Maltezer – Cena šteneta, Ishrana, Karakter i Iskustva!

Maltezer je svetski pas – šetale su ga čuvene kraljice, oslikavali veliki umetnici i istraživali poznati naučnici.

Poznato je da pas predstavlja čovekovog najboljeg prijatelja. Ulepšavajući život i unoseći vedrinu, pas i vlasnik se i doživljavaju ne samo kao prijatelji, već i kao prava porodica. Sa godinama se razvija posebna veza čiji temelj je bezuslovna nega i poverenje. Oslanjajući se jedan na drugog, vlasnik i pas počinju da se savršeno prate i prepoznaju.

Pas je dobrodošao samcima, ali i domovima sa decom, jer u svakom slučaju postaje član porodice. Bez obzira na rasu, tu su da obogate dan i učine svaki trenutak ispunjenijim i zanimljivijim. Obožavaju igru i posebno zaštitnički su nastrojeni prema deci. Neke vrste su poznate kao čuvari doma, drugi su nežni i krhki, a neke vrste su pratioci uvek i svuda. Takva vrsta upravo su patuljasti psi, koji uz neodoljiv izgled imaju prijatne osobine i vrlo su umiljati.

Patuljasti psi su poznati po vernosti i velikoj privrženosti za gazdu, doživljavajući ih kao svoju porodicu.

Rasa pasa koja potiče iz davnih vremena, čak možemo slobodno reći da spada u jednu od nastarijih vrsta, jeste maltezer. Poznat u našoj zemlji još i kao maltezac, mijetski psić i mijetski pas, potiče iz samog srca Mediterana, sa patronatom u Italiji. Davne 1945. godine doneta je odluka u Švajcarskoj, da je priznati staratelj maltezera Italija i da će od tada biti isključivo italijanska vrsta pasa.

Danas je popularan svuda u svetu, kao i prisutan i negovan kao omiljeni kućni ljubimac.

Cene maltezera – Odaberite najbolje štene maltezera

Cene maltezera u Srbiji se kreću između 250 i 500 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za maltezere.

Najbolje odgajivačnice za maltezere u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene maltezera.

Cena maltezera zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci maltezera mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja maltezera

Karakteristike Maltezera

Maltezer ima sitnu građu, i karakterističnu, svilenu i dugačku belu dlaku.

Vrlo je živahan, ali ujedno i prijatan i pas koji se brzo veže za vlasnika. Iako deluje da je isključivo nežan i ljubazan, ume da bude prilično neustrašiv.

Istorija i poreklo Maltezera

Maltezer kao rasa ima korene u dalekoj prošlosti, kao i različitim regijama prisutnosti. I danas nije potpuno poznato kada i kako se maltezer pojavio, kao i na kojoj regiji. Više je različitih zapisa, priča, predanja i dokaza o postojanju ove rase pasa mnogo ne samo godina, već hiljada godina unazad.

Poznato je da maltezer potiče iz mediteranskih kultura, tačnije da se u ovoj regiji javljaju prvi zapisi koji dokazuju njegovo postojanje i veliko poštovanje i uvažavanje koje su imali od davnih vremena. Dok jedni navode misteriju mesta nastanka, drugi se bave poreklom i stavom da maltezer potiče od belih ovčarskih pasa, a treći se vode podatkom da maltezer dolazi sa Malte.

Jedna od najstarijih ilustracija ovog psa pronađena je u mestu Vulci, u Etruriji. Sigurno se radi o rasi koja je starija od 2.000 godina i još ranije je proglašena za besmrtnom vrstom. Poznati su spisi iz Egipta, Grčke i Rima, kao i mnogih drugih poznatih regija, u kojima se maltezer prepoznaje kao slavna i besmrtna rasa, koju su opevali pesnici, opisali pisci i oslikali umetnici. Čak je i Aristotel opisao maltezera u pogledu rase, bez tačnih navoda porekla.

Mali maltezer sedi na drvenim daskama

Kalimah, pisac iz Grčke, opisao je patuljastog psa ove rase još 230 godina pre nove ere, kao prisutnog u blizini Korčule na ostrvu Melitae. O maltezeru, njegovom poreklu i korenima pisao je i Plinije Stariji, Starbon, kao i Aldrovandi koji je ustanovio da postoje dve vrste maltezera: sa kratkom i dugačkom dlakom.

Do 16. veka maltezere su šetali kraljevi, kraljice, plemići i aristorkate. Bio je simbol moći i neizostavan član visokog društva. U davnom 16. veku Gessner je objasnio ovu vrstu pasa po izgledu kakav imaju i danas, uz isticanje cene kao vrlo visoke. U istom veku, na prostoru Engleske pojavili su se prvi maltezeri.

Jedan vek kasnije, javio se problem mogućeg izumiranja vrste, zbog raznih eksperimenata. Ipak, zahvaljujući uzgajivačima koji su ih održali uz komibnovanje više rasa, maltezer je spašen izumiranja. Zatim je u narednim vekovima vrlo porastao uzgoj ovih pasa širom sveta.

Krajem 19. veka maltezer se pojavio i u Sjedinjenim Američkim Državama, kada i postaju jedna od rasa koje su vrlo popularne.

Posmatrajući 20. vek, prvi psi su upisani u švajcarskim knjigama. Danas prepoznajemo maltezere kao vrste koje se uzgajaju u Engleskoj. Vrlo su popularni kao ljubimci, a veliku i bitnu ulogu imaju kao „izložbeni“, tačnije na takmičenjima, izložbama i nadmetanjima, zbog svoje unikatnosti i posebne lepote. Zahtevaju pravilno negovanje, bavljenje njihovom ishranom i fizičkom aktivnošću, kao i pažljivom dresurom za negovanje prijatnih odnosa sa svim generacijama ljudi, drugih pasa i životinja uopšteno.

Maltezer ima svojstva koje ga čine jedinstvenim i neodoljivim

Patuljasti psi imaju specifične karakteristike u pogledu izgleda, osobina i navika. Vodeći se mediteranskim poreklom, spoj su raznolikih svojstava. Kao i svaka druga rasa, zahtevaju negu, pažnju i posvećenost.

Maltezeri obiluju posebnom nežnošću, ljupkošću i vrlo su umiljati. Jednostavno, kada vas pogledaju teško ih je odbiti – za hranu, nežnost ili šetnju. Očekuju redovnu negu, češkanje i češljanje, uz zabavu i razonodu koju će nesebično pružiti.

Maltezeri su fenomenalni psi, koji se raspoznaju u velikom broju drugih rasa. Karakteristični su u pogledu fizičkog izgleda: okrugličaste crne oči i isti nosić, uredan rep i dugačka bela dlaka, u kombinaciji sa vrlo kratkim nogama, spuštenim „tužnim“ i trouglastim ušima i šapama koje su okrugle – prosto su slatki i neodoljivi. Imaju dugačku njušku i kompletno telo, uz opušten stomak i prava leđa. Uz pljosnatu lobanju, vrlo često se teško raspoznaju delovi tela od pokrivenosti bogatom dlakom. Kao takva, dlaka je vrlo karakteristična, najčešće bela, ali može imati nekoliko nijansi beličastih tonova. Ujedno je vrlo gusta, dugačka i mekana na dodir, što ih čini posebno umiljatim.

Maltezer trči po travi

Životni vek maltezera okvirno je maksimalno do 15 godina, uz dostizanje težine od 3,5 kilograma u proseku. Generalno, ne bi trebalo da budu lakši od 2 kilograma, ali se ne kreću najčešće ni preko 4 kilograma.

U pogledu fizičkih karakteristika, mogu se razlikovati ženke od mužjaka, kao i u okviru svakog od polova. Obično su ženke maltezera visine između 19 i 23 centimetra, dok su mužjaci maltezera između 20 i 25 centimetara. Kako su vrlo raznoliki u pogledu dimenzija, tačnije težine i visine, obično se i klasifikuju u 3 grupe: mali, srednji i veliki. U grupu malih maltezera spadaju oni koji imaju do 1 kilogram, srednje čine od 1 do 3 kilograma, a veliki su svi preko 3 kilograma težine.

Osobine i karakter Maltezera su kombinacija nežnosti i neustrašivosti

Pas koji se neumorno i živahno kreće, igra i zabavlja bez obzira na preokupiranost dugačkom dlakom koja sve to otežava, jeste maltezer.

Uspostavljaju odličan kontakt i „komunikaciju“ sa ljudima generalno, a posebno sa vlasnicima. Karakteriše ih velika privrženost, nežnost i osećajnost, kao i prijateljski nastrojen stav prema vlasniku. Pogodni su za dresiranje i veoma pozitivno reaguju na različita uslovljanja. U tom pogledu, vrlo su motivisani na saradnju ukoliko ih očekuje nagrada – hrana, šetnja ili igra. Dok su mali, pogodni su za nošenje, i zato su danas deo trenda pasa u torbama, odelcetu i slično.

Maltezer je vrlo pametan pas, odvažan i neustrašiv. Čak i kada se pojavi veći pas ili druga životinja, ne prezaju od kontakta. Naprotiv, obično teže druženju i obožavaju posete parkovima, gde se susreću sa raznovrsnim „drugarima“. Uz visok nivo inteligencije, obično su „dobrog raspoloženja“, ali umeju povremeno da se unervoze, kada lajanjem pokazuju svoju neustrašivost i preveliku radoznalost. Skloni su buci, posebno ukoliko za lajanje imaju društvo. Generalno su veoma zabavni i zanimljivi, privlače pažnju, ali je i aktivno traže. Nežnost daju kao zahvalnost za negu, pravilno održavanje i redovno hranjenje.

Po temperamentu su skloni brzom i efikasnom učenju, a često i imitiranju. Pokazuju razumevanje i poštuju pravila vlasnika, ali ih treba blagovremeno i postaviti. Prate pokrete i dresuru, samo je važno početi „od malih nogu“, jer mogu postati suviše opušteni i neće uvažavati pravila sa kojima se zakasni. Verni su pratioci svake osobe i prosto umeju da se podvuku pod kožu. Jednostavno, ovaj pas zahteva negu, ali i određeni stepen pravog vaspitanja, kako bi uvek pokazivao svoje pozitivne strane i najbolji deo sebe, ujedno predstavljajući i svog vlasnika.

Pravilna nega Maltezera ogleda se u velikoj ljubavi i osećaju pažnje

Maltezer treba da bude kompletno negovan, u pogledu različitih aspekata: dlake, ušiju, očiju, šapica i slično. Kako je maltezer pas koji je poznat svuda u svetu po svojoj dugačkoj, sjajnoj, beličastoj i negovanoj dlaci, učinite da takva bude svakodnevno. Kao zaštitni znak ovog psa, dlaka pokriva čitavo telo i bitno je da bude pravilno održavana. Dlaka treba da se četka svakodnevno, kako se ne bi mrsila. Danas postoje i specijalne četke koje ne grebu, ne čupaju dlaku i čine je potpuno razmršenom. Tu su i posebni sprejevi, kreme i drugi preparati koji pomažu raščešljavanju dlake i održavanje njenog sjaja i zdravog izgleda.

Maltezer stoji na travi

Poželjno je i periodično skratiti dlaku maltezera, što treba prepustiti stručnjaku. Važno je napomenuti da iako ima dugačku dlaku, maltezer je rasa koja se ne linja, jer nema poddlaku kao drugi psi, tako da ovaj problem neće biti prisutan uz ovog nežnog psa u domu ili bilo kom zatvorenom prostoru. Ovo je bitna stavka i u pogledu činjenice da maltezeri ne izazivaju alergije.

Maltezer zahteva i redovno kupanje, prvenstveno u pogledu održavanja boje i kvaliteta dlake, ali tu su i drugi delovi kojima je potrebna nega. Najbolje je konsultovati se sa veterinarom i povremeno psa odvesti na kontrolu, poput sistematskog pregleda. Uši su podležne češćem prljanju, ali i osipima i crvenilu, pa je bitno redovno kontrolisati i bar pogledati stanje. Često im se uprlja stomak, zbog čega je često kupanje neophodno. Takođe, usled čestog kupanja može da se pojavi problem suzenje očiju i crvenilo lica, koje treba da se suzbije uz adekvatnu negu. Tu se misli na brisanje i čišćenje lica nakon jela, uz redovno praćenje suvoće kože. U slučaju preterane vlažnosti, savetuje se upotreba „suvih šampona“ i srodnih preparata za kupanje maltezera, kako bi se, bar privremeno, izbegao kontakt sa vodom.

U pogledu nege, važno je obratiti pažnju i na zubiće maltezera, koji treba da se peru nekoliko puta u toku sedmice. U slučaju da se pojave bakterije, neprijatan zadah ili drugi problemi, poželjno je prati zube maltezeru svakodnevno. Nosić je crne boje, ali može se pojaviti crvenilo u određenim momentima. To znači da psa treba izvoditi u šetnju i na sunce, kao i da posuda iz koje jede izaziva određenu alergijsku reakciju. Zato se savetuje upotreba staklenih ili keramičkih posuda, pre nego plastičnih. Aktivno praćenje stanja na licu i telu maltezera vrlo je važno za preventivnu negu i delovanje.

Poželjno je voditi računa o promenama ponašanja maltezera, koje mogu biti rezultat kako samog karaktera i temperamenta, tako i nege. Neophodno je izbegavati dugačke šetnje ukoliko je napolju hladno ili kišovito, jer su maltezeri vrlo „zimni“ i skloni drhtanju. Ne vole znatno visoke, niti znatno niske temperature, i kućni uslovi u ovom pogledu su im savršeni. Izloženost njihovih krhkih leđa suncu može izazvati crvenilo, čak i opekotine, jer postoji deo gde se dlaka razdvaja. Zato se obično odevaju, ili izbegavaju izlaganju visokim temperaturama, čak ni na kratko.

Ishrana Maltezera za prave male gurmane

Kao i većina rasa, maltezeri su poznati gurmani. Ipak, kako ne bi postali gojazni i tretirani različitim dijetama, preporučljivo je voditi računa o njihovom unosu hrane – kako na dnevnom nivou, tako i u okviru pojedinačnih obroka. Postoji veliki broj prizvođača hrane za pse, kako univerzalne namene, tako i specijalizovano za određene rase. Najbolje je da kupovna hrana bude organska, bez konzervanasa, aditiva, veštačkih dodataka i slično. Najpoželjnije su prirodne varijante. Sigurno na našem tržištu postoji bar 3 različite vrste organske hrane za pse. Najčešće, maltezer se hrani kvalitetnim granulama. Obično se radi o dva ili tri obroka dnevno, u zavisnosti od uzrasta i veličine, kao i fizičke aktivnosti. Maltezer treba da pojede dnevno onoliko granula koliko može da potroši tokom dana.

Maltezer dnevno ima obroke u količini od maksimalno jedne polovine šolje po obroku, ako ih je dva u toku dana. To je okvirno do 100 grama pseće hrane u vidu granula. Moguće je da varira količina u zavisnosti od aktivnosti i uzrasta maltezera. Neophodno je da maltezer u toku dana više puta pije čistu i svežu vodu. S obzirom na osetljivost digestivnog trakta, često se „gozbira“ flaširanom vodom umesto domaćom, sa česme. U slučaju da se radi o domaćim, pripremljenim obrocima, maltezer voli kao i svako, svež i topao obrok. Uglavnom se radi o ribi, junetini ili piletini, a od povrća obožava šargarepu, boraniju, kelerabu, pirinač i slično. Maltezer voli i mlečne proizvode, kao i sve vrste testenina. Važno je da meso bude detaljno očišćeno i prilično isitnjeno, a povrće kombinovano. Najbolja je opcija da maltezer ima izbalansiranu, raznovrsnu ishranu. Ne treba preterano da bude naviknut ni na granule, ni na domaće namirnice i pripremljena jela. Povremena zastupljenost svakog od tipova obroka razviće naviku za raznolikom ishranom i zadovoljstvo dobijenim obrokom.

Karakteristično za maltezere jeste da ponekad mogu da pokažu dozu „razmaženosti“ i izbirljivosti hrane koju će da jedu. Bitno je da ona primarno bude obogaćena potrebnim vitaminima, mineralima i belančevinama. Nekada se i kombinuju granule sa kuvanim jelom. S obzirom da maltezer često ima problema sa zubima i desnima, može u određenim periodima zahtevati mekšu hranu, a u slučaju da ne deluje na smanjenje bola ili crvenila, potreban je savet veterinara.

Obavezno se vodi računa i o stepenu gojaznosti, posebno jer su vrlo mali, čak i kada „odrastu“. Zato, previše kilograma može otežavati funkcionisanje organizma, kao i fizičku aktivnost. Proveravanje da li se pod šakama osećaju rebra maltezera, može pokazati da je vreme za dijetu, ukoliko ih nije moguće jednostavno osetiti pod rukama.

Socijalizacija Maltezera – društveni odnosi deo su njihovog odrastanja

Maltezer je pas koji od malena pokazuje interesovanje za ljude i svet oko sebe. Uvek teži igri, zabavi i druženju, kako sa ljudima, tako i sa svojom ili drugom rasom pasa. U parkovima često privlače pažnju i jednostavno, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ipak, iako je tačno da vole uspostavljanje kontakata, mogu biti previše osetljivi, posebno dok su mali. U slučaju da se zaplaše na primer od dece, drugog ljubimca ili nekog spoljnog uticaja, mogu postati vrlo uplašeni i oštri. Tada ih je teže pridobiti i pripitomiti. Svakako da vole decu, ali im nekada njihov nametljiv pristup može zasmetati. Prosto, žele da se osete sigurnim i onda mogu da se opuste.

Dva maltezera sede u travi

Maltezer se može i previše maziti i prosto razmaziti do neviđenih granica. Tada postaju jako ljubomorni i pokazuju snagu lajanjem, a može se dogoditi i da ugrizu druge ljubimce ili ljude. To se retko dešava, ali nije loše napomenuti. Vole siguran teren i tolerantni su kada se osete potpuno bezbednim, voljenim i negovanim. Upravo zbog toga, pojedini ljudi ne žele da ih prodaju porodicama sa decom, jer mogu doći u odnose netolerancije prema mališanima, što je naravno nepoželjno svima. A opet, ukoliko je maltezer baš mali, dete može u maženju da ispusti ili povredi psa, što svakako nije dobrodošlo. U slučaju da je dresiranje odrađeno još kada su baš mali, najčešće ne dolazi do bilo kakvog problema u odnosima sa drugim životinjama i ljudima. Tada su jako saradljivi, mazni i pažljivi. Maltezer voli da je u centru pažnje, što je isti slučaj i sa decom. Vaspitanje i jednih i drugih učiniće da se razvije osećaj za međusobnu toleranciju, različite želje i potrebe. Igra ih može spojiti, ukoliko se pažljivo ophode i vode računa o međusobnim pokretima.

Dresiranje i svakodnevnica sa Maltezerom je neprekidna zabava

Maltezer je pas koji i svaki drugi, zahteva dresiranje i uvođenje svakodnevne rutine. Kako bi bio poslušan i pratio pravila vlasnika, važno je da ih on prvenstveno definiše i postavi, bez odstupanja. Doslednost je važna kada maltezer ima svega nekoliko meseci. Bez obzira da li je dresiran kao mali ili kao nešto stariji pas, maltezer ne voli vikanje i veliku buku. To ne pomaže ni prilikom učenja pravila, ni u svakodnevnim aktivnostima. Važno je da direktno od vlasnika uči sve elemente dresiranja, bez uticaja drugih ljudi, uz strpljivost i smirenost. Nikako ne treba odustajati, jer su skloni ranom učenju, i u slučaju da se ne dresiraju na vreme, kasnije postaju sve inteligentniji i mudriji, pa se pravila teže uspostavljaju.

Maltezer voli uslovljavanje, u smislu postojanja nagrade i podsticaja za dobre rezultate i poštovanje pravila. Zato je u redu svakodnevno postavljati novi cilj u dresiranju, čijim ispunjenjem će biti nagrađen. Obično je to obrok – klasičan ili u nešto interesantnijem pakovanju, poput slatkiša. Maltezer uživa u šetnjama ukoliko je temperatura prosečna, bez padavina, vetra i hladnoće. Ipak, dok ne napuni 8 meseci savetuje se kratak i jednostavan izlazak napolje, najčešće radi vršenja nužde. Razlog tome su nedovoljno razvijeni organi i krhke kosti. Sve drugo je višak dok malo ne poraste i ne dobije snagu. Nagon za parenje najčešće se pokreće nakon 6 meseci, ali obično nastaje tek kasnije, isključivo sa svojom rasom.

U pogledu zdravstvenog stanja, mogu da im se dogode određene bolesti i nelagodnosti. To su najčešće drhtavica, kijanje, kolaps traheje, hipoglikemija i slično. Svaka tegoba zahteva odlazak kod veterinara koji će obaviti pregled, uspostaviti dijagnozu i adekvatnu proceduru lečenja. Kako je maltezer prilično osetljiv, poželjno je voditi računa o obimu svakodnevnih aktivnosti, ali i obroka. Ishrana treba da bude pravilna, raznovrsna i ograničena. Skloni su alergijama i osipima, što se prati i sa stanovišta adekvatne ishrane i zdravih namirnica.

Maltezer nije samo pas, on je ipak mnogo više od toga. Mnogima je član porodice, prijatelj i veran drug u svakoj situaciji, uvek i svuda. Prati vlasnike u stopu i voli da je prisutan gde god se nešto dešava. Vrlo je omiljen u društvu, kako ljudi, tako i drugih pasa i životinja uopšteno. Zabavan je, energičan i veoma inteligentan. Privlačenjem pažnje poziva na druželjubivost i saradnju. Primetan je u svim parkovima, a sve češće i u specijalnim torbama, kao i na sedištima automobila. To je pas koji nikada ne ostaje ispred vrata – on ima svoje mesto u domu.

Uz svoju umiljatost, nežnost i maznost, maltezer je uvek spreman da oraspoloži vlasnika i članove porodice. Ne smeta mu dresura, naprotiv, tu je da poštuje pravila ukoliko se blagovremeno uspostave. Voli autoritet, ali ne i viku i stresne situacije. Oseća emocije vlasnika i ostavlja utisak razumevanja svakog događaja.

Maltezer je vrlo dopadljiv pas, njegova dlaka je nežna, pogled drag, a njuška uvek raspoložena za maženje i umiljavanje. Maltezer je tu da svakome ulepša dan, i ne čudi činjenica da je danas prisutan u neverovatno velikom broju domova, širom naše zemlje i sveta. Prosto, maltezer je pas koji svakoga nesebično osvaja.

3 thoughts on “Maltezer – Cena šteneta, Ishrana, Karakter i Iskustva!”

Leave a Comment