Pekinezer – Cena šteneta, Ishrana, Karakter, Karakteristike

Pekinezer je veoma popularna i neodoljiva rasa pasa, za koju su čuli svi na planeti. Sa originalnim nazivom „pekingese“, jasno je da ovaj pas potiče iz Kine, tačnije Pekinga.

Gotovo svi obožavaju ovu rasu, jer je dopadljiva, umiljata, ljupka, i ima neodoljivo dugačku, svilenu i mekanu dlaku koja odaje nežnost.

Pekinezer je star više od četiri milenijuma, i ima bogatu istoriju koja se proteže od istočne do zapadne civilizacije. O tome svedoči i veliki broj drugih imena, poput: pekinški lavlji pas, pelči pas, kineski španijel, pas sunce, lavlji pas, kao i mnogi drugi. Toliko je popularan da je čak dobio i univerzalan nadimak – „peke“.

O samom poreklu rase stvorene su različite legende, kao i predanja. Izraženog stava, prefinjenog i sitnog hoda, kao i neodoljivog pogleda, pekinezer je kućni ljubimac koji bi obradovao svakoga, a posebno decu. Karakteriše ga odlučnost i hrabrost bez granica, obimna razigranost i prijateljska naklonost prema svima.

Pekinezer je sinonim za umiljatost i nežnost. Iako minijaturan, snažan je i snalažljiv u svim situacijama.

Prema veličini i konstituciji građe, spada u grupu malih pasa. Na AKC listi, prema popularnosti zauzima 88 mesto, dok je kategorisan u grupu 9, sekciji 8 FCI klasifikacije, kojoj pripadaju psi za pratnju i razonodu.

Nežni su i spremni za igru, ali ih ne odlikuje visok stepen energičnosti. Vole zabavu, društvo i avanturu, čak i kada nisu u centru pažnje.

Narandžasto beli pekinezer sedi na travi

Vodeći poreklo iz drevne Kine, imao je poseban i visok položaj u društvu, kao pas za pratnju. Bio je neizostavan deo raskošnih i luskuznih dvorova i bitnih događaja. Zahvaljujući vladavini dinastije Ming koja je vladala tri veka, pekinezer je doživeo vrhunac popularnosti i niko nije smeo da naruši njihovu bezbednost, zdravlje ili ih otuđi iz palata.

Zbog svog karakterističnog izgleda, ali i visokog položaja u društvu, poznat je i kao mali lav. Ovaj patuljasti pas osvojio je neverovatnom brzinom ceo svet, i uvukao se u srca ljudi samo na prvi pogled neodoljivog sklopa karakteristika i ličnosti.

Cene pekinezera – Odaberite najbolje štene

Cene pekinezera u Srbiji se kreću između 50 i 300 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za pekinezera.

Najbolje odgajivačnice za pekinezere u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene pekinezera.

Cena zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci pekinezera mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja pekinezera

Istorija nastanka rase pekinezer piše prve spise u Pekingu i drevnoj Kini

Čuvena rasa pekinezer nastala je u Pekingu i ispisuje listove istorije više od četiri milenijuma. Sa dugom i bogatom tradicijom i posebnom pažnjom, pekinezeri su odgajani i čuvani u palatama Kine.

Niko ih nije smeo ugroziti, ugnjetavati niti ukrasti. Koliko je kao rasa poštovan, govori i to što je za svaki navedeni prestup sledila smrtna kazna. Da bi se rasa održala i razvijala, sve do 19. veka ovaj pas bio je isključivo deo regije Kine, bez prenošenja na druge kontinente, izvoza ili prodaje.

Uvažavani su kao „lavovski“ psi, i imali su ulogu pratnje uticajnih ličnosti. S obzirom da se radi o rasi koja ima istoriju nastanka baziranu daleko u prošlosti, priprada jednoj od najstarijih vrsta pasa.

Konkretno poreklo rase bazira se na pretpostavci da je pekinezer nastao ukrštanjem lava i majmunice. Iako deluje neverovatno i ostalo je na postolju predanja, mnogobrojni spisi to potvrđuju. Pisala se priča o zabranjenoj ljubavi između lava i majmunice zbog različite telesne građe, da bi bogovi učinili čudo. Naime, smanjili su lava i dozvolili ljubav ove dve različite vrste, a kao rezultat toga nastao je pekinezer. Ujedno, kako mops, japanski čin i pekinezer imaju dosta sličnosti, smatra se da potiču od istih predaka.

Naziv pekinezer danas je svetski prepoznatljiv. Ipak, do skorijeg vremena postojale su brojne varijacije naziva, kao i pojava nadimaka. U spisima koji su ostavili trag u istoriji, više od 200 znakova prikazivalo je naziv ovog psa.

O značaju pekinezera govore i drugi dokazi. Na čuvenim vašarima u Kini koji su se održavali pre dva milenijuma, razne maskote su imale maske koje podsećaju na glavu pekinezera i nazivale su se „fo“ – kao i božanstvo koje je podsećalo na istog psa. Pored toga, u zemljama koje karakteriše budizam kao osnovna religija, pekinezer je uvažavan kao pravo božanstvo.

Tek od 1800. godine ova rasa došla je u Evropu, kada se dogodila provala carske palate od strane Engleske. To je rezultiralo naglim širenjem rase, da bi znatno godina kasnije stigla i u Sjedinjene Američke Države.

Kraljica Viktorija je u Engleskoj imala svoje primerke pasa, a veliki broj njih učestvovao je i na prestižnim izložbama.

Prva pojava pekinezera na izložbi na ovom području bila je 1894. godine u Česteru, a standard rase stvoren je četiri godine kasnije. U Sjedinjenim Američkim Državama 1906. godine bila je priznata kao zvanična rasa, a osam godina kasnije stvorena i knjiga pekinezera.

Na područje Nemačke doneti su i upisani u zvaničnu evidenciju 1910. godine. Brojne su legende koje su ispisale tok razvoja i kretanja rase pekinezer, koja danas broji više od tri stotine različitih vrsta pasa, odnosno varijacija rase. Razlike se javljaju u pogledu fizičkih karakteristika, dok su narav i temperament uglavnom isti kod svake vrste pekinezera.

U pogledu širenja na teritioriju naše zemlje, veoma su popularni kao psi kućni ljubimci, ali i savršeni primerci za osvajanje zlata na izložbama.

Crni i beli pekinezer stoje na travi

Životni vek rase kreće se između 12 i 15 godina, a danas ga odlikuje velika sličnost sa tibetskim španijelom, koji vodi poreklo sa Dalekog istoka.

Pekinezer je patuljasti pas neodoljivih fizičkih karakteristika

Fizička svojstva pekinezera čine jedinstvenim, lepim i umiljatim psom. Karakteriše ga sitna i minijaturna građa, koja ga svrstava u male i patuljaste pse. Dugačka, gusta i mekana dlaka daje mu autentičan izgled, koji ga čini još nežnijim i ljupkijim.

Ženke i mužjaci razlikuju se prema telesnim svojstima, uglavnom težini. Dok oba pola rastu prosečno između 15 i 25 centimetara u visinu, kada je u pitanju težina postoje razlike. Mužjaci imaju između 4 i 5 kilograma, dok ženke imaju između 5 i 6 kilograma.

To je i specifično, jer za najveći broj rasa pasa važi nepisano pravilo da su mužjaci krupniji, kako u pogledu visine, tako i sa aspekta telesne težine. Ukupno posmatrano, od kada su štenci do odraslog doba, pekinezeri se kreću između 1,5 i 6 kilograma.

Kada se analizira građa ovog psa, pekinezer je mali, kompaktan i vrlo stabilan. Karakterišu ga čvrste kosti, snažni mišići i spor hod.

Telesne karakteristike su manje uočljive jer ovog psa prekriva gusta i dugačka dlaka, od glave do udova.

Glava je prilično široka, u predelu čela spljoštena, čak i lice deluje pomalo „zbijeno“. To ostavlja utisak tužne njuškice i oborenog pogleda. Zahvaljujući tome, pekinezer može dobiti sve što poželi, samo dok jednom usmeri pogled ka vlasniku i osvoji njegovo srce iznova i iznova.

Oči su krupne, okruglog oblika, široko postavljene i izrazito tamne boje. Njuška je ravna, kratka, ali i široka. Nos je crne boje, bez obzira o nijansama dlake pekinezera. Nozdrve su razmaknute i imaju velike otvore.

Pekinezer ima male usne koje su gotovo neprimetne i drže usta čvrsto zatvorenim, tako da se zubi uopšte ne primećuju.

Uši se nalaze blizu čela, odnosno nisko u odnosu na teme glave. Prekrivene su dlakom i često su neprimetne, a imaju srcast oblik.

Vrat je vrlo kratak, širok i debeo, pa se glava gotovo direktno vezuje za ostatak tela. Grudni koš i stomak su kratki i ostavljaju utisak „zdepaste“ strukture.

Iako se to ne vidi na prvi pogled zbog obimne i guste dlake, mišići, kosti i zglobovi pekinezera su izraženi i čvrsti.

Zadnje noge imaju snažne i teške kosti, koje mu daju dobar odskok, iako više voli blagu i sporu šetnju. Nešto manje masovnosti i čvrstoće su kosti prednjih nogu, a šape su izražene, ravne i prekrivene dlakom. Na njima se mogu uvideti nokti.

Na ravna i kratka leđa nastavlja se visoko postavljen rep, koji stoji čvrsto i obavijen je dugačkom dlakom sa svih strana, od korena do vrha.

Krzno i dlaka pekinezera

Krzno je zaštitni znak pekinezera, koji ga čini tako slatkim i umiljatim. Sve boje su dozvoljene za originalnu rasu, osim čisto bele, kao i kombinacije crvene i smeđe nijanse.

Najkraća dlaka je u regiji lica, dok je vrat obavijen u potpunosti, kao i celokupno telo. Krzno karakteriše nežna, dugačka i dlaka koja je zahtevna za održavanje i ima veliku čvrstinu i gruboću. Ujedno, ispod ovog sloja nalazi se poddlaka, koja je mekana i gusta. Sam izgled dlake, posebno u predelu glave i lica, čini da pekinezer u velikoj meri podseća na lava.

To ide u prilog istorijski zapisanim legendama, prema kojima, kao što je već navedeno, pretpostavlja se da vodi poreklo od lava.

Tvrdoglavost, radost i samouverenost su ključne osobine pekinezera

Pekinezer ima spoj fizičkih svojstava i intelekta koji ga čine pravim izborom za kućnog ljubimca, bilo da se radi o samcima, porodicama sa manjom ili većom decom, starijim osobama i svim drugim obožavaocima umiljatih pasa.

Kako je sama rasa nastala i razvijala se „carski“, u palatama i na dvorcima, činjenica je da pekinezer voli pažnju, ugađanje i nežnost bez granica.

Karakteriše ih određen stepen tvrdoglavosti i svojeglavosti, što posebno dolazi do izražaja kada imaju nameru da nešto ostvare. Ali uz to, važno je istaći da nisu agresivni nikada prema ljudima.

Odbojnost mogu pokazati prema drugim psima i životinjama, čisto kao vid odbrambenog mehanizma i preventivne odbrane. Svakako, dok laju i užurbano skakuću ne predstavljaju opasnost po okolinu.

Zbog uspostavljanja blagovremene kontrole, bolje je da u šetnju ide sa povodcom, čisto da ne počne da luta u nedogled, i bez praćenja vlasnika. Zbog toga, savetuje se i da ne bude u blizini mnogo male dece, jer u igri može da nepažljivo skakuće i povredi ih.

Pekinezer je pas koji zna šta voli, želi i teži to da ostvari. Vrlo je nezavisan i uživa u svom kutku u domu, uz svakodnevne rutine, kao što su obroci, nega i šetnje.

Kako je rasa koja kontinuirano privlači pažnju, teži da bude u centru pažnje, može se javiti određeni stepen ljubomore u slučaju pojave drugih kućnih ljubimaca, ili ako se osete zanemareno.

Kada se posmatra energičnost, nisu previše aktivni niti razigrani u tom smislu. Njima odgovara manje fizičke aktivnosti i kretanja, jer im to otežava dugačka i teška dlaka, kratke noge i četvrtasta građa.

Glava pekinezera u punom kadru

Stav prema drugima uglavnom je prijateljski, osim u slučaju kada se radi o nepoznatom okruženju – ljudima, psima i drugim životinjama koje nisu deo njegove svakodnevnice. U tim situacijama neće pokazati agresivnost, već više stidljivost, nepoverenje i maksimalan oprez. Sve to, dok se ne opusti i ne vidi da ima prostora za igru i zabavu.

Nije zaštitnički naklonjen, i nema urođenu težnju ka čuvanju kuće ili stana. Zbog toga, nije savršen kao čuvar, mada može reagovati na nepoznate okolnosti. Ukoliko je blagovremeno obučen, vremenom uči da prepoznaje nevolju i reaguje lavežom na nepoznate i izazovne okolnosti.

Prilično je jednostavan za dresiranje, posebno ako se obučavanje realizuje još dok je štene. Tada se uči na poslušnost od „malih nogu“ i brže prihvata autoritet vlasnika. Zbog svoje tvrdoglavosti može određeni vremenski period odbijati poslušnost, ali vlasniku se savetuje maksimalan nivo strpljenja, istrajnosti i upornosti, jer mora da se zna ko se sluša i na koji način.

Još neke od karakteristika naravi pekinezera jesu da je u velikoj meri neustrašiv, hrabar i oprezan. To znači da neće bežati od većeg psa, naprotiv. Možda će baš tada snažno lajati i pokušavati da hrabro „reže“. Ali, za svega nekoliko minuta, sa istim psom se mogu veselo igrati.

Nega pekinezera je zahtevna, ali sve je lakše kada pekinezer izmami osmeh

Pekinezer je dobar izbor za život u zatvorenom prostoru, bilo da se radi o stanu ili kući. Oni će se savršeno snaći u svakoj kvadraturi i zahtevaće samo svoj kutak u kojem će biti na domaćem terenu.

Nisu tolerantni na visoke niti ekstremno niske temperature, tako da je za njih svaki duži boravak napolju nepotreban. Zbog guste, teške i dugačke dlake, teško podnose vrućinu i tokom leta im je najčešće potrebno i rashlađenje. Najbolje je da borave na temperaturi koja ne prelazi 25 stepeni celzijusa.

Kada se posmatraju potrebe za negom, najzahtevniji deo odnosi se na održavanje čistoće i urednosti dlake. Posebno otežavajuća okolnost jeste to što imaju specifičnu poddlaku, pa je i kontrola stanja kože neophodna, i to što češće.

Najbolja opcija jeste četkanje svakoga dana, bar po nekoliko minuta, jer u suprotnom će dlaka biti podložna lomljenju, pucanju i zamršavanju.

Pekinezer stoji na travi

Tokom proleća i jeseni, kada su intenzivniji periodi linjanja, poželjno je i četkanje koje će se vršiti i nekoliko puta dnevno.

Kupanje im je potrebno periodično, ne tako učestalo jer se dlaka teško suši. Profesionalci predlažu upotrebu šampona za suvo pranje, kao i redovno skraćivanje dlake za adekvatnu higijenu.

Krzno se skraćuje oko ušiju i nogu. Zadnji deo tela ima grublju dlaku, koja za kratko vreme izgubi svoj sjaj i kvalitet, pa je četkanje i ove regije prioritet.

Važno je da pekinezer uvek ima čiste oči, nos, zube i usnu duplju, kao i uši. Najbolje je čišćenje vlažnim peškirom, uz nežne i spore pokrete, a bar nekoliko puta godišnje odvesti psa i na sistematski pregled.

Pekinezer je sklon zdravstvenim problemima koji se u najvećoj meri odnose na zube i infekcije očiju. To se najčešće dešava zbog dlake koja neosetno može upasti u oko i izazvati problem sa vidom.

Pored toga, skloni su toplotnim udarima i boravak na visokim temperaturama može za posledicu imati i smrtni ishod.

Kako imaju teške kosti i mišićavo telo, često dolaze u probleme sa bolovima u leđima. Dugačka dlaka i nabori na telu izazivaju i različite alergije i iritacije.

Pekinezer ishrana

Izbalansirana ishrana deo je pravilne nege pekinezera, kao i svakog drugog kućnog ljubimca. Štenci ne moraju nužno imati istu vrstu hrane kao i odrasli. Obično se radi o obilnijim i češćim obrocima dok ne dostignu potrebne telesne karakteristike.

Dok kao mali mogu imati ukupno između 3 i 5 obroka dnevno, sa punih 12 meseci dovoljno je i da jedu kvalitetno samo jednom tokom dana.

Niski su i skloni gojaznosti, pa se vlasnicima savetuje posebna posvećenost zdravim obrocima. Podrazumeva se unos tečnosti, odnosno čiste i pitke vode.

Pekinezer voli industrijsku hranu – granule, kao i sveže pripremljene obroke. Obožavaju žitarice i meso, dok je bitno izbegavati mlečne proizvode, slatkiše i jake začine. Svakako, vlasnik može i odstupiti od predviđenog broja i rasporeda obroka, samo je važno da pekinezer dobije hranljive sastojke, koji će uticati na pravilan rast i razvoj.

Pekinezer kao kućni ljubimac, da ili ne?

Pekinezer je pas koji je pravi za porodicu. Može biti zahtevan, tvrdoglav i nezavisan, ali svojom harizmom, zabavom i umiljatošću osvaja svakoga za vrlo kratko vreme.

Pekinezer šeta preko trave

Važno je detaljno razmisliti da li se kućnom ljubimcu ove rase može posvetiti potrebna pažnja, nega i istrajnost tokom dresiranja. Kako se ipak radi o rasi koja se razvijala u uslovima palata i dvoraca, pekinezer je navikao da dosta toga bude kako je zamislio. Blagovremena dresura otkloniće svaki problem „buntovništva“ i tvrdoglavosti ovog psa.

Jedno je sigurno, a to je da ga svi obožavaju i uživaju čak i u pogledu, a tek u svakodnevnici sa malim zabavljačem.

Činjenica je da spada u jednu od najpoznatijih, najrasprostranjenijih i najpopularnijih rasa, što govori da su sve karakteristike pekinezera odlične za boravak u kućnim uslovima i odlazak na prestižne izložbe.

Ono što osvaja sva srca, jeste velika ljubav i poverenje koje pokazuje umiljatošću, igrom i pažnjom, kako vlasniku, tako i članovima porodice, prijateljima i poznatom okruženju.

Ukoliko razmišljate da li je pekinezer pravi kućni ljubimac ili pas za izložbu za vas, vodite se svojim svakodnevnim obavezama i procenite da li imate ono što je ovoj rasi potrebno. To je vreme, pažnja i razumevanje – tada ćete dobiti savršenog prijatelja.

Leave a Comment