Papagaj – 10 Najpopularnijih Vrsta, Navike, Ishrana!

Papagaj je ptica koju možda znate samo po tome što ume da priča, ali u ovom tekstu pročitajte još mnogo toga što možda niste znali.

Danas ćemo se upoznati sa ovom neverovatnom pticom i saznati sve što može da vas interesuje o njoj i brizi o papagaju kao kućnom ljubimcu. Pored pasa i mačaka, ova ptica je najpoželjniji ljubimac u svetu.

Opšte informacije o papagaju

Papagaj je član reda Psittaciformes-a, koji uključuje preko 350 različitih vrsta ptica, uključujući male papagaje (parakeets), makao papagaje (are) i kakadue.

Iako ima mnogo tipova papagaja, sve vrste imaju neke zajedničke karakteristike. Npr. kako bi neku pticu klasifikovali u papagaje, ona mora imati zakrivljen kljun i zigodactyl noge, što znači da ima četiri prsta na svakoj nozi, sa dva prsta koja su pozicionirana ka napred, i dva koja pokazuju unazad.

Veličina papagaja

Zbog toga što red papagaja uključuje mnogo različitih vrsta, veličina papagaja poprilično varira, tako da ima i velikih i malih primeraka.

Veličina ovih prelepih ptica kreće se od 8 do 100cm, dok je njihova prosečna težina u intervalu od 64g do čak 1.6kg.

Najteži papagaj na svetu je kakapo, koji može da dostigne težinu od čak 4kg, dok je najmanji primerak Pigmejski papagaj, koji je samo 8cm visok i teži oko 10g.

Stanište papagaja

Većina divljih vrsta papagaja živi u toplim predelima na južnoj hemisferi, ali se takođe mogu naći i u mnogim drugim predelima sveta, kao što su severni Meksiko, Australija, Južna i Centralna Amerika, koji imaju najveću rasprostranjenost različitih vrsta papagaja.

Ne vole svi papagaji toplu klimu. Neke vrste vole da žive u snežnim krajevima, kao što su na primer Kestenjasti papagaj, Debelokljuni papagaj i Kea.

Zbog svog raznobojnog perja i sposobnosti da imitiraju ljudski govor, papagaji su veoma popularni kućni ljubimci. Neki papagaji imaju tendenciju da beže od svojih vlasnika, dok su neki odgajani u neobočnim područjima.

Na primer, veoma popularan papagaj, mali Monah papagaj, koji potiče iz suptropskog područja Južne Amerike, sada obitava u SAD-u, nakon što su neki od njih pobegli svojim vlasnicima i razmnožavali se u divljini.

Navike papagaja

Papagaji su uglavnom društvene ptice, koje žive u grupama koje se nazivaju jatima. Afrički sivi papagaj živi u jatu koje može imati od 20 do 30 ptica.

Mnoge vrste papagaja su monogamne i provode ceo svoj život samo sa jednim partnerom. Partneri zajedno rade na odgajanju mladunaca. Papagaji iz istog jata komuniciraju međusobno kreštanjem i pomeranjem svog repa.

Neki papagaji, kao na primer kakapo, su noćne ptice. One spavaju tokom dana, dok su aktivni i traže hranu kada padne noć.

Ishrana papagaja

Papagaj je svaštojed, što znači da mogu da jedu i meso i biljke, baš kao i ljudi. Većina papagaja se hrani orasima i drugim koštunjavim voćem, cvećem, voćem, pupoljcima, semenkama i insektima.

Njihovo omiljeno jelo su semenke. Imaju jak kljun i kandže, kojima lako mogu da otvore svaku voćku, kako bi došle do koštice i semenke.

Npr. Kea koristi svoj dugačak kljun da iskopa insekte iz zemlje kako bi se hranila, dok se Kakapo hrani vegetacijom i pije cvetne sokove.

Razmnožavanje papagaja

Papagaji, baš kao i mnogo druge vrste ptica, se razmnožavaju tako što polažu jaja u gnezdu. Neke vrste, pak, polažu jaja u rupama u drveću, zemlji, raznim tunelima, kamenim šupljinama i mravinjacima.

Papagaj obično polaže dva do pet jaja u jednom hodu. Jajetu je potrebno od 18 do 30 dana inkubacije, pre nego što može da se izlegne, tako da se roditelji menjaju u gnezdu, kako bi konstantno održavali toplotu. Mladunče papagaja kad se izglegne, ima samo tanak sloj nejasnog perja i slepo je prve dve nedelje svog života. Nakon tri nedelje počinje da im raste raznobojno perje.

Punu zrelost mladunče papagaja može da dostigne tek nakon jedne do četiri godine, u zavisnosti od vrste papagaja.

Popularne vrste papagaja

1. Afrički sivi papagaj

Afrički sivi papagaj je možda najinteligentnija od svih vrsta papagaja. Afrički sivi je poreklom iz Konga, i može da dostigne veličinu od 30 do 35 cm.

Afrički sivi papagaj stoji povijen na grani

Izrazito je sive boje, sa grimiznim repom. Drugi tip ove vrste je Timneh afrički sivi papagaj, koji može da naraste do 25 cm, i malo je tamniji, sa tamno-crvenim repom.

Afrički sivi papagaj je jedan od najboljih „naratora“ u svetu papagaja, zato što ume veoma dobro da imitira ljudski govor. Takođe, ova vrsta papagaja krešti manje od drugih vrsta.

Međutim, ovaj papagaj može biti veoma stidljiv i nervoznog je temperamenta. Međutim ako ste pažljivi i strpljivi, možete ga istrenirati da ima poprilično širok vokabular.

Ovi papagaji su dovoljno inteligentni da nauče praktično sve što možete pomisliti, ali jedinu uz veliku socijalizaciju, kako bi prilikom razgovora bili opušteni.

Zbog svog teškog temperamenta, mogu postati veoma nervozni, ponekad čak i neurotični. Dešavalo se da pojedini primerci čak počnu da čupaju svoje perje zbog lošeg psihološkog stanja.

I pored toga, Afrički sivi papagaj je dobar izbor za ljubimca za ljude koji žive u smirenom i tihom okruženju i imaju iskustva sa velikim papagajima.

2. Parakit/Mali papagaj

Dobro poznat američki parakit je jedan od najprepoznatljivijih članova ove grupe, ali i Engleski papagaj, kao i Burkov parakit su takođe veoma popularni kao kućni ljubimci. Ptice iz ove grupe dolaze u različitim bojama, a i njihova veličina varira u zavisnosti od vrste.

Burkov parakit - mali papagaj stoji na drvetu i gleda u daljinu

Većina pripadnika ove vrste ima veoma tih glas, ali američki parakit i engleski papagaj umeju da pevuše i pričaju po ceo dan. Mnogi tipovi ove vrste imaju bar neku mogućnost govora, a primerci koji se hrane na ruku mogu veoma lako biti zbrinuti.

Ove ptice mogu biti veoma hitre, i često imaju strah od noći, što dovodi do toga da polude uveče u svom kavezu.

Parakiti mogu veoma dobro biti trenirani, pogotovo kada ih nagradite hranom ako dobro odrade zadatak koji ste im dali.

Ovaj papagaj je veoma osetljiv ako je kavez npr. stoji na promaji, zato što može doći do respiratornih problema, kao i do hroničnog polaganja jaja. I pored toga, mnogi od ovih papagaja su veoma poželjni ljubimci, pre svega za početnike.

3. Konure (Conure) papagaj

Papagaji iz ove vrste imaju veoma živahnu narav i mogu da narastu od 25 do 50 cm. Jedna od poznatijih tipova Konura papagaja je Sunčana konura, koja je veoma popularna, pretežno zbog svoje prepoznatljive kombinacije zele, žute i narandžaste boje, kao i zbog druželjubivog karaktera.

Šareni Konure papagaj stoji na zelenom kavezu

Ovaj papagaj uživa u ljudskom društvu i poprilično je energičan. Voli da se pentra po kavezu i igra sa igračkama, što je poprilično zanimljivo gledati.

Mnogi takođe imaju čudnu, ali interesantnu naviku da spavaju na leđima, tako da nemojte brinuti da im se nešto desilo, verovatno samo dremaju.

Osim Konure sa zelenim obrazom, većina drugih tipova ove vrste papagaja su glasne i vole da krešte po ceo dan. Zbog toga baš i nisu idealni kućni ljubimci ako živite u stanu. Takođe, ako prestanete da ih držite u centru pažnje, mogu postati mrzovoljni.

Ove ptice su generalno snažne i izdržljive, ali potrebno je pripaziti na neke bolesti koje ih mogu zahvatiti, kao što su psitakoza, PBFD i aspergiloza.

4. Senegalski papagaj

Senegalski papagaj je potiče iz porodice poicephalus, baš kao i Mejerski papagaj, koji takođe može biti viđen u mnogim kućama i stanovima.

Senegalski papagaj stoji na grani u divljini

Njihova veličina varira u rasponu između 12 i 33 cm u zavisnosti kojoj podvrsti pripadaju. Dominantne boje kod ovih ptica su siva i zelena, ali pored toga moguće je primetiti razne nijanse narandžaste, žute i plave.

Senegalski papagaji su uglavnom mnogo tiši od drugih vrsta papagaja. Kao i mnogi drugi, i oni imaju mogućnost da imitiraju i govore kao ljudi.

Takođe su veoma druželjubivi kad vas upoznaju i poprilično vole da se socijalizuju sa drugim pticama i životinjama.

Ukoliko ih ne tretirate sa velikom pažnjom, mogu se povući u sebi i postati anti-socijalni, što može dovesti do njihove agresivnosti.

5. Amazonski papagaj

Amazonski papagaj je zdepasta ptica, kratkog repa, koja može dostići veličinu od 30-38 cm, u zavisnosti od podvrste.

Čak i najveći primerci ove vrste papagaja su pogodne veličine za svaku odraslu osobu, koja ima iskustva sa treniranjem većih ptica.

Zeleni Amazonski papagaj stoji na grani u šumi

Mnoge od podvrstva amazonskog papagaja mogu veoma dobro da pričaju i imitiraju ljudski govor, ali to uglavnom zavisi od individue.

Ova vrsta papagaja je veoma glasna, a takođe i može postati veoma agresivna tokom sezone parenja. Ono što je zanimljivo jeste da su ovi papagaji skloni gojenju, što može dovesti do nekoliko drugih bolesti.

6. Ljubavna ptica papagaj

Ljubavnu pticu često zovu malim amazonskim papagajem, zbog slične zdepaste građe i zanimljive ličnosti. Dolazi u raznim bojama i u proseku naraste do 15 cm od glave do repa.

Dve ljubavne ptice papagaja stoje jedna do druge

Ovaj papagaj može biti sjajan kućni ljubimac ako uspete da se upoznate s njim. Veoma je energičan i interesuje ga sve što se dešava u okolini. Voli da se pentra i igra sa igračkama, i na taj način da zabavlja i svoje vlasnike.

Ove ptice su veoma teritorijalne i mogu da povrede druge ptice, ako dođu u kontakt s njima. Takođe mogu da ugrizu s vremena na vreme, ako se osete ugroženim.

Većina primeraka neće ostati pripitomljena ukoliko nemaju stalni kontakt sa svojim vlasnicima. Pored toga, veoma su glasne i imaju jako iritantan glas.

7. Pacifički papagaj

Pacifički papagaj je nešto manji od ljubavne ptice, i može da naraste od 10 do 12 cm. Osim veličine, veoma je sličan ljubavnoj ptici, bar po izgledu.

Pacifički papagaj se drži za tanku grančicu i gleda u daljinu

Međutim, baš kao njihov rođak Amazonski papagaj, ove ptice mogu da imaju jako burne i neustrašive ličnosti, što ih može učiniti malo težim za gajenje.

Pacifički papagaj je veoma veseo i društven kada je u stalnom kontaktu sa ljudima. U suprotnom može postati jako teritorijalan i agresivan prema vama i drugim životinjama.

Zbog toga je jako bitno da se ovoj vrsti omogući socijalizacija. Ako je vlasnik previše zauzet, bilo bi dobro uzeti još jednu pticu, kako bi se međusobno družili.

8. Eklektus (Eclectus) papagaj

Ova vrsta papagaja je jedna od najlepših. Mogu da dostignu veličinu između 33 do 35 cm, i ono što ih karakteriše je da ženke i mužjaci izgledaju drugačije.

Eklektus (Eclectus) papagaj stoji na drvetu u šumi

Ženke imaju bogatu plejadu crvene i ljubičaste boje, sa crnim kljunom. Mužjaci, s druge strane, su zeleni sa akcentom na plavu i crvenu boju, dok im je kljun boje kukuruza, mešavina žuto-crvene i crne boje.

Uglavnom se hrane voćem, zbog čega je njihov digestivni sistem malo osetljiviji nego kod drugih vrsti papagaja.

Uglavnom se trude da budu tihi, ali kada se čuju, veoma su glasni, tako da u najvećem broju slučajeva nisu pogodni za život u stanu.

9. Makao papagaj

Makao papagaji su možda i jedni od najpoznatijih i najlepših na ovoj listi. Karakterišu ih raznovrsne boje, od plave i crvene, preko raznih kombinacija zelen i žute. I sve to spojeno da izgleda veoma lepo. Upravo ova vrsta papagaja se može videti u piratskim filmovima koje toliko volite.

Makao papagaj stoji na drvenoj dasci u zoološkom vrtu

Ovi papagaji su takođe i jedni od najvećih, s obzirom da mogu da dostignu veličinu između 30 i više od 100 cm.

Makao uglavnom ne voli da se mazi, ali je veoma pametna životinja, sa zanimljivom ličnošću. Ako je tretirate na najbolji mogući način, uzvratiže vam istom merom.

Veoma su glasni i vole da beže, u čemu im pomaže veliki kljun, kojim se trude da grickaju i unište sve što požele.

10. Kakadu

Kakadu je jedna od najtraženijih vrsta papagaja, kada su u pitanju kućni ljubimci. Njihova veličina varira, i kreće se u intervalu od 30-60cm, u zavisnoti od vrste.

Kakadu papagaj šeta po zelenoj travi

Većina njih su bele boje, ali neke ptice mogu imati i pink nijanse, kao i boju breskve. Takođe, mogu se naći i crni kakadui. Ono što ih karakteriše jeste kresta na glavi, koja je uglavnom žute boje, ili boje sumpora.

Kakadui vole da se igraju, pogotovo kad vas zavole i upoznaju. Štaviše, toliko su veseli da vole i da plešu uz muziku ako im se svidi. Samo se nadajte da ne zapevaju, s obzirom da imaju veoma izražen glas.

Status zaštite za papagaje

Mnoge vrste papagaja se smatraju ugroženim vrstama. Npr. Kakapo, odnosno Strigops habroptila je kritično ugrožena vrsta papagaja. Ukupno ih ima nešto manje od 150 na svetu.

Pored toga, u svetu ima samo 50 papagaja sa narandžastim trbuhom (Neophema chrysogaster), kojih ima samo u Australiji, zbog čega se smatraju jednom od najugroženijih vrsta papagaja na svetu.

Žutoglavi Amazon (Amazona oratrix) je još jedna ugrožena vrsta papagaja, s tim da ih ima nešto više od prethodnih vrsta koje smo pomenuli.

Prema podacima Međunarodne Unije za Očuavanje Prirode, ima samo oko 7.000 primeraka ove vrste papagaja u divljini.

Zaključak
U ovom tekstu smo saznali nešto više o papagajima, i shvatili zašto je veliki broj ljudi opčinjen ovim prelepim i veoma društvenim životinjama.

Leave a Comment