Patuljasti šnaucer – Cena šteneta, Temperament i Ishrana!

Patuljasti šnaucer je rasa koja najbolje odslikava tvrdnju da vremenom pas počinje da liči na svog vlasnika, i to ne samo fizički, već i u pogledu temperamenta. Iako je ovo možda zvučalo kao kliše, u potpunosti je tačno. Patuljasti šnaucer vremenom počinje da oponaša vlasnika i razvija iste životne navike.

Tačnije, ako je vlasnik aktivan i pas će biti, ako puno spava, i ljubimac će imati dosta sati sna, i tako redom. To ga čini vrlo zanimljivim i intrigantnim, ali i specifičnim.

Patuljasti šnaucer je nastao pre dva veka u Nemačkoj, i od tada osvaja planetu svojom neubičajenošću i raspoloženjem.

Odlično slaganje sa decom dalo mu je veliki plus, pa je danas čest izbor za kućnog ljubimca u bilo kojem stambenom prostoru. Ovaj pas je fleksibilan u pogledu promene navika, pa mu selidba neće teško pasti, kao ni bilo koje druge promene svakodnevnice.

Originalan nemački naziv je „zwergschnauzer“, i pripada kategoriji malih pasa. Drugi naziv jeste mini šnaucer, jer spada u grupu nižih rasa, koje rastu do svega 36 centimetara.

Patuljasti šnaucer živi u proseku između 12 i 15 godina. Najčešće se susreće u crnoj, beloj i sivoj nijansi prepoznatljive dlake. Obično ženke mogu da oštene između 2 i 8 štenaca.

Glava patuljastog šnaucera koji gleda u daljinu

Međunarodna kinološka federacija – FCI kategorizuje ovu rasu u grupu 2 i sekciju 1.2, koju čine pinčeri, šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi.

Američki kinološki savez – AKC rangirao je ovu rasu prema stepenu popularnosti i nalazi se na visokoj 11. poziciji.

Patuljasti šnaucer je razigran pas, koji je prijateljski nastrojen ka svima. Odgovara porodicama i brzo ukrade svaki pogled, pažnju i ljubav bez granica.

Nije zahtevan kada je u pitanju održavanje, niti je nega komplikovana.

Jednostavan je i za obučavanje, što dresuru čini lakšom i mogućom čak i za vlasnika koji nema prethodnog iskustva sa psima.

Patuljasti šnaucer nema težnju ka zaštiti, niti je spreman da reaguje na opasnost i nepoznate okolnosti. Naprotiv, on doživljava svakoga kao dragog gosta sa kojim je spreman da se igra i nežno umiljava.

Cena patuljastog šnaucera – Odaberite najbolje štene

Cena patuljastog šnaucera u Srbiji se kreće između 200 i 400 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za patuljaste šnaucere.

Najbolje odgajivačnice za patuljaste šnaucere u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene patuljastog šnaucera.

Cena zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci patuljastog šnaucera mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja patuljastih šnaucera

Patuljasti šnaucer potiče iz Nemačke specifičnim ukrštanjem rasa

Rasa patuljasti šnaucer nastala je u Nemačkoj u 19. veku, odnosno Bavarskoj i Sudetu.

Šnaucer u prevodu znači brada, što autentično u nazivu odaje da ovaj pas ima specifičnu bradu, koja je karakteristična za veliki broj varijacija rase. Iako spada u pse koji potiču od skorijeg vremena, postoje određena predanja po kojima je patuljasti šnaucer u stvari jedan od najstarijih pasa na svetu.

Tako, čak pre nešto više od 5000 godina, šnaucer je bio verni lovac i čuvar stada, koji je pratio svog vlasnika u stopu. I tada je bila prepoznata njihova izrazita inteligencija, veštine i sposobnosti, što ga je učinilo gotovo ravnopravnim sa čovekom – delio je sa vlasnikom životni prostor, svakodnevnicu i budućnost.

U Nemačkoj je rasa nastala ukrštanjem šnaucera sa pudlicom ili majmunskim pinčem. Drugi zvanični podaci potvrđuju da je patuljasti šnaucer viđen još ranije, u 17. veku na umetničkim delima slikara Rembrandta.

Imali su veliku ulogu u lovu na štakore i miševe, odnosno eliminatori štetočina, čuvari imanja i stada. Iako se još uvek spekuliše o nastanku rase, njena pojava vezuje se za seoska područja u čijem okruženju su se nalazile reke i močvare.

Imao je i više imena, poput torf, odnosno treset, kao i pfahlban, tačnije sojenica, a nazivali su ga i ratler – lovac na pacove. Još raniji izvori dokazuju da se i u srednjem veku pojavljivala rasa u središtu Evrope, i to u dve rase: mali psi čuvari i veliki lovci, pratioci i zaštitnici.

Ženka patuljastog šnaucera bila je prvi zabeleženi primerak ove rase 1888. godine, prema karakteristikama kakve ima i danas. Prvi klub rase šnaucer osnovan je u Kelnu u Nemačkoj, davne 1895 godine. Tada je formiran prvi standard rase, koji je definisao tri veličine pasa: patuljasti šnauceri, srednji šnauceri i veliki šnauceri.

Dva crna patuljasta šnaucera sede na travi i gledaju prema kameri

Na prelasku u naredni vek, ova rasa se proširila iz regije Frankfurta u druge predele i zemlje. Karakteristike prvobitnih primeraka patuljastog šnaucera pokazivale su strastvenost u borbi, lovu i čuvanju bez odustajanja. Hvatali su miševe neverovatnom brzinom, štitili konje i zalihe hrane, kako od glodara, tako i od lopova.

I danas su ovi psi poznati kao dobri čuvari, ali još bolji pratioci na putovanjima. Svojstvo koje imaju od nastanka jeste sklonost ka promeni mesta, pa tako obožavaju vožnju automobilom, autobusom, čak i avionom. Za njih je to od davnih vremena odlična pustolovina.

Sklonost ka čuvanju pokazuju i prema stvarima, a ne samo prema ljudima i životinjama.

Dva svetska rata učinili su da rasi preti izumiranje, posebno u evropskoj regiji. Ipak, velika popularnost i već dovoljna rasprostranjenost doprinela su da rasa opstane i dobije još veću i značajniju rasprostranjenost širom sveta.

Ono što je značajno promenjeno u odnosu na pretke, jeste da patuljasti šnaucer nema više crnu, crvenu, žutu i smeđu boju, već su danas dominantne nijanse crnih i sivih tonova.

I dok je nekada kupiranje repa i ušiju bilo gotovo obavezno, kako ih miševi ne bi ugrizli i ugrozili im zdravlje i život, 1987. godine donet je standard o zabrani ove aktivnosti.

Fizičke karakteristike patuljastog šnaucera

Patuljasti šnaucer ima karakterističan fizički izgled, koji je dosta četvrtast i glava je prilično kockasta.

Prosečno u visinu raste između 30 i 35 centimetara, a po pitanju težine nema razlika između mužjaka i ženke. Mužjaci rastu između 30 i 36 centimetara visine, a ženke od 28 do 33 centimetara.

Kada je u pitanju težina, patuljasti šnaucer za oba pola dostiže težinu od 5 do 10 kilograma. To je dosta napredovalo, s obzirom da je na samom početku nastanka rase patušljasti šnaucer imao nešto malo više od 3 kilograma.

Posebno su poznati po prilično kratkoj, oštroj i gustoj dlaci, koja je na nekim mestima u potpunosti meka, a na drugim gruba. Neodoljivi su zbog svojih dužih brkova, koji podsećaju na ljudske, ili kako neki nazivaju brade, prema kojima je i dobio ime. To ga čini ozbiljnim, jedinstvenim i veoma dopadljivim svakome.

Kinološki savez Srbije detaljno opisuje ovu rasu, prema fizičkim svojstvima i temperamentu koji se podrazumeva za pravilan rast i razvoj.

Patuljasti izgled ovog šnaucera nije nedostatak, već sklop odličnih svojstava. Ima oštru dlaku, izraženu njušku i odvažan izgled.

Glava je snažna, velika i odraz je snage patuljastog šnaucera. Čelo nema nabora, ravno je postavljeno i u paralelnom odnosu sa delom ka nosu.

U pogledu vilice i rasporeda zuba, patuljasti šnaucer ima snažan zagrižaj u vidu makaza. U vilici se nalazi 42 bela i zdrava, pravilno raspoređena zuba.

Brada je četvrtasta, kao i njuška i kompletan oblik glave. Vrat je bogat mišićima i masom koja daje blago ovalan oblik, čvrst je i drži glavu uspravnom.

Oči su okrugle, tamne boje i postavljene ka napred i blistaju dok fiksiraju svaki pokret.

Patuljasti šnaucer ima visoko postavljene uši u obliku slova „v“, i često ih drži strogo uspravnim, posebno kada osluškuje ili je na oprezu.

Patuljasti šnaucer stoji na livadi

Njuška je poput klina, ali nema izoštren vrh. Deo oko nosa je taman, nosić crn i nosnik ima prav položaj. Usne su snažno spojene, nisu toliko ni primetne, jer preko njih padaju dobro poznati brkovi.

Leđa imaju ravnu liniju, koja blago pada ka repu i zategnuta su bez nabora. Grudni koš je prilično širok, daje mu eleganciju i odvažnost.

Stomak je ovalan i stvara utisak da je donji deo tela zaobljen. Na kratka leđa nadovezuje se prirodan rep u obliku sablje ili srpa, bez kupiranja i bilo kakvih promena.

Kada se posmatraju noge patuljastog šnaucera, prednje su jake i ravno postavljene u širokom razmaku. Zadnje noge stoje u kosini, odnosno pod nagibom, što daje oslonac i odraz za kretanje i skok. Koleno je ravno okrenuto, ne previše spolja ni unutra.

Čitavo telo prekriveno je čvrstom i zategnutom kožom. Preko nje je postavljena gusta dlaka, koja je ujedno u velikoj meri oštra i jaka. Ispod nje nalazi se i poddlaka, koja je gusta i zahteva adekvatnu negu. Dužina dlake je više kratka nego duga, i ima karakterističan „čupav“ izgled, koji potiče od same grubosti vlasi.

Pored standardnih boja koje su ispod navedene, danas patuljasti šnaucer može imati i kombinaciju boje bibera i soli, zatim crnu i srebrnu i slične tonove.

Boje patuljastog šnaucera

Kopmaktnost tela ogleda se u manjim dimenzijama, snažim, kratkim i debljim leđima. Najčešće se može videti u nijansama bele, crne, sive i neke njihove kombinacije tonova.

Patuljasti šnaucer ima temperament malog i neustrašivog psa koji verno prati

Nemački pas, patuljasti šnaucer je prepoznatljiv po hrabrom i snažnom karakteru. Neustrašiv je, spreman da odbrani i veran je čuvar. Izdržljiv je, oprezan i prati situacije polako, pa tek onda reaguje.

Generalno, ima prijateljski odnos prema svima – ljudima, psima i drugim kućnim ljubimcima, kao i prema ostalim životinjama. Povremeno se može pojaviti težnja ka zaštiti, uz glasan lavež i nagon da odbrani kuću od provalnika. To ne znači da uvek raspoznaje poznate od nepoznatih okolnosti, jer će nekada i na jedan osmeh nepoznate osobe biti blagonaklon.

Zbog svog porekla, preporučljiv je psa čuvara, signaliziraće opasnost i verno pratiti vlasnika u stopu i čak oponašati njegovo ponašanje. To znači da ako vlasnik odmara ceo dan, vremenom će i patuljasti šnaucer postati prilično lenj. Suprotno, ukoliko vlasnik svakodnevno praktikuje trčanje, šetnju i izlazak napolje, patuljasti šnaucer će nestrpljivo čekati vreme za boravak na otvorenom.

Ova rasa ne voli ekstremne temperature, i kao takva teško reaguje na vrućinu i veliku hladnoću. Savetuje se boravak u kući, a savršen izbor su i za stambene zgrade, odnosno stanove, uz obaveznu šetnju tokom dana.

Patuljasti šnaucer je lak za dresiranje, i to je još jedan od razloga zašto ga veliki broj pojedinaca i porodica bira za svog kućnog ljubimca. Uvek je prednost da pravila nauči dok je mali, tačnije štenac, jer će i kao odrasli efikasnije reagovati na komande vlasnika.

U slučaju da odbija poslušnost, uvek su dostupne usluge profesionalnih dresera, koji će učiniti vežbu i obuku lakom i delotvornom za vrlo kratko vreme.

Patuljasti šnaucer je hiperaktivan po prirodi – dok ne počne da liči na svog vlasnika, i u slučaju da je on drugačiji, menja svoje navike.

Verni su, požrtvovani i pokazuju ljubav, pažnju i poverenje porodici. Povremeno voli glasno da laje, ali uglavnom je to odraz radosti i željom za aktivnošću, pre nego neki pokazatelj agresije. Zbog toga je dobro unapred se naviknuti na nekada i iznenadnu i bezrazložnu buku.

Bez obzira na manje telesne dimenzije, neustrašivo će prilaziti i većim psima i pokazati da se ne plaše.

Odlična inteligencija daje sposobnost ovom psu da sam uči pravila, zaključuje i prati druga ponašanja. Brzo zaključuje, odlično rezonuje i voli trikove, igre u kojima se očekuje brza reakcija i promućurnost.

Veliki broj porodica bira patuljastog šnaucera zbog sjajnog odnosa sa decom. Uvek je spreman i raspoložen za igru, voli društvo i zabavu.

Energičan je, otvoren i brzo ostvaruje saradnju sa okruženjem. Patuljasti šnaucer voli da privuče pažnju, i nekada će napraviti pravu avanturu kako bi privukao pogled ili izmamio osmeh.

Štene patuljastog šnaucera sedi u dečijoj sobi na podu

Kada boravi napolju, savet je da uvek bude na povodcu, kako bi stepen kontrole bio maksimalan. To nije zbog agresije, jer patuljasti šnaucer nije takav pas, već što se može izgubiti u svom istraživanju i traganju, nereagujući na komande vlasnika.

Nekada može biti i svojeglav i to u velikoj meri, da tvrdoglavo ide ka svom cilju. Upravo kao tada kad ignoriše vlasnika i radi po svom. Tada je potrebno biti uporan i postaviti jasna pravila ko je glavni i ko ima autoritet. Ne sme se dogoditi da patuljasti šnaucer nadmudri vlasnika i pokaže veću inteligenciju, sposobnost ili veštine.

Nega i zdravlje patuljastog šnaucera zahtevaju razvoj zdravih i urednih navika

Patuljasti šnaucer zahteva redovnu i pravilnu negu. Pre svega se misli na održavanje čistoće i urednosti dlake, koja nije dugačka, ali ipak može biti u nekoj meri zahtevnija za održavanje. To je zbog postojanja površinskog sloja i poddlake, koje se čak i prema karakteristikama razlikuju. Poželjno je održavanje dlake na svakih mesec dana, što može realizovati grumer.

Kako nije sklon linjanju, veoma je poželjan stanar svakog životnog prostora, kao i rad gost kod prijatelja. Periodi kada se može pojaviti opadanje dlake jeste početak proleća i jeseni, ali u malom obimu.

Za praćenje zdravstvenog stanja ove rase neophodno je pregledanje stanja očiju, ušiju, nosa, usne duplje, zuba i šapa. Zbog toga se i preporučuje redovno čišćenje vlažnim maramicama, ili natopljenom tkaninom, gazom bar do 3 puta tokom sedmice.

To je način da bude čist, uredan i da se redovno prekontroliše stanje kože i svih delova tela. Kako je mali, jednostavan i nema dlaku koja je mnogo zahtevna, celokupna nega je jednostavna i vremenom postaje neizostavan deo rutine.

Kao i svaki drugi pas, patuljasti šnaucer voli četkanje. Zbog njegove grube i dlake koja se lako zamrsi, odlično je da svakodnevno dobije partiju četkanja. Pre toga dlaku treba blago pokvasiti, kako mu četkanje ne bi bilo bolno.

Šišanje se vrši bar na svaka 3 meseca, a prema potrebi i stanju dlake, odlično je da to bude još češće.

Sklon je promenama na koži, posebno na regiji pazuha i šapa. Nekada usled prevelikog obima igre ili drugih fizičkih aktivnosti može se povrediti, jer nije svestan svoje veličine.

Zdravstveni problemi sa kojim se ova rasa susreće najčešće su sledeći: dermatitis, atrofija rožnjače, priširenje jednjaka, urolitijaza i slično.

Velika prednost koju ima patuljasti šnaucer, jeste to što je u potpunosti bez mirisa. Dok mnoge rase imaju prirodan, čak i neprijatan miris koji je teško otkloniti čak i najboljim preparatima, patuljasti šnaucer apsolutno nema miris.

Ishrana patuljastog šnaucera

Kada su u pitanju obroci, zahteva redovnu, pravilnu i ishranu bogatu hranljivim sastojcima. Nije neki gurman, pa mu je dovoljno i 100 grama hrane dnevno, kada su u pitanju industrijske granule.

Potreban mu je aktivan unos belančevina i masti, pored standardnih vitamina. Kao štenci imaju 3 obroka dnevno, a sa 6 meseci 2 obroka. Odrasli patuljasti šnaucer može jesti čak i samo jednom tokom dana, ali da to bude hranljiv i zdrav obrok.

Ne sme da konzumira čokoladu, čak ni pseće ni ljudske vrste grickalica. Obožava testo, povrće, žitarice, dok se meso unosi u manjim količinama. Savet je da patuljasti šnaucer konzumira jabuke i ribu, ali nikako luk i pečurke.

Nije zahtevan ni u pogledu ishrane, važno je voditi se nutritivnim sastavnom obroka za zdravu formu i izbegavanje gojaznosti.

Patuljasti šnaucer kao kućni ljubimac, da ili ne?

Patuljasti šnaucer predstavlja nemačkog psa koji je dobar izbor za kućnog ljubimca. Veran je, nežan i pažljiv, a vrlo brzo razvija poverenje i saradnju sa vlasnikom i članovima porodice.

U njegovoj prirodi jeste čuvanje i može biti dobar zaštitnik doma od provalnika, ali i oprezan kada primeti nepoznate okolnosti. Ipak, činjenica je da će nekada vrlo brzo primiti i nekoga koga vidi prvi put, kao i započeti igru bez umora.

Sivi i crni patuljasti šnauceri stoje na livadi

Patuljasti pinč je odličan pas za porodice, jer voli društvo i da bude u centru pažnje, a poznat je i kao odličan prijatelj deci. Ka njima je posebno zaštitnički orijentisan, energičan, ali pažljiv.

Nije zahtevan u pogledu nege, šetnje i ishrane, već je prilagodljiv svim navikama vlasnika, toliko da vremenom počinje da ih oponaša.

Važno je da izlazi u šetnju bar od 45 minuta svakog dana, kako bi istrošio svoju energiju i razigranost ispoljio na pravom mestu – u društvu u parku.

Ume da bude buntovan i tvrdoglav, čak i da ignoriše vlasnika, komande i okruženje, ali jasan stav i autoritet suzbijaju ovu osobinu vrlo delotvorno.

Neka patuljasti šnaucer bude i vaš izbor za beskrajnu zabavu, osmeh i avanture.

Leave a Comment