Pudlica – Cena šteneta, Karakteristike, Ishrana i Karakter!

Pudlica je veoma popularan pas koji pleni svojom pojavom. Predivna, gusta i nežna dlaka čini da podseća na krzno i čuvene bunde. Ovaj afrički pas ima poreklo daleko u prošlosti, a danas je i kućni ljubimac, kao igračka i modni detalj. Svi ga obožavaju i uživaju u mekoći njegovog prepoznatljivog krzna.

Danas su prijatelji velikog broja domova, i deca ga prosto obožavaju. Ne samo zbog neobičnog i slatkog fizičkog izgleda, već i prijateljski nastrojene naravi, pravi je miljenik u čoporu drugih rasa pasa.

Iako mali i čupav, vrlo je inteligentan, hrabar i snažan. Saradljiv je, i dresura nije problem, ukoliko se počne još dok su štenci za treninzima. Voli da trčkara i spreman je da bude aktivan u nedogled. Šetnje, trčkaranje parkom i neumorna igra sa drugim psima način je da potroši svoju energiju.

Pudlica je vrlo živahna i razigrana, ali voli pažnju i nežnost. Odan je vlasniku i brzo razvija poverenje. Živi u proseku između 12 i 15 godina, i razlikuje se prema veličini. Tako, danas postoje tri podvrste ove rase, i to su: standardna, minijaturna i igračka.

Bez obzira na fizičke karakteristike, pudlica je čuveni atletski pas jer su mu preci bili svojevrsni vodeni psi – retriveri, pa je sportska strana ove rase i danas naglašena. Deluje nestvarno, ali pudlica povremeno ima nagon i klasičnog psa tragača i goniča. Poslušna je i spremna na praćenje komandi i poštuje autoritet vlasnika.

Veoma je zanimljiva i zaista podseća na igračku, što je čini posebno zanimljivom i atraktivnom. Zaštitni znak ove rase je gusto i loknasto krzno, koje može imati različit oblik i veličinu.

Veoma tražene su francuske pudlice, koje odlikuje elegancija i ravna dlaka. Pudlica sa „lavljim krznom“ je takođe vrlo dominantna, jer ima karakterističan raspored gustih delova krzna na stopalima, repu i glavi. Bilo koja vrsta i veličina pudlice da je u pitanju, prosto je jedna od omiljenih rasa širom sveta.

Cene pudlica – Odaberite najbolje štene

Cene pudlica u Srbiji se kreću između 200 i 500 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za pudlice.

Najbolje odgajivačnice za pudlice u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene pudlice.

Cena zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci pudlice mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja pudlica

Pudlica – Istorija i poreklo vezuje se za Nemačku i Severnu Afriku i piše se vekovima

Mnogo zapisa o nastanku ove rase vezuje se za područje Nemačke, i nazive poput „pudel“, odnosno „brčkati se u vodi“. Tu je i drugi čuveni nemački naziv „pudlhaund“, odnosno na engleskom „barica“.

Pudlica se od nastanka dovodi u vezu sa vodom i sportovima u vodi, pa važi za vrlo atletski orijentisanu rasu. Danas je rasprostranjena širom sveta, a prvobitni zapisi potvrđuju da je nastala u Severnoj Africi, od psa barbea.

Za razvoj ove rase zaslužni su Arapi, jer su barbea preneli na Iberijsko poluostrvo. Tu su se vršila ukrštanja rasa, najčešće barbea sa vodenim psima. Ukrštanjem barbea i portugalskog vodenog psa, razvijena je rasa koja se zatim širila u Evropi.

Još jedna veza sa prvim imenom jeste „canichon“, što je pojam kojim se označavali patak, i pas koji je imao zadatak da ga ulovi. Iz Severne Afrike rasa se primarno prenela u Nemačku, a odatle i u Francusku. Postojao je spor oko toga čije su zasluge za nastanak pudlice, a dilema je rešena tridesetih godina prošlog veka. Francuska je dobila priznanje za poreklo i razvoj rase.

Braon pudlica trči preko trave

U zemlji koja razvija elegantne pse kao što je Francuska, pudlica je gajena kao vrlo nežna, mazna i omiljena rasa, posebno tokom vladavine Luja XVI. Za vreme njegovog prethodnika, Luja XV, pudlica je postala od psa koji lovi u močvarama, rasa koja se kreće po luksuznim domovima i salonima. Prvi standard ove rase nastao je baš u Francuskoj. I danas je popularna francuska pudlica, koja je odvažna, pedantna i razmažena – prava igračka koja se odeva i nosi svuda sa sobom.

Veliku dominaciju pudlica je u 18. veku doživela u Španiji. Koliko je bila omiljena i obožavana dokazuju vrhunska umetnička dela, na koijma je prikazana pudlica u elegantnim i luksuznim izdanjima. Čuveni umetnik Fransisko Goja kreirao je niz umetničkih dela na kojima su prikazane pudlice.

Iako je poznata kao damska i odvažna rasa, i danas može biti vrhunski vodeni lovac, jer su koreni rase vezani za vodene pse lovce i goniče. Oni su bili sjajni u plivanju i traganju, posebno traženja gljive tartufa. I u Nemačkoj, Španiji i Engleskoj, gde su tartufe poznati specijalitet, pudlice su imale ulogu da ih pronađu u plodnim sredinama.

Prema istraživanjima, kada se ukrste pudla i terijer, dobija se savršena kombinacija psa koji neumorno lovi tartufe. Kako su preci i koreni vrlo značajni za celokupan razvoj rase, pudle od davnina obožavaju da tragaju, njuškaju i otkopavaju. Pudle koje su lovile gljive dobile su čak i nadimak „tartufi“.

Uz lovački instikt i vodene sportove, karakteristično za pudlicu jeste da obožava kupanje. Često je danas i vodič slepih i slabovidih osoba. Pudlice malih dimenzija imale su najveću ulogu u pronalasku gljiva, jednostavnije i brže su otkopavali zemlju i pronalazili ih na nepristupačnim mestima. Pored toga, ujedno su imale manje ogrebotine na šapama i prolazile su bez oštećenja, za razliku od većih pasa.

Pudlica – Fizičke karakteristike oličene su u gustoj i kovrdžavoj dlaci

Pudlica je pas za kojeg su svi čuli, i prva asocijacija na ovu rasu jeste predivna, gusta i uvijena dlaka. Zbog toga je autentična, osvaja brojne nagrade na izložbama i apsolutno svi vole ovu rasu.

Dopadljiva je, zanimljiva, a karakterističan fizički izgled kombinuje se sa temperamentom koji je čini idealnim kućnim ljubimcem. Iako je dlaka omiljena mnogima, pudlica se često i šiša, na vrlo savremen način. Tako, postoji čuvena „lavlja“ frizura, koja omogućava jednostavnije kretanje psa, a da oko glave i nogu, kao i na repu ostane njegov zaštitni znak. Pored toga, pudlice se mogu šišati i na druge načine, kako bi se obezbedio ravnomeran rast zdrave dlake i lakši pokreti. Kako voli da skakuće, trčkara i šeta, poželjno je održavanje u vidu šišanja.

Visina i težina pudlice

U pogledu telesnih karakteristika, pudlice su svrstane u tri vrste, a to su patuljasta, srednja i velika.

Najmanja patuljasta pudla ima telesne karakteristike koje su slične i kod mužjaka i kod ženki. Tako, one su teške između 3 i 4,5 kilograma, dok im je visina za mužjake od 28 do 36 centimetara, a ženke su nekoliko centimetara niže. Ova vrsta je veoma popularna, još od pedesetih godina prošlog veka. Tada je Kinološki klub u Velikoj Britaniji stvorio odvojen registar za patuljaste pudle.

Nešto veća i teža, jeste pudlica srednje veličine. Ona je dobijena u kombinaciji velikih i patuljastih primeraka ove rase. Istih godina kao i patuljasta, srednja pudla je doživela neverovatnu tražnju i popularnost svuda u svetu. Ima težinu između 7 i 8 kilograma okvirno, a raste u visini između 36 i 46 centimetara, kada su u pitanju mužjaci. Ženke su i u ovom slučaju blago niže i lakše od njih.

Treća vrsta jeste velika pudlica, koja je odrasla, odnosno najstarija i ima takvu telesnu građu. U ovom uzrastu najizraženije su razlike u telesnim karakteristikama između mužjaka i ženki. Tačnije, mužjaci imaju težinu između 20 i 33 kilograma, a ženke od 20 do 28 kilograma. Kada je u pitanju visina, mužjaci rastu između 45 i 60 centimetara, dok su ženke nešto niže i obično je to 55 centimetara.

Velika crna pudlica stoji na travi

Još jedna podela pudli jeste na minijaturne, igračke i standardne. Igračka pudila je vrlo popularna, ali i niska, pa tako raste do svega 28 centimetara.

Pudlica – boja i nega dlake

Kada se posmatra boja i karakteristike dlake koju ima pudlica, ona je vrlo interesantna. Može biti crne, bele, sive, bež, smeđe, crvenkaste, srebrne i kombinacija neke od navedenih boja, a najčešće to su crna i bela. Potrebna je detaljna nega, redovno četkanje, pregledanje i održavanje dlake. Veoma je gusta, čak i vunasta, pa je nekada teško razmrsiti,. Zbog toga je bitno dobro razmisliti da li je pudlica kućni ljubimac za čiju negu i pažnju ćete imati dovoljno slobodnog vremena.

Ujedno je i prednost što se uopšte ne linja, bez obzira na doba godine. Ipak, velika prednost dlake koju beleže još preci, jeste odlična otpornost na vodu i njeno upijanje. Dlaka je ipak dosta bujna, rastegljiva i mekana na dodir. Dužina se kreće najmanje od 20 centimetara.

Karakteristično je i da postoji još jedna podvrsta pudlice, koja ima crno-belu boju, uz tamne fleke oko očiju, i ona je vrlo tražena. Zbog svog dopadljivog izgleda često su viđene na izložbama, ali su i bile maskote svetski poznatih cirkusa.

Pudla ima proporcionalno telo, snažne noge i brz hod. Oblik glave je ravan, dok su oči blago nagnute i okruglog oblika. Leđa su kratka, noge duge, a rep vrlo visoko u odnosu na leđa.

Zadnje noge su snažne i oličene mišićima. Od same, dugačke i izražene dlake, teško je uočiti tačan oblik glave, vrata i udova. Generalno, pudlica je skladnog izgleda, ima karakteristike lovačkih pasa u pogledu brzine i snage, ali i pitomih – nežnost, umiljatost i razigranost.

Evo kakav je karakter pudlice

Kada se analizira temperament pudlice, ističe se njena izražena dobroćudnost i uvek dobre namere. Usmerena je prijateljski prema svima, i uvek raspoložena za druženje. Vezuje se za vlasnika i sve članove porodice.

Prijateljski je nastrojena prema svima, ali ume biti i oprezna u nepoznatim situacijama. Ova rasa pasa slaže se odlično i sa malom decom, voli igre i maženje.

Iako pudlica ima lovačke krvi, voli traganje i kopkanje po rupama, kao i plivanje. Zaštitnički je nastrojena. Pored nje ne može proći potpuni stranac u domu, jer će odmah zalajati. Kako su pudlice vrlo raznovrsne i imaju različitu veličinu i telesne karakteristike, značaj koji imaju tokom vremena je različit.

Tako, patuljaste i male pudlice su elegantni i odvažni psi za pratnju. Sa druge strane, velike, odrasle i snažne pudlice su psi vodiči slepih i starijih osoba, ali i pravi lovci, tragači i istraživači koji poslušno prate instrukcije vlasnika. Ono što osvaja svakog potencijalnog vlasnika jeste njihova neverovatna smirenost, ali ujedno i energičnost i živahnost koja nije dosadna.

Ono što najčešće poznavaoci rase predlažu, jeste da se pudlica odgaja kao jedini pas u porodici, jer može biti znatiželjna prema drugim psima. Ipak, veliki je broj vlasnika koji potvrđuje i činjenicu da se pudla odlično slaže sa drugim kućnim ljubimcima, čak i različitim životinjama.

Pudlice su energične, snažne, poslušne i umiljate, ali ujedno i inteligentne. Znaju šta žele, i kako to da dobiju. Za razliku od mnogih drugih rasa, one imaju urođenu želju za učenjem i poslušnosti, pa je dresiranje zaista jednostavno i efikasno. To potvrđuje i podatak da su pudle prisutne u brojnim cirkuskim tačkama, tokom dresiranja drugih rasa, ali i svetski poznatim filmovima. Na isti način će doživljavati i goste u kući – kao svoju fenomenalnu publiku, pred kojom se pokazuju zanimljivim performansima.

Pudlica je odličan kućni ljubimac

Sklad temperamenta koji je savršen izbor za kućne uslove, odlično slaganje sa decom i laka dresura, ključne su karakteristike koje čine da pudlica bude naravan pas, koji se za tren bira kao kućni ljubimac.

Pudlice imaju još jednu veliku prednost, a to je brzo navikavanje i prilagođavanje na sve okolnosti. Empatične su, prihvataju nepoznate ljude, okolnosti i druge životinje. Zato su se i koristile kao terapijski psi, koji dolaze u kontakt sa velikim brojem osoba.

Najviše je dominanta kao porodični pas, jer ispunjava kuću radošću, odličnom energijom i velikom količinom nežnosti. Ova rasa ume da bude i dosta radoznala, pa tako će vrlo rado istraživati svaki deo dvorišta, kopati rupe, pratiti šta rade drugi psi ili ljubimci druge vrste.

Mala braon pudlica leži na travi

Nije sklona agresiji niti ujedima, što je veoma važno za bezbednost vlasnika, porodice i posebno nepoznatih ljudi. Naprotiv, pudlica će biti uvek ljubazna, za nju je svako dobrodošao, a neumorno će privlačiti pažnju i postati centar svih zbivanja.

Nega pudlice

Pudlica je najzahtevnija kada se radi o negovanju i održavanju dlake.

Održavanje i nega dlake kod pudlice

Kako je vrlo gusta, kovrdžava i dugačka, potrebno je i kupanje, šišanje, četkanje, čak i pravo češljanje i razmršavanje dlake. Da bi bila uredna i čista, nega dlake mora biti redovna i pravilna. Savetuje se upotreba šampona i preparata namenjenih psima, i po mogućnosti baš pudlicama. Često se kupuju i određena ulja koja pospešuju izgled dlake, daju joj čvrstoću, lepši izgled i jednostavnije četkanje.

Ukoliko je pudlica kućni ljubimac koji učestvuje na prestižnim izložbama, potrebno je svakodnevno četkanje i bar sedmično kupanje, ako se radi o dlaci srednje dužine.

Sa druge strane, ako je pudla samo kućni ljubimac, ređe uređivanje i održavanje dlake daje dovoljnu negu. Za pudlice sa dugačkom dlakom predlaže se čak i što češće kupanje, jer ne dolazi do linjanja, a čistoća je veoma važna kod ovih „krznenih“ pasa.

Dlake pudlice ne opadaju čak ni u periodima tokom godine kada je to karakteristično, odnosno tokom proleća i jeseni. To je savršeno za boravak ove rase u kući ili stanu – biće pedantan i čist u svakom trenutku.

Pudla je veoma živahna, aktivna i voli trčkaranje, kao i šetnje. Kontakt sa ljudima joj je neophodan i izlazak napolje je nešto što se mora svakodnevno priuštiti ovom psu.

Ukoliko je izvodljivo, pudlica može i plivati, jer obožava vodu, savršeno se snalazi i biće u odličnoj kondiciji. Neće doći do pojave gojaznosti i drugih tegoba.

U pogledu ostatka nege, pudlici se što češće pregledaju zubi, šape, usna duplja, oči i uši. Kako je cela prekrivena dlakom poput krzna, neophodno je pregledanje kože i delova tela.

Zdravstvene tegobe kojima su sklone pudle jesu progresivna atrofija mrežnice, kao i katarakta, koje mogu izazvati pojavu slepila. Kod velikih pudli javlja se i displazija kukova, iskakanje kolena i slično. To su uglavnom nasledne bolesti, ali rizik od njihove pojave je u današnjem vremenu znatno smanjen.

Kada se bira kućni ljubimac, dobija se uvid u dokumentaciju i zdravstveno stanje psa, što je način da se preduprede mnogi kasniji problemi sa ovom i drugim rasama. Generalno, pudlice mogu da budu dugovečne i bez ikakvih zdravstvenih problema.

Ishrana kod pudlica

Adekvatna ishrana bitan je aspekt zdravlja svakog psa, pa tako i pudlice. Koje će namirnice biti najpogodnije zavisi od starosti i telesnih karakteristika.

Preporučuju se suva hrana, odnosno granule visokog kvaliteta za manje pudlice.

Veće uglavnom jedu pripremljene obroke ili gotova jela, sačinjena od mesa, povrća i žitarica. To je važan izvor vitamina, minerala, ugljenih hidrata i proteina, a neophodno je da hranljive materije budu deo svakog obroka.

Pudlica kao kućni ljubimac

Pudlica je idealan kućni ljubimac, koji unosi neizmernu radost, nežnost, ljubav i nove avanture. Ova rasa ima sve što se očekuje od jednog kućnog ljubimca, čak daje i mnogo više od toga.

Pudlica je saradljiva sa svima, voli ljude svih generacija i uživa u igrarijama sa decom. Nju može učiniti nervoznom samoća, zapostavljenost i nemar. Od najranijeg perioda su u velikioj meri socijalizovani i jednostavno po prirodi druželjubivi.

Nemaju nagon za agresijom, pokazivanjem snage niti neočekivanim reakcijama. Naprotiv, pudlica je pitoma, vesela i vedra, baš onakva kakva je potrebna svakoj porodici. Vrlo rado će privući svaki pogled svojim skokovima i cirkuskim akrobacijama.

Voli da uči i može pokazati odlične sposobnosti za praćenjem, ponavljanjem aktivnosti i potpuno nove akrobacije.

Ova rasa je savršena za svakoga kome je potrebno društvo, pažnja i aktivnosti tokom dana. Rado će ići u šetnju, bez obzira na mesto i relaciju. Isto tako, može biti odvažna i elegantno „viriti“ iz ženske torbe.

Prosto, pudlica se prilagođava vlasniku i svim situacijama, što je odlično za sve tipove ljudi. Inteligentna je i oprezna, i instiktivno može povremeno krenuti da kopa rupe u dvorištu, trčkara tražeći nešto novo i nanjušiti pravu zabavu.

2 thoughts on “Pudlica – Cena šteneta, Karakteristike, Ishrana i Karakter!”

Leave a Comment