvajler hoda po travi

Ipak, važno je razmisliti pre kupovine ovog psa, jer je poznat kao svojeglav, a može i da ima dozu agresije koja neće odgovarati porodicama. Jedino ukoliko je vlasnik spreman da bude aktivni i jedini vođa, čija se pravila bez polemike poštuju, na komande reaguje i zaštitnički ponaša. Rotvajler je umereno razigran i energičan, a ujedno je manje razigran od drugih porodičnih pasa. Ima prilično nepoverljiv odnos prema drugim rasama i uopšte psima, kao i prema nepoznatom okruženju i ljudima. Zaštitnički je nastrojen i zahteva angažovanje na dresiranju i obučavanju. Nakon svega toga, rotvajler uglavnom bude spreman za boravak u porodici, tačnije kući i stanu sa vlasnikom i drugim ukućanima.

Cene rotvajlera – Odaberite najbolje štene

Cene rotvajlera u Srbiji se kreću između 100 i 300 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za rotvajlera.

Najbolje odgajivačnice za rotvajlera u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene rotvajlera.

Cena rotvajlera zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci rotvajlera mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja rotvajlera

Rotvajler vodi poreklo iz Nemačke i jedan je od nastarijih pasa

Iako postoje nedoumice u pogledu definisanja tačnog porekla rotvajlera, zvanične studije i kinološki savezi potvruđuju da on potiče iz Nemačke. Imaju vezu sa poreklom mastifksog tipa psa, iz Molosusa. Takođe, dovodi se u vezu i sa Rimskim carstvom, kao rasa koja je postojala još u to davno vreme. Služila je za teške i snažne borbe u areni, najčešće sa lavovima.

Rotvajler spada u porodicu molosa, i vodi poreklo od predaka koji su se smatrali čuvarima stada, kao i pratiocima vojnika u Rimskom carstvu. Imali su ulogu hrabrih goniča stoke, koja je bila izvor hrane za vojnike. Smatra se da su tokom svojih pustolovina prvi put došli na jug Nemačke, odakle su se proširili i teritorijalno nastanjili u celoj zemlji.

Poznati su i kao govedarski psi, čuvari i goniči. Bili su izrazito poštovani i uvažavani kao vredni i radni, odgovorni i snažni psi, koji imaju veliku ulogu u svakodnevnom životu ljudi. Samo ime potiče od nemačkog grada – Rotvajl, sa značenjem „crvena vila“. Asocijacija na ime vezuje se za 8. vek i otkriće kupatila sa crvenim crepom u Starom Rimu. Ono je otkriveno od strane stanovnika koji su oktopali antička i rimska kupatila. Rasa rotvajler formirana je uz ukrštanje njihovih predaka i pasa koji su se nalazili u područja kroz koja su prolazili Rimljani.

U nemačkom Rotvajlu, ova rasa dobija nadimak „mesarski pas“, jer je upravo nastavio da pronalazi i goni stoku. Prešli su čak i Alpe, kao verni psi čuvari, zaštitnici i slobodno možemo reći radna snaga. Pored toga, bili su angažovani za vuču kola koja prevoze meso, od strane mesara u ovom gradu i oblasti. Kao i veliki broj drugih rasa, u određenim periodima rotvajleru je pretilo izumiranje vrste. Zatim je 1822. godine u Hejilbronu na izložbi učestvovao samo jedan rotvajler.

Tri šteneta rotvajlera leže u travi

Ipak, 1890. godine se rasa pominje kao samostalna, nezavisna i priznata. Zato je 1901. godine konačno oformljen klub rotvajlera koji nije dugo postojao, i izvršena standardizacija, za regeneraciju i širenje rase. Šest godina kasnije osnovana su još dva kluba rase, dok je 1910. godine proglašen za zvaničnu rasu koja će biti deo policijskih službi.

Koliko je rotvajler stekao popularnost i prepoznatljivost, govori činjenica i da je učestvovao u Prvom svetskom ratu, kao nezaobilazna pomoć, podrška i zaštita nemačke vojske. U tom ratu je podneo i veliku žrtvu, jer je mnogo rotvajlera, čak njih više stotina, nastradalo. Bez obzira na to, rotvajler je već posle 1930. godine postao aktivni učesnik prestižnih izložbi pasa, jer je te godine oštenjeno prvo štene. Zatim se rotvajler uzdigao kao rasa koja je ponovo oživela i nastanjila se svuda po svetu, a posebno u Americi. Posle Drugog svetskog rata, rasa je dobila znatno na popularnosti, a tokom devedesetih, odbjavljeno je od strane AKC-a da postoji više od 100.000 ovih pasa.

Danas se rotvajler uzgaja širom sveta i prisutan je i u službama, kao i na izložbama. Izvor je snage, plemenitosti, dobročinstva i odgovornosti. Spada u kategoriju velikih pasa, sa originalnim nazivom „Rottweiler“. Prema FCI klasifikovanju, pripada grupi 2, koju čine pinčeri, šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi. Kao što je i izneo kinolog Štrebel, potvrđeno je da rotvajler predstavlja pravog nemačkog psa čuvara, zaštitnika i kućnog ljubimca nekih porodica.

U nastavku će biti predstavljene fizičke, a zatim i psihološke karakteristike ove rase, koje mogu učiniti da se rotvajler bolje i detaljnije upozna.

Izgled rotvajlera asocijacija je na dostojanstvo, pedantnost i veliku snagu

Kada se radi o telesnim svojstvima, rotvajler je jedan lep, simpatičan i uredan pas, koji ne zahteva dosta nege.

Visina i težina muškog i ženskog rotvajlera

Iako se najčešće kategorišu u velike pse, prema drugim izvorima navode se i kao rasa koja pripada srednje velikoj kategoriji. Prema težini i visini, javljaju se razlike kod mužjaka i ženke, i oni su obično dosta krupniji. Mužjak ima težinu između 50 i 60 kilograma, a visinu između 61 i 70 centimetara. Sa druge strane, ženke su teške između 35 i 48 kilograma, a visina im se kreće između 56 i 63 centimetra. U slučaju pojave oscilacija, one se tolerišu kao prirodne ukoliko se radi o minimalnom rasponu i razlikama. Pored raznolikosti mužjaka i ženke u pogledu dimenzija i težine, javljaju se neke od razlika u kompletnom fizičkom izgledu, pre svega u veličini glave. Druge karakteristike su uglavnom vrlo slične kod oba pola.

Fizičke karakteristike rotvajlera

Ova rasa važi za dopadljivu, simpatičnu i proporcionalnih fizičkih karakteristika. Rotvajler ima veću glavu, koja je vrlo čvrsta i prilično velika i široka.

Uši su smeštene na vrhu glave i trouglastog su oblika. Uglavnom su spuštene, ali rotvajler ume znatno da ih izdigne kada se radi o osluškivanju i kada je na oprezu. Dosta su razmankute – na oba kraja glave i lepo priležu na lobanju.

Njuška ima srednju širinu i dužinu, sa velikim ustima i čvrstim zubima. One daju snažan, čak kako je određeno i najsnažniji zagrižaj, koji dostiže i 250 kg/cm2.

Rotvajler ima 42 zuba. Jasno je da je vilica dosta istaknuta, snažna i velika. To ga čini prilično krvoločnim i nekada jako opasnim.

Čelo je jasno definisano i istaknuto, ali i naborano kada je na „zadatku osmatranja“.

Jagodice su naglašene na licu, tačnije obrazima, pa su njihove kosti uočljive.

Rotvajler stoji na livadi

Nosić je dosta širok, pravog oblika i sa širokim nozdrvama. Uvek je crne boje, isto kao i usne. One su takođe pravilnog oblika, sa zatvorenim uglovima i tamnim desnima.

Vrat je srednje dužine, čvrst i prepun mišića, leđa ravna i puna.

Rotvajler je vrlo „zategnut“, bez nabora na telu, udovima ili vratu.

Grudni koš je širok, noge snažne i predstavljaju čvrst oslonac. Prednje noge su ravno postavljene, u širokom rasponu. Zadnje noge su takođe prilično ravno i pravo postavljene, sa većim razmakom i širokim butinama.

Rep je dug i snažan, obično pada pored tela. Karakterističan za ovu rasu jeste proces kupiranja, odnosno skraćivanja repa dok je mali, tako da kod velikog broja rotvajlera je teško steći utisak o tome kakav je prirodan izgled repića. Kupiranje, odnosno obrezivanje i skraćivanje repa najčešće se vrši dok su štenci, iz razloga što kada dosta poraste, može da mu smeta tokom hodanja, trčanja i akcija u službi.

Koža je ravna i zategnuta svuda, što mu daje notu elegancije.

Šape su izrazito okrugle i imaju oble ivice. Snažne su i imaju nastavak kratkih, crnih i snažnih noktiju.

Fizičke mane rotvajlera

Iako su brojne lepe karakteristike fizičkog izgleda rotvajlera, postoji i nekoliko navedenih mana, od strane Kinološkog saveza u našoj zemlji. Prema istraživanjima i ispitivanjima, rotvajler može imati slabije kosti i mišiće. Takođe, smatra se i „zdepastim“, kao i da ima glavu lovačkog psa, koja nije dovoljno široka. I obrazi se smatraju previze izraženim, a uši teškim i dugim. Sve ovo ipak, samo su konstatacije fizičkih karakteristika koje mogu uticati najviše na izgled psa, dok se svakako i dalje ispisuju sve pozitivne strane koje ima rotvajler.

Dlaka rotvajlera

Dlaka je dosta sjedinjena, glatka i čvrsta. Nešto je duža na njušci, zanjim nogama i šapama, kao i repu. Rotvajler ima dva sloja dlake – prvi, gornji deo dlake i poddlaku. Prvi sloj je srednje dužine, dosta oštra, čvrsta i gusta. Poddlaka mora da se nalazi ispod gornjeg sloja i znatno je kraća i prileže na telo.

Boje rotvajlera

Kada se radi o boji, uglavnom je crn, a može imati određene nešto svetlije šare po obrazima, vratu, stomaku ili ispod repa. To su definisane i manjeg obima oznake koje zrače bojom plamena. Često se može pronaći u izvorima da je rotvajler crne boje sa mahagoni, žutim i smeđim šarama.

Rotvajler ima snažan temperament, veran je pas kojeg krasi veliko i hrabro srce

Rotvajler ima temperament koji je rezultat dejstva naslednih i naučenih faktora. Predstavlja rasu pasa koja je prijatna, druželjubiva i vrlo vredna.

Rezultat je istorijskog nasleđa kojim je ova rasa stvorena kao uvek spremna za vuču, gonjenje i trčkaranje. Zato ima dosta razvijenih fizičkih, ali i mentalnih svojstava.

Rotvajler je vrlo oprezan pas, koji osmatra okolinu i vrlo inteligentno rezonuje, zaključuje i reaguje. Samouveren je, čvrstog karaktera i više nego hrabar. Nema situacije u kojoj će pokazati stidljivost, strah ili nelagodnost. Gotovo uvek je napet, ali to ne znači da je neraspoložen ili krut, već samo oprezno pristupa svemu i svima, posebno ukoliko se nalazi u nepoznatom okruženju.

Ukoliko je blagovremeno obučen i izdresiran, može da bude dosta tih, miran i prijatan. Važno je da se uspostave jasna pravila, predviđene komande na koje mora odreagovati, kao i da se predvide sva moguća ponašanja. Rezultat dresure treba da bude rotvajler koji je veliki čuvar i zaštitnik, odan i veran vlasniku i porodici.

Rotvajler ima srednji nivo energičnosti i razigranosti, a ujedno nije puno spreman za veliko druženje sa drugim psima. Nepoverljiv je prema ljudima, što se reflektuje znanto opreznijim pogledom, stavom i pokretima koji mogu delovati strašno. Ali isto tako su zaštitnički nastrojeni prema vlasniku i njegovoj porodici. Važno je da svi imaju toleranciju i puste vreme da rotvajler „nanjuši“ i oseti da je u bezbednom i voljenom okruženju. Paralelno sa tim, poželjno je angažovati se na procesu socijalizacije i obučavanja, čak dok se još radi o štencima. Tada će lakoća treniranja i dresure biti na visokom nivou.

Kako je vrlo inteligentan, njegova suzdržanost prema drugima dolazi do izražaja. Postavljanje granica osnovni je element uspešnog funkcionisanja sa ovim psom. Takođe, postoje neke razlike u temperamentu i karaktetu između mužjaka i ženki rotvajlera. Naime, one su znatno više privržene vlasniku, nežnije su i umeju da se umiljavaju, dok su potpuno odane i verne u svakom trenutku. Čak i u pogledu dresure, ženke su jednostavnije za obučavanje, pa se one često savetuju vlasnicima koji žele da kupe rotvajlera, a tek treba da nauče dosta o ovoj rasi, ili nisu imali prethodno iskustvo.

Deca vole kućne ljubimce, posebno pse. Rotvajler može biti idealno društvo i deci, ukoliko je odgajan na pravilan način, uz druženje i socijalizaciju. Što više ostvarenih kontakata bude napravljeno u prvim mesecima života, to će rotvajler pre biti spreman na druge pse i ljude.

Radi se o psu koji je uvek spreman za akciju, jer jednostavno potiče od radne i vredne rase, koja ne može da bude mirna i sedi tek tako u mestu. Očekuje zanimaciju, zabavu, trčkaranje po dvorištu i mnogo drugih ugađanja koja će mu ispuniti vreme i istrošiti energiju. Kako bi dobio to što mu je potrebno za lepu svakodnevnicu, od njega se zahteva poštovanje pravila, koje će biti savršeno ukoliko je blagovremeno vaspitan, adaptiran na raznolike situacije i spreman za prihvatanja drugih pasa i osoba oko sebe.

Rotvajler ne trpi fizičku silu i buku

Ono što sigurno rotvajler ne voli, kao i svaki drugi pas, jeste upotreba fizičke sile, snage i buke za kontrolisanje njegovog ponašanja. Naprotiv, takav pristup može samo da izazove kontraproduktivnost, bojkot i nered. Bitno je da se zna ko je vlasnik i ko ima autoritet, a sve drugo će rotvajler i sam prihvatiti, prilagoditi se načinu i tempu života sa vlasnikom.

Iako mogu da budu preki i snažni, generalno rotvajleri nisu agresivni niti opasni po okruženje. Uz veliku snagu ide i neizmerno prijateljstvo, naklonost ljudima i vezanost za vlasnika i posebno decu u okruženju. Očekuju odnos poštovanja i uvažavanja, što će svakako uzvratiti u istoj meri.

Koliko god da je odličan kućni ljubimac kada je dresiran, ne mora da znači da je savršeni pas za svakoga. Jednostavno, važi za neustrašivog, nezavisnog i grubok, što je generalno utisak koji javnost ima. Zato je bitno da rotvajler bude dresiran i da poznaje sva pravila „lepog ponašanja“. Voli slobodu i ima takvo ponašanje, ali disciplina je ključ uspešnog sporazumevanja sa ovom rasom. Autoritet je nešto što je sastavni deo ličnosti vlasnika, i apsolutno ne sme da bude drugačije ukoliko se bira rotvajler za kućnog ljubimca.

Zdravlje, nega i ishrana rotvajlera su deo jednostavnih obaveza vlasnika

Kao i u većini drugih stvari, rotvajler je i u pogledu održavanja zdravlja i nege prilično jednostavan i nezahtevan. Voli da je u pokretu i veoma je fizički aktivan, što je i logično, s obzirom da je ova rasa poznata kao vredna i radna u svakom trenutku. Spada u rasu koja je prirodno dosta zdrava, i nema velikih problema i teboga.

Odlično reaguju na hladnoću i niske temperature, dok ne tolerišu veliku vrućinu. U slučaju izloženosti suncu na visokim temperaturama, mogu da dožive toplotni udar. Takođe, on voli da boravi napolju, i čak i ukoliko se radi o kućnom ljubimcu, dvorište i kućica su idealno mesto za njega. Jedino kada su temperature mnogo niske, može da boravi u kući, kao i tokom vrelih letnjih dana.

Zdravstveni problemi rotvajlera

Zdravstveni problemi koji se javljaju kod rotvajlera odnose se na neke nasledne tegobe, kao i promene koje se mogu dogoditi tokom razvoja. Skloni su koronarnoj bolesti sa arterijama, displaziji kukova i kolena, problemima sa želucem i slično. Nešto ređe se javljaju ektropija, entropija, opsesivno-kompulzivni poremeđaj i drugo. Ono čemu je sklona veliki broj rasa, pa i rotvajler, jeste progresivna atrofija rožnjače i katarakta, koje izazivaju probleme sa slabljenjem vida.

Nega rotvajlera

Nega rotvajlera treba da bude deo svakodnevne rutine, kako bi se i vlasnik i pas navikli na određene aktivnosti tokom dana. Šetnja svakoga dana se podrazumeva, posebno ukoliko rotvajler boravi u zatvorenom prostoru – kući ili stanu. To je i značajno sa stanovišta pravilne ishrane, jer u suprotnom može postati dosta sklon gojenju, što će dovesti do drugih tegoba i disbalansa metabolizma.

Higijena rotvajlera

U pogledu održavanja higijene, rotvajler nije zahtevan, jer nema dugačku dlaku, nabore i slično. I na prvi pogled ostavlja utisak urednosti, dostojanstva i elegancije. Obožava četkanje, što je savršeno što češće ponavljati, jer će biti značajno i za zbližavanje psa sa vlasnikom. Bar 2 puta tokom nedelje je poželjno četkanje, posebno jer ima poddlaku. Nisu skloni linjanju, sem dva puta tokom godine.

Voli kupanje i neće se buniti koliko god vremena da bude u nežnoj kupki. Zato se i savetuje kupanje prema potrebi, uz proverene preparate. Kako su zubi izvor njegove snage i zdravlja, važno je prati ih bar 3 puta nedeljno. Na taj način se otklanjaju sve nečistoće, sprečava neprijatan zadah i problemi sa desnima.

Rotvajler ima čvrste i debele šape, koje treba redovno proveravati. Pored njih, još jedan izvor ostetljivosti jesu usta, pa je važno da se redovno prekontrolišu usne, jezik i usna duplja rotvajlera. Svakako, tokom četkanja se rotvajler može pregledati kako bi se videla koža – da li ima crvenila, iritacija ili nekih drugih nepravilnosti. Poželjno je da rotvajler periodično posećuje veterinara, kako bi on stručno procenio zdravstveno stanje vašeg ljubimca.

Ishrana rotvajlera

Neophodan mu je unos minerala, vitamina, proteina i masti. Obroci se ograničavaju u broji i količini namirnica, prema uzrastu psa.

Štenci uglavnom jedu suve obroke – granule, koje eventualnom mogu biti pomešane sa toplom vodom ili mlekom.

Odrasli rotvajler unosi i druge namirnice – gotova jela, meso i povrće. Izbegava se unos slane, začinjene, kisele, ljute i slatke hrane. Kako biste uvek znali da li je podložan gojenju, proveravajte slojeve sala oko rebara. Ukoliko su rebra vidljiva i mogu da se dodirnu, pas nije gojazan.

Iskustva ljudi sa rotvajlerom i zaključak o ovoj rasi

Prema iskustvima ljudi, rotvajler je snažan, izdržljiv i na prvi pogled prilično grub pas, posebno ukoliko se govori o odraslom primerku. Iako tako deluje, nije opasan po okruženje, već je vrlo miroljubiv. Uvek je spreman na nove kontakte i druženje, ukoliko ga odmalena pravilno vlasnik socijalizuje. Ukoliko je teško uspostaviti pravila i komande, dreseri mogu pružiti adekvatnu podršku i pomoć.

Štene rotvajlera leži u travi pored cveća

Rotvajler je dobroćudan, saradljiv i vrlo inteligentan. Upravo zbog toga što je pametan, razume svoje potrebe i voli da budu ispunjene u svakom trenutku. Obožava hranu i zbog toga je sklon gojenju, što je još jedan od razloga zbog kojeg je autoritet vlasnika imperativ zdravih navika rotvajlera. Zato je važno obezbediti mu šetnju, trčkaranje po dvorištu, kopkanje i ispitivanje terena. Na taj način će potrošiti energiju, kao i unete kalorije, koje obožava. Kako potiče od predaka koji su čuveni goniči i „radna snaga“, vole da su fizički aktivni i ne mogu da budu bez obaveza. Čak su uvek spremni i na realizaciju zadataka, baš zbog toga što je u njihovoj prirodi traganje, čuvanje i zaštita.

Ukoliko vam je potreban baš ovakav kućni ljubimac, rotvajler će rado biti deo vašeg doma. Pravi je zaštitnik i čuvar, koji će neustrašivo reagovati u svakoj nepoznatoj situaciji. Izrazito je oprezan i nepoverljiv, što je dobro u pogledu sprečavanja provala i zaštite doma. Svakako, nije dobro sa stanovišta ostvarenja prijateljskih kontakata, ali rešenje za to je blagovremeno obučavanje i izlaganje situacijama u kojoj se nalazi više pasa, ljudi i dece.

Kada se socijalizuje, rotvajler postaje najbolji prijatelj poznanicima vlasnika, a decu čini neizmerno srećnim i veselim svojim neverovatnim zanimacijama i fizičkim sposobnostima.

Rotvajler je spoj vernog zaštitnika, psa koji je uvek na oprezu i prijatelja koji neće izdati svog vlasnika.

1 thought on “Rotvajler – Cena šteneta, Karakteristike, Ishrana i Iskustva!”

Leave a Comment