Pomeranac Boo – Cena šteneta, Karakter, Osobine, Ishrana!

Pomeranac Boo je pas koji je osvojio čitav svet slatkoćom i dospeo na prvo mesto raznolikih rang lista. Poznat je i kao „pom“. Poslednjih godina doživeo je ogromnu popularnost, pa je i deo izlazaka velikog broja poznatih ličnosti.

Pleni svojim gustim i čistim krznom, i ima elegantan i uredan izgled. Na prvi pogled, pomeranac ostavlja utisak „kraljevskog“, raskošnog i luksuznog psa.

Korene vodi iz područja Poljske i Nemačke, baš sa kraljevskih palata, gde je bio vrlo cenjen i poštovan kao odvažan pas. Patronat nad rasom i standard odgoja formiran je upravo u Nemačkoj, pa se ova zemlja i vodi kao mesto porekla pomeranca.

Danas možemo pomeranca videti na brojnim naslovnim stranama svetskih i domaćih časopisa, jer je i izabran za najslađeg. Ujedno, neodoljivo podseća i na dečiju plišanu igračku, poznatiju kao „Boo“. Mnogo je raznovrsnih imena koje je ova rasa sticala od 19. veka, a tu je i pomeranski špic.

Ovu rasu karakteriše spoj dve krajnosti – umiljatost i nežnost bez granica, kao i izražena hrabrost i neustrašivost u svim situacijama.

Originalno ime koje je poznato na svetskom nivou jeste „pomeranian“, što se kod nas i čita kao pomeranac.

Prema klasifikaciji FCI, pripada grupi 5, koju čine mali psi – igračke. U vezi sa poreklom koje vode od nemačkog špica, izvršena je i navedena kategorizacija. Na AKC listi pasa rangiranih prema popularnosti, pomeranac zauzima 22 mesto.

Dva boo pomeranca sede na travi

Pomeranac je razigran, živahan, veseo i energičan pas, koji unosi radost u svaki dom. Ne pokazuje agresiju, jer njegove emocije variraju od izražene stidljivosti, do umiljavanja i velikog poverenja.

Druželjubiv je i društven po prirodi, pa je i socijalizacija, kao i dresura veoma jednostavna i brza. Najsloženiji deo u vezi sa pomerancem, jeste adekvatno održavanje, odnosno nega dlake, koja je dugačka, gusta, bujna i rasprostranjena po celom telu – od glave do repa.

Ipak, činjenice potvrđuju da je pomeranac pas koji obožavaju sve generacije, a danas je rasa koja je sigurno najatraktivnija, najmodernija i najslađa na svetu.

Cene pomeranaca Boo – Odaberite najbolje štene

Cene pomeranaca Bo u Srbiji se kreću između 1.000 i 3.000 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za pomeranca.

Najbolje odgajivačnice za pomeranca Boo u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene pomeranca Boo.

Cena zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci pomeranskog špica Boo mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja pomeranaca Boo

Pomeranac vodi poreklo iz regije Pomeranije

Pomeranac je rasa koja je nastala na zajedničkom delu teritorije Poljske i Nemačke, poznatijem kao Pomeranija, po kojem i nosi naziv. Ova teritorija nalazila se između severoistočnog dela Nemačke i severozapada Poljske. Iako je nekada većinski deo regije bio u posedu Nemačke, danas pripada Poljskoj.

Vodi poreklo od većeg psa – nemačkog špica, a kako je manji od njega, danas ga zovu i patuljastim špicem. Ova reč „špic“, predstavlja nešto oštro, špicasto i šiljasto. Na prvi pogled, pomeranac mnogo liči na lisicu, čak određeni tipovi imaju i dlaku iste boje. Povezivanje sa ovom životinjom najčešće je zbog šiljaste njuške i oštrih ivica glave, a obe u velikoj meri podsećaju na karakteristike lisice.

Ogroman skok popularnosti dogodio se tokom 18. veka, kada je pomeranac krasio kraljevske dvorce. Sto godina kasnije, kraljica Viktorija je imala svoje primerke rase, i učinila ih je najpopularnijim na svetu. Davne 1888. godine kraljica Viktorija kupila je psa u Italiji, i dala mu ime Marko. Kao minijaturna varijanta pomeranca, Marko je stekao veliku slavu i prestižne nagrade osvojio na svetski poznatim izložbama. Još 3 pomeranca iz Firence kraljica Viktorija je udomila i učinila da rasa dobije na popularnosti, kao i da se raširi svuda u zemlji, i izvan teritorije.

Mnogi odgajivači širom Engleske uticali su da se rasa naglo proširi i da se poveća broj štenaca širom sveta.

Činjenica je da su se smanjile telesne karakteristike, posebno visina pomeranca tokom vremena.

Ono što je poznato tokom istorije, jeste da je pomeranac krasio i inspiraciju Mocarta, jer je ženka ove rase bila njegov izbor za ljubimca. Koliko je uvažvao ovog psa, čak je stvorio kompoziciju posvećenu psu njegove devojke.

Pored njega, čuveni slikar Mikelanđelo je imao pomeranca koji je bio neizostavan deo čak i njegovih vrhunskih umetničkih ostvarenja. Verno je pratio sva njegova dela, a čak je prema predanju prisustvovao oslikavanju svetske atrakcije – Sikstinske kapele.

Čak i Isak Njutn je imao Dijamanta, pomeranca koji je bio njegov verni prijatelj. Varijacija pomeranca, koja je dobijena šišanjem dlake i dobijanjem novog dopadljivog izgleda, nazvana je Pomeranac Boo.

Iako je to naziv psa koji je popularnost stekao u Americi i posebno u internet komunikacijama, pa je i kreirana posebna kategorija – pomeranac boo. Odgajivačnicu ove vrste imala je i žena Napoleona Bonaparte, kraljica Elizabeta i mnogi drugi.

O pomerancu se piše veliki broj knjiga, a konkretno pomeranac boo ima dva svoja dela ove vrste. Postoji čitava linija proizvodnje igračaka i drugih promotivnih materijala sa likom pomeranca.

Prvi primerci pomeranca kroz istoriju imali su dlaku bele, smeđe ili crne boje. Danas su poznate i druge nijanse dlake. Kraljica Viktorija je imala crvene pomerance.

Prosečan životni vek pomeranca kreće se od 12 go 16 godina.

U poslednjih 10 godina, drastično je porastao broj ove rase. Cenjeni su još od najranijeg vremena pojavljivanja, ali su primarno imali ulogu krupnijih, radnih pasa. Oni su bili vid pratnje, ali i služili da nose teret.

Štene pomeranca boo stoji i gleda prema kameri

Danas je situacija drastično drugačija, i pomeranac je u istoj meri cenjen i poštovan, ali više kao „pas igračka“, koji se nosi u torbi, vodi na povodcu i uživa u naklonosti vlasnika, porodice i vrlo često dece.

Pomeranac ima fizičke karakteristike koje ga čine najslađim na svetu

Pomeranac, pomeranski špic, mali nemački špic ili pom – sve su ovo nazivi koji prate rasu iz Pomeranije.

Fizičke karakteristike učinile su da pomeranac, posebno nazvan pomeranac boo postane brend, atrakcija i moda. Prema telesnoj građi, tačnije visini i težini, mužjaci i ženke su vrlo slični, u opsegu da su one do 10% manje i lakše od jačeg pola.

Tako, rastu u visini od 13 do 28 centimetara, što ih čini malom, ili patuljastom rasom. U domenu težine, pomeranac ima između 1,9 i 4 kilograma. Najveći broj pasa ove rase ima do 3,2 kilograma, a raste do 20 centimetara.

Fizički, pomeranac podseća na lisicu, posebno zbog karakteristika glave i njuške. Oblik tela je četvrtast, proporcionalan i kompaktan. Glava je uža na prednjem delu i oštra na njušci, dok se ka zadnjem kraju znatno širi.

Uši su visoko postavljene, trouglastog oblika i pokrivene nežnom i dugačkom dlakom. Uvek stoje uspravno, i u zavisnosti od šišanja i oblikovanja dlake, njihov oblik u manjoj ili većoj meri dolazi do izražaja.

Oči su trouglaste i kod nekih i okrugle, najčešće tamnije, braon boje, i sa malim razmakom između njih.

Njuška je mala, šiljata i ukrašena crnim, okrgulim nosićem.

Leđa su kratka i prava, a noge čvrste, mišićave i takođe kratke.

Rep je postavljen na kraju linije leđa visoko, i obavijen sa svih strana gustom i dugačkom dlakom.

Generalno posmatrano, čitavo telo pomeranca prekriveno je dlakom koja podseća na pravo krzno.

Dlaka pomeranca

Dlaka je upravo ono što čini pomeranca posebnim, omiljenim i neodoljivim. Pored drugih proporcionalnih i lepih fizičkih karakteristika, krzno je pravo oličenje kraljevskog negovanja i rase koja je prvoklasna po velikom broju svojstava. Pomeranac ima dvostruki sloj dlake, tačnije osnovni i poddlaku.

Zbog toga je pravilna nega prioritet, i kontrola stanja kože sprečava pojavu iritacija i zdravstvenih problema. Poddlaka je čvrsta i gusta poput vune, a površinski sloj dugačak, mek i svilenkast.

Pomeranac je po celokupnoj telesnoj strukturi pokriven dugačkom, gustom i dlakom mekanom na dodir. Kraća je na nogama, šapama i po licu, a najduža u predelu vrata.

Boje pomeranca

Najčešće se pomeranci mogu birati u beloj, crnoj, bež, i kombinacijama boja sive i crne, kao i narandžaste i crvene. Pored toga, standard potvrđuje da su dozvoljene gotovo sve pojavne boje kod ove rase. Važno je da pomeranac nema fleke, odnosno šare poput pečata, a sve druge kombinacije tonova su dozvoljene.

Svedoci smo toga da se danas susreću pomeranci koji takoreći imaju i oblikovane frizure, kratke dlake, čak i kombinacije različitih dužina na raznolikim mestima po telu. To je zbog održavanja, odnosno povremenog šišanja, koje čini da dobiju u potpunosti nov izgled.

Kada se posmatra građa pomeranca, vrlo je skladan, ali telo dolazi do izražaja više od nogu. One su kratke i prekrivene dlakom, a u prvi plan dolazi glava i vrat, jer je dlaka formirala pravi okovratnik, čak sličan i lavovskom. Takođe, od krzna se ne vide zglobovi, snažne kosti i izraženi mišići pomeranca.

Snaga se nalazi u prednjim, a čvrst odraz u zadnjim nogama. Bez obzira na debeli sloj dlake, pomeranac je tolerantan na promenljive vremenske uslove, čak i ekstremne temperature, ali naravno umereno. Ne treba ga izlagati prevelikoj toploti, niti hladnoći.

Pomeranac je inteligentni, živahan i odan prijatelj kojeg krase vrline

Rasa pasa koja potiče iz Pomeranije ima veliki broj vrlina, koje se mogu videti u iskrenom pogledu i blagom osmehu malenog ljubimca.

Karakteriše ga veseo, radostan, razigran i druželjubiv intelekt. Voli da laje, i nekada je to znak radosti i avanturističkog duga, a nekada i stidljivog izbegavanja nepoznatog okruženja.

Odlično se slaže sa drugim psima, mačkama i ostatkom životinjskog sveta. Dok ne upozna okolinu može pokazati bojažljivost i stidljivost, ali nekada i pravu neustrašivost i ogromnu hrabrost. Zbog toga, ne čudi činjenica da će pomeranac aktivno lajati i skakutati ka mnogo većem psu, da bi pokazao svoju snagu, zaštitnički naklon, kao i želju za igrom.

Beli pomeranac boo stoji na travi

Deca obožavaju pomeranca, posebno da se ušuškaju zagrljajem u njegovo slojevito krzno. Važno je biti oprezan, jer deca mogu previše pritiskati psa, koji će se osetiti ugroženo u trenutku.

U pogledu stepena aktivnosti, pomeranac je pravi izbor za kućnog ljubimca u zatvorenom prostoru. Odlično će se snaći u garsonjeri, većem stanu ili kući, bez čestih potreba za izlaskom napolje i boravkom u dvorištu.

Njegova inteligencija u svakom trenutku dolazi do izražaja – u kontaktima sa ljudima i drugim životinjama, kao i u poznatom ili nepoznatom okruženju.

Pomeranac nije savršen čuvar, ali može signalizirati opasnost lajanjem i nervoznim skakutanjem. Temperament karakteriše i umiljatost, spremnost na prilagodljivost i neizmerno poverenje koje pruža vlasniku i njegovoj porodici.

Ujedno, može biti prilično bučan, razigran i energičan. Nije sklon ka destruktivnom ponašanju, ali čisto iz dosade ili zbog viška energije, postoji mogućnost da će pokušati da grize nameštaj, rastura stvari i čini druge stvari kako bi privukao pažnju.

Pomeranac vodi korene od kraljevske rase, koja je uživala ugled, pažnju, besprekornu negu u svakom trenutku, čak i kada je u početku imao ulogu da nosi teret. Zbog toga i danas teži da ostvari veliku prepoznatljivost i da pleni svojom pojavom gde god da se nalazi. Uradiće mnogo toga da ostavi snažan utisak i impresionira okruženje. To je vrlo interesantno i dopadljivo, sve dok se ne radi o destruktivnim aktivnostima.

Pomeranac voli društvo, i po prirodi se odlično snalazi u okruženju drugih kućnih ljubimaca, ali nekada može biti i ljubomoran, ukoliko oseti nedostatak pažnje i posvećenosti. Zbog svega toga, poželjno je da se socijalizuje još kao štene, kao i da se izlaže druženju sa drugim ljubimcima i porodicom.

Dresura kod ove rase je prilično jednostavna, ali ih odlikuje i doza tvrdoglavosti. Vlasnicima se savetuje veliko strpljenje i posvećenost obučavanju psa na poslušnost. Dreseri mogu pružiti značajnu pomoć i učiniti vežbanje još delotvornijim i efikasnijim.

Još jedna karakteristika pomeranca jeste veliki oprez, nepoverljivost i stidljivost kada se radi o nepoznatom okruženju. Ima moć da oseti opasnost i u velikoj meri je svestan situacija i okruženja u kojem se nalazi.

Ipak, u najvećoj meri ga odlikuju veseli karakter, spremnost za igru, maženje i četkanje, umerena aktivnost i velika energičnost.

Nega i zdravlje pomeranca

Pomeranac je pas koji je zahtevan jedino kada se radi o održavanju urednosti dlake. Sve drugo je brzo i lako, bez ikakvih poteškoća i nelagodnosti.

Dlaka je dugačka, gusta, dvoslojna i lako se zamrsi. Sklon je linjanju u prelaznim periodima – tokom proleća i jeseni, kada je važno češće i duže četkanje. Svakako će i u ostatku perioda uživati uvek kada se njegova dlaka održava četkanjem i pravilnom negom.

Predlaže se i kupanje bar jednom u mesecu, a po potrebi i nešto češće. Sa tim ne treba preterivati, jer se dugačka dlaka sporo suši, i može izazvati zdravstvene tegobe. Upotreba šampona za suvo pranje može biti sjajno rešenje za održavanje higijene.

Ko ima pomeranca, zna da je odlazak kod frizera za pse neminovnost. Da bi dlaka bila zdrava, bez ispucalih krajeva, efekta zamršavanja, lomljenja i gubljenja sjaja, važno je redovno šišanje. Dok je za rasu pomeranac boo karakteristično skraćivanje dlake na minimalnu dužinu, drugi pomeranci obično regulišu samo stanje vrhova.

Pored nege dlake, važno je pregledati stanje ušiju, nosa, očiju, usne duplje i zuba, kao i šapa pomeranca. Čišćenje vlažnim maramicama ili drugim tkaninama biće sasvim dovoljno za adekvatnu negu.

Pomeranac nije previše aktivan, i pošto boravak napolju nije neophodan svakodnevno, nije sklon prljanju. Voli da bude u šetnji, ali ne na dugačkim relacijama i važno je da temperature budu umerene.

Beli pomeranac boo stoji na braon podu

Savršeno će se snaći i tokom celodnevnog boravka u zatvorenom prostoru, naravno ukoliko nije sam. Ako je vlasnik u obavezi da izađe iz kuće ili stana, najbolje je da pomeranca povede sa sobom, ili ostavi kod nekoga na čuvanje. U suprotnom, može se dogoditi da napravi nered, jer su tužni, usamljeni i bez kontrole.

Pomeranac spada u zdrave pse, koji generalno nemaju velikih zdravstvenih problema. Najvažnija je nega dlake i poddlake, pravilna ishrana i redovno pregledanje kože. Najčešće su skloni problemu sa očima, zubima i ušima. Ukoliko se ne prati stanje ispod dlake, mogu se javiti iritacije i alergije.

Za bezbrižnu svakodnevnicu važno je da pomeranac ima svoj prostor u domu, koji će kao i za decu, biti ispunjen odgovarajućim igračkama. Takođe, pomeranac je mali pas, koji je nežan i obiluje krhkoćom, što govori da svi ukućani moraju podjednako paziti da ga ne pritisnu ni u prolazu.

Ishrana pomeranca

Važan aspekt zdravlja pomeranca je i ishrana bogata hranljivim sastojcima. Ova rasa nije gurmanska, pa psu ljubimcu neće biti potrebno mnogo hrane, niti česti obroci.

Najbolje je pružiti im kvalitetan obrok u kojem dominiraju proteini. Industrijski pripremljena hrana – granule, pogodne su za kraći vremenski period upotrebe i pse dok su štenci.

Veći pomeranci zahtevaju prirodne sastojke, odnosno zdrave namirnice. Tako, uživaće u tvrdo kuvanom žumancetu, kuvanoj piletini, junetini i jagnjetini, kao i jabukama. Ono što je potrebno izbegavati jeste svinjsko meso, kobasice, krompir, luk, kao i slatkiše, ljutu, slanu i začinjenu hranu.

Pomeranac za kućnog ljubimca, da ili ne?

Pomeranac je pravi izbor za kućnog ljubimca, ukoliko su vlasnici tolerantni na nekoliko stvari. Prvo je često lajanje i buka, zatim povremeno linjanje, sklonost ka rasturanju i nepoverljivost prema nepoznatom okruženju.

Sve su ovo sitnice u poređenju sa kvalitetima koje pomeranac nesebično poklanja svakom domu i porodici. To je neizmerna radost i razigran karakter, kao i energičnost koja čini prostor ispunjen avanturama i njegovim veselim trčkaranjem.

Pomeranac je nežan, umiljat i pruža veliko poverenje vlasniku i porodici. Voli društvo i odlično se slaže sa drugim životinjama, uz stidljivost dok ih ne upozna.

Iako minijaturan, ovaj pas ima određeni stepen sklonosti ka zaštiti svog prostora – kuće, ali i članova porodice. Hrabar je, neustrašiv i odvažan, što ga čini spremnim na otpornost i pariranje i mnogo većim psima, bez obzira na rasu i karakter.

Pomeranac može biti pravi prijatelj, koji će nesebično pratiti vlasnika, tražiti pažnju i nežnost, ali i pružiti zanimljivu svakodnevnicu.

U pogledu cene, ova rasa je relativno skuplja i zahteva izdvajanje više stotina evra za štence, što je u skladu sa trendom da je pomeranac najpopularniji, najmoderniji i najslađi pas na svetu u današnjem vremenu.

 

Leave a Comment