Patuljasti pinč – Cena šteneta, Osobine, Ishrana i Karakter!

Patuljasti pinč je mala verzija standardnog nemačkog pinča. Ima malo i proporcionalno telo, vrlo je sladak i odličan za boravak u kućnim uslovima. Odličan je i za stanove, čak i garsonjere, jer ne zahteva dosta mesta, i uživaće u malom kutku.

Originalan naziv rase je nemački – „zwergpingscher“, što i ne čudi jer patuljasti pinč vodi poreklo iz Nemačke, iako ima zapisa koji ističu nastanak u Velikoj Britaniji. Od nastanka rase, do danas, stekao je popularnost kao sjajan kućni ljubimac, ali i pas za izložbu.

Patuljasti pinč je zašititnički nastrojen

Po svojoj prirodi je izraženo zaštitnički nastrojen, i zbog toga je odlučan i proračunat pas čuvar. Odlikuje ga i energičnost, razigranost i spremnost za akciju. Inteligentan je, ali u velikoj meri i tvrdoglav, pa i nije lako uspostaviti dresuru. Pravila se utvrđuju da bi se poštovala, ali najbolje je to realizovati u najranijem periodu odrastanja.

Patuljasti pinč sa ljubičastom ogrlicom stoji na travi

Patuljasti pinč pripada rasi koja voli druge pse, i prijateljski ih posmatra. Kada se radi o nepoznatim ljudima, na distanci je, oprezan i nepoverljiv. Isto važi i za druge vrste životinja, čak može biti baš neprijateljski nastrojen.

Za razliku od drugih ljubimaca, patuljasti pinč voli druge pse i sa njima može da se druži bez problema i agresije. Još jedan razlog zbog kojeg možete izabrati da patuljasti pinč bude vaš kućni ljubimac, jeste lakoća održavanja, odnosno nege.

Nešto više o zvaničnim podacima i klasifikacijama pokazuje AKC lista koja svrstava najpopularnije pse, a patuljasti pinč nalazi se na 70. mestu. Drugo kategorisanje je FCI lista, ova rasa tu pripada grupi 2, a to su pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi.

Prosečno, patuljasti pinč zivi oko 15 godina, ali ima primera i ove rase koji su još dugovečniji.

Prema veličini, predstavlja male pse, ali vrlo oštrog izgleda i karakteristično kratke dlake.

Cena patuljastog pinča – Odaberite najbolje štene

Cene patuljastog pinča u Srbiji se kreću između 200 i 400 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za patuljaste pinčeve.

Najbolje odgajivačnice za patuljaste pinčeve u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene patuljastog pinča.

Cena zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci patuljastog pinča mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja patuljastih pinčeva

Patuljasti pinč ima nemačko poreklo koje se proširilo svuda u svetu

Prema zvaničnim podacima, patuljasti pinč vodi poreklo iz Nemačke, i nastao je krajem 15. i početkom 16. veka, a određeni istorijski podaci se vezuju i za vek ranije. Smatra se da je godina nastanka ove rase tačno 1600-ta.

Prvenstveno je viđen na slikama i umetničkim delima, a zatim i u raznovrsnim literaturama. Postoje i dodatni spisi da je pre toga viđen i u Engleskoj, ali je ipak u Nemačkoj davne 1895. godine formiran standard rase patuljasti pinč.

Korišćeni su kao vrhunski lovci, posebno na pacove i druge vrste glodara. U brojnim proizvodnim pogonima i na farmama širom Nemačke patuljasti pinč imao je zadatak da lovi sitnje životinje koje bi ugrožavale njihovo funkcionisanje.

Po fizičkom izgledu je sličan dobermanu, ali je dva veka stariji od ove rase. Kako bi se unapredio izgled i karakteristike rase, postoje predanja da su u odgajanju vrste korišćeni italijanski hrtovi i jazavičari. S obzirom da dosta patuljastih pinčeva ima note crvenkaste boje, moguće je da ona potiče od jazavičara.

Štene patuljastog pinča stoji na krevetu u sobi

Zbog toga su u Nemačkoj nazvani i srnasti pinč, jer su srne bile svuda u zemlji prisutne. U pogledu veze sa italijanskim hrtom, patuljasti pinč je doveden u vezu zbog iduženog, snažnog i koračanja sa nogama koje drži visoko podignute.

Tokom 19. veka patuljasti pinč oslikan je u specijalnom izdanju. Smatra se da su takve podvrste nastale ukrštanjem i terijera, pored jazavičara i italijanskih hrtova.

Značenje reči pinč je terijer, tako da je veza direktna i sa ovom rasom. Prvi primerci ove kombinacije rezultirali su psima koji su imali zdravstvenih problema i različite bolesti. Tek u prelasku na sledeći vek odgajivači su se pozabavili zdravljem i vitalnosti rase, kao i pravilnom negom.

Prvo javno pojavljivanje patuljastog pinča

Prvo javno pojavljivanje patuljastog pinča bilo je u Štutgartu na izložbi, 1900. godine. Kada se proširio svuda u zemlji, krenulo je prenošenje i na druge kontinente. U Sjedinjene Američke Države odveden je od strane njihovih uzgajivača, gde je i osnovan Klub patuljastog pinča. U skandinavske zemlje stigao je 1918. godine.

Sedam godina kasnije je zabeleženo više od 1300 primeraka patuljastog pinča u svetu. Stekli su neverovatnu popularnost za kratko vreme, i najviše su primećeni u Francuskoj, Švajcarskoj i Belgiji. U Veliku Britaniju je došao iste godine kada i u Francusku, a to je pedesetih godina prošlog veka.

O velikoj atraktivnosti rase govori i to što je imala veliku ulogu u poznatim reklamama i filmskim ostvarenjima. Tako je imao specijalnu ulogu u reklami za Koka kolu devedesetih godina. Koliko je popularnost patuljastog pinča porasla, potvrđuju i zvanični statistički podaci u vezi sa devedesetim godina.

Na početku ovog perioda za samo godinu dana njihov broj je porastao za više od 1500, sa preko 13500 na više od 14800. To je bila fenomenalna reakcija na ostvarenja patuljastog pinča u čuvenoj reklami. Zatim se rasa naglo počela birati za kućne ljubimce i držanje u stanovima.

Ideal kojim je patuljasti pinč osvojio svest jeste fizički izgled i veličina ove rase. Upravo zato što je u pitanju „mini“ pas, koji je elegantan i ujedno oštrog izgleda, postao je savršen izbor za porodice i kućne uslove, bilo u varijanti kuće ili stana.

Patuljasti pinč i njegove fizičke karakteristike

Izgled patuljastog pinča privlači veliku pažnju. Mnogo podseća na rasu nemački pinč, jer i predstavlja njegovu manju verziju. Pored toga, asocira i na dobermana, jer ima snažan odraz nogu, oštre uši i izduženu njušku.

Patuljasti pinč ima malo telo, ali snažnu i raskošnu građu koja se prepoznaje na prvi pogled. Karakteriše ga kratka i sjajna dlaka, koja ne zahteva puno održavanja.

Oči su okrugle, tamne i postavljene u liniju, uz pripijene i crne kapke. Uši se nalaze na vrhu glave, izražene su, tanke, trouglaste i vrlo oštre kada su podignute, podsećaju na slovo „V“.

Ima odvažan i hod sa podignutim nogama, poput ponija. Mužjaci i ženke se u manjoj meri razlikuju po telesnim karakteristikama, i prvenstveno ženke imaju izduženije telo. Pored toga, variraju i po težini i visini.

Patuljasti pinč – visina i težina

Mužjaci rastu između 25 i 31 centimetara, a ženke od 24 do 28 centimetara visine. Kada je u pitanju težina, mužjaci se krežu između 4 i 6 kilograma, a ženke između 3,5 i 5 kilograma.

Patuljasti pinč – boje

Najčešće je jednobojan, od nijansi crne, braon boje, njihove kombinacije i čak sa dodatkom crvenkastih tonova.

Zvanični podaci u vezi sa ovom rasom pokazuju da patuljasti pinč ima telo slično kvadratnom obliku, a da su proporcije tela, vrata i glave odlične.

Braon patuljasti pinč stoji na livadi

Zadnji uglovi tela su pravi, a prednji deo pod uglom od 130 stepeni. Rep je u obliku srceta i spušta se preko kičme, bez savijanja. Često se i kupira, kao i uši, radi pravilnijeg rasta i održavanja, na nekoliko meseci.

Lobanja je čvrsta i izdužena, a potiljak nije izražen. Čelo je ravno, a nos razvijen i crne boje. Njuška ima izdužen i tup završetak, dok su usne snažno prilepljene uz vilice, crne boje i glatkog izgleda. Retko se vide zubi, jer patuljasti pinč drži usne snažno zatvorene. Vilica je u vidu makazastog zagrižaja, i sastoji se od 42 zdrava zuba.

Nastavak na skladan oblik glave vrši se u vidu blago povijenog vrata, srednje dužine i vrlo elegantnog izgleda, bez nabora. Leđa imaju umeren pad ka zadnjem delu tela, a greben je najizraženija tačka na liniji ovog dela tela. Grudni koš je snažan, širok i na njih se nastavlja ovalni stomak.

Noge su mišićave i sa jakim odrazom. Zadnje noge imaju malo iskošen položaj, paralelno su postavljene i sa razmakom. Šape su okrugle, male i kratke, sa snažnim jastučićima, zbijenim prstima i kratkim, crnim noktima. Prednje nege su pravo postavljene, široko kao i zadnje.

Patuljasti pinč ima čvrstu i zategnutu kožu, koja može biti i malo elastična, ali bez nabora. Gusta, kratka i blistava dlaka neguje se jednostavno. Najpopularniji su psi koji imaju tamnu dlaku, čak i crnu.

Butine imaju mišiće, srednju dužinu i širinu, sa kolenom koje je ravno postavljeno, i nije okrenuto ni spolja, a ni unutra. Skočni zglob je veoma izražen, čvrst i isto postavljen kao i koleno.

Kada pravi pokrete, patuljasti pinč drži leđa čvrsto i bez vidljivih pokreta. Ima dug i visok korak, uz daleko pozicioniranje prednjih nogu. Iako je „mini“ verzija nemačkog pinča koja ima sopstvene karakteristike i odlike, fizičke karakteristike osim veličine su baš slične ovoj rasi.

Patuljasti pinč je odvažan pas koji može imati težak karakter

Ova rasa važi za vrlo razigranu, ali sa temperamentom koji je čvrst i istrajan u svojim namerama. Jednostavno, neko ili voli ili ne voli ovakve pse.

Patuljasti pinč ujedno je odan, zaštitnički nastrojen i prijatan kućni ljubimac. Odlično se snalazi u kućnim uslovima i sa porodicom. Razvija poverenje i uzvraća pažnju i ljubav. Sjajno sarađuje i sa decom, voli igru i avanturu. Važno je napomenuti deci da je ovaj pas samostalan i da će uživati u igri dok to njemu prija. Svaki vid zadirkivanja i pritisaka nije dobrodošao, jer može pokazati i dozu agresije.

Urođeno kod ove rase je traganje, lov, gonjenje i istraživanje. Zato nije čudno to što pri svakom izlasku napolje zainteresovano razgleda okolinu, njuška po travi i ispituje teren. Brzo i ekiasno će uhvatiti miša, jer su po prirodi bili predodređeni za traženje štetočina.

Socijalizacija patuljastog pinča

Patuljasti pinč zahteva socijalizaciju, i boravak u okruženju ljudi i drugih pasa. Prijateljski će reagovati na ljude i pse, ali druge životinje može videti kao moguć plen, posebno ako se radi o glodarima.

U slučaju da se nađe u nepoznatim situacijama, značajno pokazuje nepoverenje i oprez. Tiho i smireno posmatra, na distanci je i nije zainteresovan za druženje u nepoznatom okruženju. Nepoverljiv je prema drugim osobama koje nisu poznate, pa će pokazati zaštitnički instikt. Zbog toga je odličan pas čuvar, pored kojeg neće moći da prođe tek tako lopov, niti neka druga nepoznata, ili nepoželjna osoba. Čak i da ne pokaže agresiju, glasno lajanje mu je vrlo svojstveno i poziva na moguću opasnost.

Kada se navikne na novi dom, veoma se veže za porodicu i pokazuje nežnost i pažnju. Ume da oseća emocije u okruženju i da neizmerno teži oraspoložiti ukućane. Savet je samo da se ne ostavlja ni u kojem slučaju bez vlasnika, čak i u poznatom okruženju.

Njegov temperament je takav – čvrst, samostalan i svojeglav. Pravila za uspešan život za patuljastim pinčom jesu da treba jasno da se zna ko je gazda. Vlasnik zato uvek prvi seda na krevet, prvi mora jesti, uspostavljati igru i kada misli da treba uzimati igračke i odlagati dok pas gleda. Ovoj rasi je važno da se vaspita tako da se zna ko je prvi u svemu, a to je vlasnik. U suprotnom, biće teško oduzeti mu igračku, narediti da sedne, ustane, legne i slično. Ne sme ni u kojem slučaju da preuzme dominaciju, jer tada se definitivno otrgne kontroli, što ugrožava i mir i bezbednost života sa ovom rasom.

Dresura patuljastog pinča

Dresura je često teška i složena kada je u pitanju patuljasti pinč. Ne reaguje uvek raspoloženo na uspostavljanje pravila, vežbanje, treniranje i poslušnost. Potreban mu je uporan i istrajan vlasnik, koji neće odustajati u slučaju da pas odbija da posluša komandu. Sugestija je da se angažuje profesionalna osoba koja će dresuru uspešno realizovati. Još jedan način da se uspostave čvrsta i stroga pravila na koja će patuljasti pinč odreagovati, jeste da se dresura obavi još dok se radi o štenetu. Učenje je brže, jednostavnije i delotvornije dok je pas mali, što je kasnije vidljivo odrastanjem.

Patuljasti pinč – zdravlje i nega

Ako je već navedeno da patuljasti pinč ima često težak temperament, uspostavljanje pravila tokom dresiranja i navikavanje na poslušnost, ima i svoje strane koje se ogledaju u jednostavnosti. To je posebno istaknuto kada se radi o održavanju, odnosno negovanju ove rase.

Patuljasti pinč ima kratku i gustu dlaku, koja nije zahtevna. Poželjno je četkanje što češće, bar nekoliko puta sedmično, kao i povremeno kupanje. Brisanje dlake suvom i nežnom krpom je poželjan način održavanja ovog psa.

Patuljasti pinč ne voli hladnoću i zimogrožljiv je. Dok umereno toleriše vrućinu, nije otporan na veliku hladnoću. Tokom zime poželjno je da se što kraće šeta i u predviđenoj garderobi, poput debljih džempera. Ne bi trebalo da provodi dosta vremena napolju ako su temperature niske, jer može dobiti zdravstvene probleme.

Patuljasti pinč je pravi kućni pas, tako da mu odgovara prijatna temperatura. Odlično je to što ima kratku i čvrstu dlaku, i nije sklon obimnom linjanju. Zato je savršen izbor za držanje u zatvorenom prostoru.

Generalno, kada se radi o zdravlju, ova rasa važi za vitalnu i zdravu, dugovečnu i bez većih zdravstvenih tegoba. Imaju problema sa atrofijom rožnjače, pojavom slepila i legpertensonove bolesti.

Dnevna šetnja je ono što prija svakoj rasi pasa. Patuljasti pinč na ovaj način održava fizičku kondiciju i udiše svež vazduh. Ukoliko se radi o psu koji vreme provodi u stanu bez dvorišta, neophodno je bar 3 puta dnevno izvoditi ovog psa u šetnju od po oko 20 minuta.

Za zdravlje patuljastog pinča važno je i pregledanje usana, duplje i zuba, jer su mali psi skloni problemima na ovom delu njuške.

Najvažnije je negovati psa i kontrolisati zdravstveno stanje. Sklon je i iščašenju kolena i zglobova, pa kada trčkara treba biti pažljiv i obezbediti mu pogodan teren. Redovan sistematski pregled i poseta veterinara održaće zdravlje i dugovečnost patuljastog pinča.

Isrhana patuljastog pinča

Važno je održavati zdrav balans namirnica. Pravilna ishrana daje zdravlje organizmu, sprečava gojaznost i pojavu problema sa zubima i desnima. Granule i ova rasa obožava, jer obezbeđuje kompleks vitamina, minerala i ugljenih hidrata. Kada se radi o odabiru namirnica u sirovoj i svežoj varijanti, ovoj rasi se to manje preporučuje. Meso je moguće uvesti u obroke, najbolje u popodne ili uveče.

Štenci jedu do 5 obroka dnevno, a odrasli patuljasti pinč najčešće tri, uz neku užinu. Patuljasti pinč je sitan pas, pa mu nisu potrebni preobimni obroci, kao ni dugačke šetnje i izražena fizička aktivnost. Dovoljno je nekada da trčkara napolju ili u kući, kao i da ima obroke u vidu granula.

Patuljasti pinč za kućnog ljubimca – da ili ne?

Kada se vrši odabir rase pasa za kućnog ljubimca, veliku ulogu ima sam karakter, ali i lakoća održavanja i ispunjavanja njegovih potreba.

Patuljasti pinč je živahan, razdragani pas, koji poklanja svoje poverenje i umiljatost vlasniku i porodici. Ima čvrst temperament i vrlo je uporan, što se suzbija adekvatnom i pravovremenom dresurom.

Četiri šteneta patuljastog pinča vire iz korpe

Socijalizacija podrazumeva učestali boravak sa drugim psima, porodicom i poznatim osobama. Može biti vrlo oprezan kada se nađe u okruženju nepoznatih ljudi, a kada su u pitanju druge životinje čak i pomalo agresivan.

Karakteriše ga glasno lajanje, istraživanje i traganje u prirodi, jer njegov lovački instikt dolazi do izražaja kada boravi u prirodi.

Ne voli zimu i boravak napolju bez ulaska u stan ili kuću nije preporučljiv. Bolje reaguje na visoke temperature, nego na niske, tako da je tokom zime i najmanje aktivan izvan doma. Kratka i gusta dlaka mu ne pruža dovoljno toplote, pa će ga u ledenim danima obradovati i jedan maleni džemper, koji će nositi sa uživanjem.

Patuljasti pinč se jednostavno neguje, nije zahtevan ni u pogledu kupanja, niti ishrane i šetnje. Savetuje se konzumiranje prerađene industrijske grane visokog kvaliteta uz meso, i unos čiste i uvek sveže vode.

Nemački patuljasti pinč je pas koji će uneti radost u svaki dom, stvoriti prijatan ambijent i atmosferu poverenja. Takođe, veran je, odan i pravi zaštitnik doma i ukućana. Reagovaće zaštitnički ukoliko uvidi neku opasnost i primeti nepoznat osobe na vratima, a tu veliku ulogu ima vlasnik da stvori vezu poverenja i odobrovolji pinča na igru i zabavu sa gostima.

Leave a Comment