Mops – Cena šteneta, Karakter, Iskustva i Ishrana!

Čuvena rasa mops potiče iz Kine, pa je i poznata po originalnim nazivima – Chinese pug, Dutch mastiff. Spada u kategoriju malih, ali neodoljivih i slatkih pasa, koji su vrlo nastrojeni ljudima, porodicama i deci.

Mnogi kažu da je mops vrhunski i neprevaziđeni šaljivdžija, uvek raspoložen i spreman da nasmeje sve oko sebe. U svom malenom telu, krije neverovatnu snagu, energiju i šarm.

Kao istorijski poznat pas iz Kine, opisivani su u četvrtastom obliku, kao veoma niski i sa karakterističnom, malom njuškom, koju čini dosta nabora. Prosto, nekada se stekne utisak da imaju dosta ljudskog u sebi, u smislu izgleda i reakcija. Pokazaće raspoloženje, iznenađenost, radost i nedoumicu. O popularnosti rase govori mnogo istorijskih činjenica, a jedna od njih je da je i carica Žozefina, prva supruga Napoleona, imala Fortuna, svog neodoljivog mopsa.

Mops je mnogo više od jednog slatkog, malenog i druželjubivog psa. Izvor je energičnosti, snage i hrabrosti. Bilo da je okružen drugim ljubimcima, ili je jedini pas u porodici, savršeno će se uklopiti u svako okruženje. Jednostavan je, nije zahtevan ni u kom pogledu i svako bi voleo da ima takvog kućnog ljubimca. Okrugle, tamne i neodoljive oči učiniće da mu ispunite svaku želju, bez dvoumljenja i oklevanja. Svakako, mops će to uzvratiti velikom ljubavlju, pažnjom i emocionalnom vezanošću za vlasnika, i druge članove porodice.

Mops sedi na šljunkovitom putu sa iskrenutom glavom

Karakteriše ih velika odanost, nežnost i umiljavanje bez obzira na mesto i vreme, kao i okolnosti. Sve navedeno, potvrđeno je davne 2004. godine, kada je mops nagrađen za najboljeg psa na izložbi svetskog nivoa.

Cene mopsa – Odaberite najbolje štene mopsa

Cene mopsa u Srbiji se kreću između 200 i 400 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za mopsa.

Najbolje odgajivačnice za mopsa u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene mopsa.

Cena mopsa zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci mopsa mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja mopsova

Mops ima poreklo koje se vezuje za Kinu, ali i popularnost širom sveta

Sigurno je da mops ima kineske korene, prepoznate kroz dva slična tipa, a to su Luo Jie i Ha Pa. Dok je prvi tip imao kratku i oštru dlaku, Ha Pa je karakterisala duga i gusta dlaka, i to je uglavnom jedina razlika, zbog čega se Luo Jie psi smatraju precima današnjem mopsu. Smatrani su za prestižnu rasu, koja je krasila i zabavljala poznate u njihovim palatama i carskim domovima. Još od 206. godine pre nove ere, kada je dinastija Han bila na prestolu, mops je bio poznat u Kini. Tako, do 1279. godine nalazili su se i u porodičnom dvoru dinastije Sung, kao verni pratioci. Njihove bore deo su istorije, i prvenstveno se nisu razvijale kao tako izražene i duboke. Danas su njihov zaštitni znak, a ujedno i podsećaju na princa u kineskim simboličnim obeležjima i oznakama. Tibet i Japan takođe potvrđuju postojanje rase pasa koja neodoljivo podseća na čuvenog mopsa.

Prema FCI klasifikovanju, mops je kategorisan u grupu 9 i odeljak 11, koje čine mali molosijski psi. Do ove kategorizacije, protekao je čitav istorijski period.

U Evropu je stigao direktno iz Kine tokom 16. veka. Tada, prvo su se pojavili u Francuskoj, a zatim i postali vrlo popularni u Holandiji, uz dinastiju Oranje-Nasau. U Engleskoj se piše posebna istorija u vezi sa dolaskom čuvenog mopsa. Krunisanjem Vilijama III Oranskog u Engleskoj, otpočinje dolazak rase u ovu zemlju, jer su je doveli sam kralj i Marija II, njegova supruga, krajem 17. veka. Goja je slikao mopsa u Španiji, u Italiji je bio odevan i vožen kočijama, što takođe dokazuje atraktivnost rase.

Popularnost rase je vrtoglavo rasa, dok je njihov broj bio sve manji. Čuvena izložba mopsa održana je u Engleskoj, 1861. godine. Davne 1864. godine, pronađen je redak primerak mopsa specijalno za kraljicu Engleske, Viktoriju. Krasili su mnoge razglednice, slike, figure i druge simbole na kojima su se oslikavali kao plemićki psi koji su vrlo poštovani i uvažavani. Istih godina, formiran je savremeni mops, koji ima baš današnji izgled, a pre tog perioda su se javljale različite varijacije. U sledećem, 19. veku, rasa je naselila i Sjedinjene Američke Države, gde je 1885. godine priznata od strane Američkog kinološkog kluba.

Mops boje

Odlikuje je poseban sjaj i vrlo su raznolikih boja. Karaktristično je da postoji crni mops, ali tu su i nijanse bež, smeđe, žute, narandžaste čak i sive boje. Njuškica je tamna i obično skroz crna, bez obzira na boju tela. Linija koja se proteže od očiju do čvrstih rebara, je takođe crne boje, i često je u drugim nijansama svetlijih tonova neprimetna na ovoj rasi psa.

Fizičke karakteristike mopsa osvojile su planetu

Fizičke karakteristike koje je imao mops u periodu između 17. i 19. veka veoma se razlikuju od onih kakve vidimo danas. Tako, mops se kretao u težini do 8 kilograma, i obično ne ispod 6 kilograma. Visina se razlikuje za mužjaka i ženku tog vremena. Tako, mužjak se kretao između 30 i 33 centimetra, a ženka između 25 i 30 centimetara. Danas, ti standardi su pomereni, i drugačije predstavljeni, posebno u pogledu visine, dok je težina okvirno slična.

Mužjak iz današnjeg vremena kreće se u rasponu težine od oko 6,3 do 8,1 kilogram i isto važi za ženke, koje su obično bliže donjoj granici. Visina mužjaka kreće se između 28 i 32 centimetra, što je karakteristično takođe i za ženke. U pogledu polova, danas nema velikih i bitnih razlika u težini, visini i kompletnom fizičkom izgledu kada je u pitanju rasa psa mops. Ipak, prema nekim istraživanjima, mužjaci mogu porasti i do težine od 9 kilograma i visine do 36 centimetara, dok ženke ostaju u navedenim rasponima. Okvirno, ova rasa živi između 12 i 15 godina, u zavisnosti od stila života, zdravlja organizma i drugih karakteristika. Problemi se javljaju kada u pogledu težine pređu granicu od 8 ili 9 kilograma, i tada su gojazni, ili budu ispod 6 kilograma, kada su neuhranjeni.

Mops sa ispruženim jezikom leži na jastuku

U pogledu konstitucije tela i građe, mops je često prikazan kao mali i sićušan pas, što je i realnost. Na ilustracijama iz ranijih vekova, mops je prikazivan u vidu mršavog i niskog psa, sa tankim nogama, koje su prilično izdužene. Ipak danas, to nije prava slika mopsa. Savremeni mops je mahom četvrtastog oblika, kratkog lica i istaknute, naborane njuške. Karakterišu ga kratke i ne tako tanke noge, sa dosta mišića i velikom snagom, koja se jednostavno oseća i prepoznaje u svakom koraku. Savremeni mops, za razliku od prethodnika i predaka, ima kratku, oštru, gustu i čvrstu dlaku.

Mops ima fizički izgled koji smo istakli da je već prilično četvrtast. Ono po čemu je mops prepoznatljiv, jeste karakteristična, slatka, četvrtasta i naborana njuškica. Vrlo je slatka, i nešto što osvaja, pored divnih okruglih okica, jer su nabori neobični, poput pravih bora, ali nepravilnog oblika, i daju očima gotovo „tužan“ oblik. Oblik glave je veći, više četvrtast i lobanja je bez udubljenja. Nosić je na sredini njuške, koja je široka kao i čelo psa, okvirno. Vilice su obično nesrazmerna – donji deo je širi od gornjeg, i kada grizu to nije ravnomerno. Brada je prilično istaknuta i takođe zaobljena ka oštrijim ivicama. Mops ima male uši koje su crne boje, opuštene i povijene ka licu. Rep je čvrst i malo zakrivljen. Prednje noge su snažne i uglavnom pravo stoje, dok su zadnje čvrst oslonac i izvor snage.

Detaljniji opisi fizičkog izgleda mopsa od strane domaćeg Kinološkog saveza, daje mnogo više informacija u pogledu karakteristika, koje ćemo predstaviti.

Glava mopsa je okarakterisana kao relativno velika i vrlo srazmerna sa telom. Nema jabučast, već izoštren oblik, sa naborima koji nisu precizno označeni niti definisani. Njuška mopsa nije uzdignuta, dok nabori ne treba da prekrivaju oči, niti nos, jer u tom slučaju ne može da funkcioniše na zdrav i pravilan način. Zubi mopsa su formirani po principu malo većeg gornjeg zagrižaja, dok donju vilicu karakterišu čvrsti i u redu poređani sekutići. Krupne oči su pune sjaja, žara i energije, što posebno dolazi do izražaja kada je mops u igri, radostan i razigran. Nemaju velike beonjače, i uglavnom dominira tamna boja očiju. Pored nabora, oči su zaštitni znak, koji čini da mops bude prepoznatljiva i svetski popularna rasa. Uši mopsa su male, tanke i baršunaste, i obično se javljaju kroz dva tipa. Jedan su „ruža uši“,  koje su opuštene, viseće i savijaju se snažno unazad kada se otkriva unutrašnost ušiju. Drugi tip su „dugme uši“, kod kojih je vrh ušiju uz lobanju, a školjka ušiju se previja u napred, što je bolja varijanta. Mops ima široke grudi i pravilno postavljena rebra, koja su pomalo savijena ka nazad. Vrat je sa blagim linijama i podseća na greben. Ujedno je čvrst, deblji i ima dužinu koja daje odlično držanje glave u svim položajima. Rep je visoko postavljen i obično duplo savijen preko kukova, a šape su vrlo karakteristične. Nisu dugačke, i imaju jasno razdvojene prste, uz crne nokte koje je potrebno održavati.

Temperament i narav mopsa su spoj prijateljski nastrojenih osobina i karakteristika

Karakteristike koje se tiču osobina, naravi i sveukupnog ponašanja psa mops, rezultat su fenomenalnih kombinacija šarmantnih, pozitivnih i prijateljski orijentisanih strana. Mops je uvek tu za vlasnika, spreman je u svakom trenutku da nasmeje, osveži i ulepša dan, i neverovatnom brzinom izmami osmeh ili suzbije neraspoloženje. Miroljubiv je, saradljiv i odličan za porodice sa decom, jer je igra i dobra zabava ono u čemu zaista prednjači nad velikim brojem drugih rasa. Pruža veliko poverenje svim ljudima, uz vlasnika i porodicu na prvom mestu. Ipak, to i ne mora u svakoj situaciji biti pozitivno, jer nije sklon lajanju, nepoverenju i oprezu. Tako, vrlo veselo će dočekati svakoga – bez obzira na namere. Provalnik može slobodno ušetati, a mops neće reagovati agresivno niti prepoznati nevolju i opasnost.

Mops je dostojanstven, odvažan i ume da se ponaša u svakoj situaciji, ukazujući na poverenje i zabavu. Često su razigrani i spremni da budu prave maskote, i poput klonvova učine dan zabavnijim. Vole da se osete bitnim i važnim, i da budu u centru pažnje. Ipak, to neće doći do izražaja ukoliko se nađe u društvu dece i drugih pasa, jer će svakako biti maskota, ali bez ljubomornog ponašanja. Jedino u čemu se mogu osetiti loše, jeste ukoliko svako zanemari njihovo prisustvo i budu potpuno izignorisani. Posvetite im pažnju i imaćete ljubimca iz snova.

Mops sedi na travi i gleda u kameru na gore

Mops voli pažnju, ali nikako mu ne prija buka, vikanje i zanemarivanje. Fleksibilni su u svim situacijama i predano se poistovećuju sa vlasnikom. Ukoliko vlasnik odmara, neće praviti spektakl i privlačiti pažnju, već će mirno i tiho uživati u prijatnoj atmosferi u domu. Obožavaju spavanje i mnogo sati mogu da prespavaju, pa su fenomenalni za dremku u bilo kom trenutku. Ali, ukoliko je društvo na okupu, vlada graja i smeh, mops će učiniti zabavu još veličanstvenijom i zanimljivijom.

Mops generalno nije pas koji čuva, može da prati vlasnika, ali ne i da sačuva kuću, imovinu niti bilo šta. Jednostavno, sve doživljava prijateljski, nema straha niti osećaja bojazni od bilo koga. Bitno je da mops prođe proces dresure, bilo kod vlasnika ili profesionalnih agencija za obučavanje pasa. Najbolje je da se time bave stručnjaci, ali svakako se radi o rasi koja je prilično poslušna, blagorodna i naklonjena komandama.

Ume da bude vrlo mudar i pokaže inteligenciju, ali i izrazitu tvrdoglavost. Nestašni su u pogledu igre, nekada i razbacivanja, kao i manjih bezobrazluka. Ono što ih posebno krasi, jeste da nisu skloni lajanju, pa su odličan kućni ljubimac čak i u stanovima. Mops je miran i tih, i ujedno zabavan, što će ulepšati svakodnevnicu i bilo koju aktivnost koja se realizuje u kućnom prostoru, stanu ili dvorištima. Vole šetnje, i najbolje je da se svakodnevno kreću, posebno zbog činjenice da su u zatvorenom prostoru dosta lenji i skloni spavanju, izležavanju i dremci.

Iako ne laju, karakteriše ih povremena buka tokom spavanja uz glasno disanje, ili jednostavnije da kažemo – hrkanje. Mogu razbuditi svakoga, jer kada se uspavaju nemaju osećaja koliko glasno dišu, jer zvuk dopire iz ždrela. Skloni su crevnim gasovima, zbog kratkih, ali čestih udaha.

Mops ne balavi, za razliku od velikog broja drugih rasa. Mops ima karakteristike i temperament koji ga čine tipično kućnim psom, koji se može šetati i kretati u dvorištu, ali uz što više provedenog vremena u zatvorenom prostoru. To se posebno odnosi na izrazito ekstremne niske ili visoke temperature, koje ne podnose, kao i veliki broj drugih rasa. Umerenost je ono što im je potrebno, i u pogledu klimatskih uslova, ishrane, dnevne rutine i provedenog vremena. Ipak, često su skloni preterivanju – u zabavi, jelu, spavanju i mnogim drugim aktivnostima.

Higijena mopsa rezultat su aktivne brige vlasnika o ljubimcu

Ukoliko je mops ljubimac kojeg želite, ili ste već nabavili, poželjno je aktivno se informisati o načinu negovanja i održavanju zdravlja i adekvatnih navika. Veterinar je primarni izvor koji može dati veliki broj korisnih saveta, izvršiti redovne sistematske preglede ljubimca i ustanoviti eventualne potrebe za lečenjem i tretmanima. Potrebna je nega dlake za psa mops, ali i održavanje šapa i noktiju, praćenje stanja očiju, ušiju i celokupnog tela. Redovnost kupanja, četkanja i sušenja je nešto u čemu ne možete da preterate, već samo da bude odlična preventivna mera raznim alergijama, pojavama i zdravstvenim tegobama koje bi se inače mogle javiti.

Mops ima kratku i gustu dlaku, koja raste u dva sloja, poput pravog krzna. Nema psa koji ne voli četkanje, pa tako je i za ovu rasu to fenomenalan način nege, maženja i uživanja. Karakteristično za mopsa jeste velika sklonost ka linjanju, što može biti problem za boravak u kući, posebno tokom godišnjih perioda kada je karaktestično opadanje dlake. Redovno kupanje učiniće da se mops oseća sveže i čisto, a i linjanje će se svesti na manju meru. Moguće je koristiti i različite preparate sa određenim stepenom pH vrednosti, kako bi mops dobio potrebnu negu, ali bez veštačkih sastojaka.

Negovanje lica zvuči možda previše detaljno, ali mops ima nabore koji zahtevaju tretiranje. Nakon kupanja i umivanja lica potrebno je sušenje nabora, brisanje i proveravanje stepena suvoće. Poželjno je korišćenje suvih krpica, maramica, vata i gaza. Često i detaljno pregledanje ušiju, zuba, jezika, očiju, kože i šapa bitni su za održavanje zdravlja svakog ljubimca, kao i nedvosmisleno druželjubivog mopsa. Ipak, u pogledu same higijene nisu zahtevni, kao i većina rasa koje nemaju dugačku dlaku. Obično je dlaka izvor mnogih neželjenih pojava i nečistoća. Redovnost i navika za kupanje mopsa, četkanje, sušenje i pregledanje može da se ustanovi na sedmičnom nivou, što će postati odlična rutina.

Mops bolesti – zdrava rasa, koju je potrebno negovati i adekvatno hraniti

Rasa pasa mops važi za minijaturnu, ali snažnu i zdravu. Nisu skloni velikim i teškim oboljenjima, kao ni naslednim bolestima. Ono što je ključno, jeste ne izlagati ih ekstremnim temperaturama, jer mogu da dožive toplotni udar, ili smrzavanje u slučaju velike hladnoće. Nisu puno fizički aktivni, pa se brzo umaraju, iscrpe i gube energiju. Skloni su problemima sa disanjem, očnim tegobama – suvim i suznim problemima, kao i tegobama sa ekstremitetima, tačnije ortopedskim zdravstvenim problemima. Konkretno, javljaju se problemi poput šetajuće peruti, epilepsije, pojave čira na rožnjači, alergijske reakcije, displazije kukova, pojava stafilokoka, glivica i bakterija, kao i degeneracije nerava. Pored svega toga što se može, a i ne mora pojaviti kao oboljenje, skloni su gojenju, jer su vrlo halapljivi, tragaju za hranom i ne osećaju prejedanje, što izaziva probleme sa kilogramima. U vezi sa tim je i navedena činjenica da nisu dovoljno fizički aktivni, što je dodatni razlog za „lepljenje“ masnih naslaga i nevidljivost čvrstih rebara.

Mops ishrana – kako ga hraniti i na šta obratiti pažnju?

Vlasnik treba da obrati pažnju i na ishranu mopsa, jer je tu ključ zdravlja organizma. To se odnosi na i na organe, ali i na njušku, kožu i ekstremitete. Ishrana je bitna preventiva pojave tegoba u sistemu za varenje i alergija na određene namirnice, posebno dok je mops još uvek štene. Poželjno je koristiti hranu premijum kvaliteta, za određeni uzrast i prema predviđenoj recepturi pripreme. Obično se radi o granulama, koje se preporučuju do 6 meseci starosti kao jedini obroci, a zatim se može uvesti i prirodna namirnica. Preporučljivo je da mops ima izbalansiran unos omega masnih kiselina različitog tipa, B i C vitamina, kao i ugljenih hidrata. Naravno, ni masti ne izostaju, ali je vrlo bitno da unos bude ograničen i malog obima.

Mops stoji na travi

Najčešće, u prvih 6 meseci mops ima do 4 obroka, a zatim se broj smanjuje na duplo manju meru. Tada se mogu unositi i gotova jela, uz meso, povrće, voće, žitarice i druge namirnice, koje će obogatiti ishranu, uz napomenu da se obavezno vodi računa o količini svakog obroka, koja treba da bude manja. Kako je mops gurman, dobro je izbegavati obilne i obroke sa velikim unosom praznih kalorija.

Od prirodnih namirnica, mops najviše treba da konzumira proizvode koji imaju proteine, poput morske ribe i mesa. Poželjno je i da hrana ne bude slana, ili da unos soli bude mnogo manji nego kada se radi o ishrani ljudi. U pogledu vrste mesa, mops obožava govedinu, ovčetinu i piletinu – prokuvano, sa ili bez iznutrica. Ugljene hidrate dobija uz kuvanu rižu, heljdu i druge namirnice. Nije čudno da voli i mleko, kao i mlečne proizvode poput jogurta i sira koji ne sadrži visok nivo masti. Poželjno je izbegavati šećer, pržene obroke, proizvode od brašna i svinjsko meso. U pogledu unosa raznovrsnih vitamina i minerala, obično se prate saveti i preporuke veterinara, koje obično rezultiraju unosom određenih gotovih sadržaja kao što su tablete, sirupi, lekovi i slično.

Ukoliko birate savršenog kućnog ljubimca, koji ima najveći broj prednosti i linjanje kao manu koja se može regulisati, onda je mops pravi izbor, bez greške, dvoumljenja i kajanja. Vrlo je duhovit, šarmantan i prava maskota gde god da se pojavi. Tu je kada se odmara i drema da nesmetano leži, ali i kada je žurka da bude „zvezda večeri“. Obožava decu i u pogledu socijalizacije mu ne treba puno vremena da se opusti – nekada to bude i previše za kratko vreme. Odan je, veran, prati vlasnika, ali nije spreman niti po prirodi stvoren kao dobar čuvar. Više je pas koji voli upoznavanja, nepoznate situacije i isto tako i ljude. Uklapa se u svako društvo pasa – bilo svoje ili druge rase, uz veliko i simpatično privlačenje pažnje.

Mops može da bude tvrdoglav, jer je i mudar, ali poštuje i prati naredbe i komande vlasnika. Najviše je halapljiv kada se radi o hrani, i u pogledu ishrane je jednostavno neumoran. Učiniće sve da dobije zalogaj više, što kada pogleda svojim „tužnim“, krupnim i crnim okicama, neosporno dobija u sledećoj sekundi. Mops ume sa ljudima, decom, drugim psima i ima ponašanje dostojanstvenog, prijateljski nastrojenog i nežnog psa. Pravi je prijatelj i nikada ne bi izdao ili ostavio vlasnika. Ume da pati ukoliko se oseća zapostavljeno, ignorisano i bez dovoljno pažnje, što se sa ovom rasom retko dešava. Jednostavno, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, i kao takav nemoguće je da ne izazove pažnju, nežnost i druženje u svakom trenutku.

3 thoughts on “Mops – Cena šteneta, Karakter, Iskustva i Ishrana!”

  1. Niko ne govori o odrzavanju polnih organa kod mopsa posto sam nije u mogucnosti da to zadi zbog svoje konfiguracije i veoma cesto mu se javlja krvarenje ukoliko se zapusti,sta se preporucuje najvise u tom slucaju

    Reply

Leave a Comment