Koker španijel – Cena šteneta, Temperament i Ishrana!

Koker španijel je rasa koja je prepoznatljiva po divnoj i dugačkoj njuškici, nežnoj dlaci i dugačkim ušima koje se spuštaju čak do nogu.

Vodi poreklo iz Velike Britanije, a nastao je pre više od 7 vekova, što ga čini prilično starom, tradicionalnom i rasom pasa koja je imala perfektne sposobnosti za lov, čuvanje i plivanje.

Originalan naziv koji se ispisuje na svim kontinentima jeste „cocker spaniel“, i pripada porodičnim psima.

Dopadljiv je, plemenit i što je veoma važno vlasnicima – i više nego poslušan. Karakteristično za rasu koker španijel, jeste da ima blagu i prilagodljivu narav, koja ga čini savršenim kućnim ljubimcem za svaku porodicu.

Nije buntovan, tvrdoglav niti sklon ka destruktivnom ponašanju. Naprotiv, iako je poznat kao pas ptičar, kod njega dominira spektar vrlina koji se dopada apsolutno svakom vlasniku, kao i članovima njegove porodice. Njegovo bogatstvo su prijateljska nastrojenost, srčanost, neisrpna radost i energija, umiljatost i razigranost bez granica.

Ukoliko tragate za kućnim ljubimcem koji će se odlikovati jednostavnošću, posebnošću i vrlinama koje su prave dragocenosti i vrednosti, koker španijel je pravi izbor za vas.

Koker španijel stoji na travi

U svom poreklu nosi borbenost, snagu i hrabrost, a u stvari je temperament nežan i uvek prijatan. Prema kategorizaciji veličine, koker španijel pripada grupi srednjih pasa. Na svetski poznatoj AKC listi – Američkom kinološkom savezu, nalazi se na 14. mestu prema popularnosti.

Klasifikacija vrsta pasa FCI – Međunarodna kinološka federacija svrstava koker španijela u grupu broj 8, sekciju 2 u kojoj se nalaze retriveri, čunjavci i psi za vodu.

Može da bude u velikom broju boja i nijansi i uglavnom se mužjaci i ženke razlikuju prema telesnim karakteristikama.

Koker španijel voli šetnju i potreban mu je svakodnevni izlazak. U njegovom srcu je lov i traganje, pa će u dvorištu i parku nestrpljivo čekati priliku da istražuje i pravi rupe.

Ono što ga čini jedinstvenim jeste jednostavnost i opuštenost u svakom pogledu.

Cene koker španijela – Odaberite najbolje štene

Cene koker španijela u Srbiji se kreću između 150 i 300 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za koker španijela.

Najbolje odgajivačnice za koker španijela u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene koker španijela.

Cena zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci koker španijela mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja koker španijela

Koker španijel ima korene u Engleskoj i pojavu u 14. veku

Rasa koker španijel nastala je u Engleskoj i njeni koreni stvoreni su vekovima unazad.

Prvi istorijski zapisi pokazuju da se pojavio u 14. veku u delima Gastona Fibusa. Prema predanju, postojale su 3 različite grupe ove rase, i to: psi za lov, psi za čuvanje i psi za plivanje. Svaka od njih imala je odvojenu ulogu u skladu sa razvijenim sposobnostima i veštinama. Jedno ih je spajalo, a to je lovačka borbenost, koja se najviše isticala u hvatanju detlića.

Drugi zapisi ističu da koker španijel ima poreklo iz Španije, jer reč „španijel“ predstavlja u prevodu španskog psa.

U narednim vekovima stvarale su se varijacije rase, i značajniji podaci vezuju se tek za 19. vek, kada su razvrstani u dve kategorije: manji, porodični psi i veći za lov, koji su bili kopneni i vodeni.

Ovo je najznačajniji vek za napredniji razvoj rase, na način da su postavljeni standardi, formirane kategorije i dodeljena imena, kao i konkretna pravila za negovanje, održavanje i širenje koker španijela.

Kao odvojena rasa u Engleskoj, koker španijel zaveden je 1822. godine, a pre toga to je uradila odgajivačnica Džejmsa Faroua. Finalnom klasifikacijom u istom veku, formirano je ukupno 7 rasa španijela, od kojih je jedna i koker. Veoma je sličan rasi uz koju se razvijao i formirao, a to je špringer.

Pedeset godina nakon prvog zvaničnog zavođenja u Engleskoj, rasa se širila i na druge kontintente, prvenstveno u Sjedinjene Američke Države. Prvi koker španijel u ovoj zemlji dobio je ime Kapetan, a 15 godina kasnije je stigao i crni primerak, pod imenom Brush II. Od strane Engleskog Kinološkog saveza priznati su zvanično 1892. godine, kada su dobili transparentan status rase.

Crno beli koker španijel stoji na šljunku

Istih godina formirano je odvojeno društvo koker španijela u SAD-u. Tek tokom polovine 20. veka razlikovan je engleski od američkog koker španijela. Tačnije, 1939. koker španijel je osvojio nagradu u SAD-u na izložbi pasa.

Sledeće godine je prošetan na popularnom šou programu.

Šest godina kasnije, zvanično je priznat američki koker španijel, kao rasa koja se razlikuje od engleskog porekla. Prema istorijskim podacima, stigao je 1620. godine na ovaj kontitent brodom Mejflauer.

Njega karakteriše drugačija dlaka i fizičke karakteristike. Naime, on uglavnom ima svetlije tonove boja, uz talasastu, gustu i dugačku dlaku i šiljastiju njušku. Čak mu je i pogled više „tužan“ i oboren, nego kod engleskog koker španijela. Razlike su uočljive i na prvi pogled, ali se u pogledu temperamenta, sposobnosti i veština obe vrste koko španijela odlikuju sličnošču.

Prirodno su nadareni za trčanje, traganje, istraživanje, lov, praćenje, čuvanje i takmičenje. To su svojstva koja su se od nastanka rase do danas zadržale čak i uz blagu narav.

Vrlo brzo su stekli popularnost i osvojili ceo svet, čak su i odgajivači formirali varijacije rase – u pogledu veličine i tipa građe. Posmatrano kroz godine, a i danas, najveći broj odgajivača preferira engleskog koker španijela, pa je upravo on jedan od najtraženijih i najpopularnijih pasa od svih vrsta i kategorija ove rase.

Fizičke karakteristike čine koker španijela unikatnom rasom koja zrači lepotom

Neodoljivost koker španijela potiče od dominacije fizičkih karakteristika, koje se nadovezuju na dopadljivu i umiljatu narav. Kako su pojavna svojstva ono što se prvo okom primeti i ostavlja snažan utisak, koker španijel ovde ima veliku prednost.

Srednja veličina u kombinaciji sa nežnom dlakom, blistavim pogledom i dugačkim ušima osvojiće i najčvršća srca. Građa psa je u najvećoj meri sportska, spretna i kompaktna sa raskošnim mišićima, čvrstim kostima i širokim grudnim košem.

Kada se radi o težini i visini, razlikuju se mužjaci i ženke, ali ne u značajnoj meri. Tako, mužjaci dostižu težinu od 13 do 16 kilograma, a ženke od 12 do 15 kilograma. Visina mužjaka u rasponu je od 38 do 44 centimetra, a ženki od 35 do 41 centimetar. Kao što je i prikazano, obično su ženke nešto lakše i niže od mužjaka.

Odlikuje ga psihička odmerenost, ali i fizička odvažnost, stav i snažno držanje, bez i najmanje grubosti i agresije.

Ima zaobljenu glavu i dugačku njušku. Oči su tamne, najčešće nijansi braon tonova, sjajne i diraju svaku emociju. Njuška je prekrivena dlakom crnih ili smeđih tonova, sa tamnim nosićem na vrhu, koji ima široko otvorene nozdrve. U dugačkoj njušci i neprimetnim usnama nalaze se snažne vilice sa rasporedom zuba i zagrižajem u vidu makaza.

Leđa su čvrsta i kratka, a prednje i zadnje noge snažne i obiluju mišićima. Šape su ovalnog oblika i podsećaju na onakve kao što imaju mačke. Linija leđa je ravna, uz blagi nagib repa u odnosu na nivo ka vratu.

Rep je ravan, i u prethodnim vremenima bio je podložan kupiranju. Danas je to zabranjeno, i mora imati prirodni oblik, dlaku i dužinu. Zaštitni znak koker španijela jesu dugačke uši, prekrivene karakterističnom dlakom.

Kada je u pitanju dlaka, koker španijel postoji u dve varijante, i to su šumski i poljski. Prva vrsta ima dugačko i gusto krzno, dok poljski koker španijel karakteriše kratka, oštra i retka dlaka.

Generalno, krzno koker španijela je mekano, dugačko i ravno, kao i postavljeno u dva sloja. Poddlaka je retka i nalazi se svuda po telu, zbog čega je potrebna aktivna i pravilna nega.

Koker španijel javlja se u velikom broju boja, a dominiraju crna, smeđa, ili kombinacije crne i narandžaste. Ono što ne bi trebalo da se javi, jesu krupne bele šare i fleke. One su dopuštene u što manjoj meri i neznatim dimenzijama.

Koker španijel se kreće brzo, sa izraženim korakom i snažnim odskokom, što je i karakteristično za rase koje vode poreklo od lovačkih pasa. Pored vrlo primetnih ušiju, koje kao da slobodno lepršaju duž lica, bez mogućnosti da se oštro podignu, primetno je da koker španijel često maše repićem, neumorno i bez prestanka.

Štene koker španijela stoji na betonu

Zbog svih fizičkih karakteristika, rasa je prilično zahtevna za održavanje i neophodna je redovna higijena i nega. Zbog toga je važno da potencijalni vlasnik razmisli da li može svom ljubimcu da ispuni sve potrebne zahteve.

Takođe, koker španijel je umereno tolerantan na ekstremne temperature, pa u svakom slučaju ne bi trebalo da bude izložen vrelim letnjim, niti ledenim zimskim danima.

Temperament koker španijela čine značajne vrline, savršene za ljubimca

Možda ne deluje da je paralelno sa čuvenim lovcem, čuvarom i plivačem razvijen temperament prepun nežnih osobina, ali upravo je koker španijel dokaz da je sve moguće.

Ova rasa predstavlja pravog predstavnika osobina koje treba da ima jedan kućni ljubimac. Njemu će sve odgovarati, prilagodiće se uslovima i okolnostima, i pokazati uvek zadovoljstvo i razigrani karakter. Svaki dom uz koker španijela postaje oaza radosti, zabave i igre.

Nije previše energičan, što je i poželjno za boravak u kućnim uslovima, ali je veoma društven. Blagonaklon je i vrlo prijatno reaguje na druge ljude, pse i kućne ljubimce, kao i potpuno različite vrste životinja. Kod njega je svako dobrodošao za igru i zabavu bez predaha. To je savršeno sa aspekta socijalizacije, prihvatanja drugih, čak i nepoznatih osoba i okruženja.

Ali, ako se posmatra stepen orijentacije ka zaštiti i naklonu ka odbrani od opasnosti, koker španijel definitivno nema ni najmanje sklonosti ka tome. To znači da može biti čuvar čisto da se pas nalazi kraj vrata, ali nije spreman u svakom trenutku da signalizira opasnost.

Možda će pokazati dozu nesigurnosti, opreza i težnju ka istraživanju u nekoj, ali ne i svakoj situaciji. Njegov prijateljski nastrojen karakter dolazi do izražaja i u postojećim i u novim kontaktima. Zato je šetnja sa ovim psom pravo uživanje i može da se ostvaruje i na dužim relacijama.

Koker španijel je živahan, aktivan i traži kretanje. Boravak u kući treba da bude svakodnevnica, ali ukoliko se ne izvede bar na 30 minuta, može postati nervozan.

Deca ga prosto obožavaju i uliva im poverenje. Mogu se nesmetano igrati, čak se i preporučuje porodicama koje imaju i baš malu decu.

Oni su pratioci, slušaoci, verni i poslušni psi. Nemaju problem sa autoritetom i zbog toga je jednostavnost treniranja sjajna stvar za svakog vlasnika. Koker španijel prihvata sva pravila, bez obzira da li se radi o štencu ili odraslom psu.

Ono što im treba jeste nežnost, pažnja, redovna nega i mnogo ljubavi. Iako su sve navedene karakteristike temperamenta u potpunosti tačne, važno je napomenuti da postoje varijacije od jednog do drugog psa. Postoje i koker španijeli koji su zahtevni i dominantni, čak nekada i tvrdoglavi. Sve to, rezultat je dresure, odnosno da li je i kada sprovedena.

Zbog toga je preporuka da i kao kod drugih rasa, obučavanje bude realizovano u najranijem periodu razvoja, jer ih tada rado prihvataju i brzo uče. Još jedna značajna odlika naravi jeste da ova rasa nema prirodnu sklonost ka agresiji. Prema istraživanjima koja su sprovedena pre nekih 20 godina, jeste da je koker španijel samo 1% pokazao agresije prema ljudima, a 2% prema drugim psima.

Koker španijel stoji na travi i gleda u levo

Istovremeno, sjajno se slažu i sa mačkama, pa su za razliku od uobičajenih pravila nepodnošenja, često i najbolji drugari ljubimci.

Koker španijel je izrazito inteligentan, i koliko god ne ume da zaštiti i prepozna opasnost, ima veliki broj prednosti i osobina koje ga čine savršenim kućnim ljubimcem za porodice i decu svih uzrasta.

Nega i zgravlje koker španijela je jedina zahtevnija aktivnost

Zdravlje koker španijela reflektovano je prvenstveno adekvatnom negom – higijenom i održavanjem, a zatim i redovnim pregledima i izbalansiranom, hranljivom ishranom.

Uši su posebno važan aspekt zdravlja i zahtevaju redovno pregledanje i čišćenje. Kako su dugačke, teške i prekrivene dlakom, mogu da budu neprimetan izvor bakterija i pojave alergija. U prilog tome ide i činjenica da je koker španijel prekriven dugačkom, neki i izrazito gustom dlakom, koju karakteriše retka poddlaka.

Sve to otežava pregledanje kože, povećava šansu za pojavu iritacija i drugih zdravstvenih tegoba. Važno je i čistiti oči, usnu duplju, zube i nos psa, kao i obratiti pažnju na stanje šapa i njihove jastučiće.

Koker španijel je veoma aktivan i živahan, pa čak i kad boravi uglavnom u kućnim uslovima, i jedna šetnja tokom dana može uticati na prljanje i zadržavanje nečistoća u šapama i dlaci.

Najčešći zdravstveni problemi sa kojima se susreće ova rasa jesu infekcija očiju, pojava dijareje i zapaljenja analnih žlezda, kao i katarakta, nefropatija, glaukom, arterijska bolest i kardiomiopatija.

Mužjaci su izloženi i reproduktivnim problemima, a oba pola i sa otežanim funkcionisanjem bubrega.

Poželjno je da koker španijel bude profesionalno ošišan, bar na svakih dva meseca. Istim tempom potrebno je kupanje, a mogu se koristiti i šamponi za suvo održavanje dlake.

Otežavajuća okolnost javlja se kada je u pitanju saradnja sa veterinarima i grumerima. Zato je poželjno da se prethodno upozna i stekne poverenje, pre obavljanja pregleda i skraćivanja dlake.

U domenu pravilne nege, potrebno je i skraćivanje noktiju bar na mesečnom nivou, a sve druge kontrole stanja lica i tela vršiti čak i dnevno.

Koker španijel ishrana

Kako je koker španijel pas srednje veličine, pravi je gurman i prosto obožava da jede. To je i razlog što često nema mere, pa će biti u stanju i da unese prekomernu količinu hrane u svoj organizam. Rezultat toga je često prejedanje i pojava dijareje, što uporan i istrajan vlasnik svojom dominacijom mora da predupredi.

Broj i obim obroka zavisi od starosti psa, nivoa aktivnosti i fizičkih karakteristika, kao i navika. Preporučljivo je da se štenci hrane kvalitetnim i proverenim granulama – industrijski pripremljenim obrokom, kao i da dobija dovoljno vode.

Pored toga, koker španijel može uživati i u prirodnim namirnicama, koje ne uključuju jaku, začinjenu, slanu, ljutu ni kiselu hranu, kao ni slatkiše. Vole kuvana jela, i bitno je da budu zdrava.

Vlasnik mora voditi računa o težini psa, kao i eventualnu pojavu sala preduprediti čestim šetnjama, proređenim obrocima i unosom hranljivih materija – proteina, minerala i vitamina.

Savet profesionalnih odgajivača jeste da koker španijel obrok ima u uskim i dubokim posudama, koje sprečavaju upadanje i kvašenje ušiju. Dodatan način zaštite jeste stavljanje trake ili mreže za kosu, koja će uši držati stabilno pričvršćenim za glavu dok jedu.

Sve navedeno možda deluje zahtevno za vlasnike, ali kada se uporedi nešto zahtevnija nega, sa odličnim karakterom, savršenim snalaženjem u kućnim, porodičnim uslovima, kao i velikom prilagodljivošću svim uslovima, koker španijel će uneti odličnu atmosferu u svaki dom.

Koker španijel kao kućni ljubimac

Ukoliko tragate za kućnim ljubimcem koji će uneti vedar i razigran duh u vaš dom, bez i najmanjeg nivoa agresije, buntovnosti i neslaganja, pravi izbor je koker španijel.

Brojne prednosti koje potiču iz njegovog fenomenalnog karaktera, spremnosti na saradnju, prijateljskog naklona i uvek raspoloženog duha, čine da bude jedan od najtraženijih rasa pasa na svetu.

Uz sve to, sladak fizički izgled koji omekšava svako srce i topi pogledom, može izdejstvovati jedino beskrajnu ljubav, poverenje i pažnju.

Slaganje sa decom je jedna od najvećih prednosti, jer ume da oseti i nežnost male bebe. Dok se najveći broj rasa izbegava za igru sa malom decom, koker španijel ne bira porodicu generacijski, niti ima bilo šta protiv avantura mališana.

Štene koker španijela njuška iz trave

Ujedno, učiniće da se probudi detinjstvo i u odraslima – zbog toga budite spremni na pustolovinu, trčkaranje po dvorištu i neumorno „kopkanje“ radi istraživanja terena.

Koliko god danas bili drugačiji, u njihovoj prirodi je lov, plivanje i čuvanje, što daje određeni nivo opreza, ali ne i dovoljan za zaštitnički nagon.

Dok jedni upravo biraju koker španijela za ljubimca zbog svoje blage naravi, drugi ga vole zbog odlične socijalizacije, društvenosti i slaganje sa svima – porodicom, poznatim i nepoznatim okruženjem.

Ono što je sigurno jeste da su vrline, fizičke karakteristike i ogromna lojalnost ključni razlozi koji čine koker španijela jednim od omiljenih kućnih ljubimaca današnjice.

Leave a Comment