Jorkširski terijer – Cena šteneta, Karakter, Ishrana, Zdravlje

Jorkširski terijer je pas čija se rasa razvija od davnih vremena, tačnije 1800. godine u Jokširu, istorijski značajnoj regiji Engleske. Spada u patuljaste pse i ima vrlo karakterističan i zanimljiv fizički izgled.

Uz privlačnost i pogled koji osvaja ide isto tako divan i umiljat karakter. Paralelno sa tim, jorkširski terijer može biti vrlo dominantan, nemiran i energičan. Prema ljudima je uvek nežan, raspoložen i prijatan, osim ukoliko se radi o maloj deci koja ga tretiraju kao igračku. Tada može biti nepoverljiv, ali i agresivno lajati.

Kada je u pitanju saradnja sa drugim životinjama i kućnim ljubimcima, veoma je nepoverljiv i na distanci. Čak može pokazati nervozu i nezadovoljstvo, jer nije dominantan.

Jorkširski terijer je najbolje da povremeno bude na povodcu, jer je sigurnost svih tada na maksimalnom nivou. U svakom slučaju, on nema nikakve afinitete ka zaštiti, pa je po okruženje bezbedan. On je primer čuvene izreke „pas koji laje, ne ujeda“.

Jorkširski terijer leži na travi

Ovaj slatki i mali „čupavac“ pripada grupi 3, FCI klasifikacije, a to su terijeri. Spada u patuljaste pse, koji su niski, zdepasti i neodoljivo simpatični.

Prema AKC klasifikaciji, nalazi se na sjajnom 6. mestu najpopularnijih rasa pasa na svetu. Zato i ne čudi činjenica da su jedan od najčešćih izbora ljudi za kućnog ljubimca.

Vrlo su umiljati, nežni i razigrani, tako da osvajaju srca svih generacija. Zadovoljni su i srećni ukoliko im se pokaže pažnja, nega i posveti vreme za igru i pustolovine.

Prosečno, žive između 11 i 15 godina. Prema Međunarodnom kinološkom savezu, pripada terijerima, ali i psima ljubimcima.

Kada je u pitanju dresiranje, jorkširski terijer je jednostavan za treniranje, i vrlo saradljiv. Najviše truda je potrebno kada se radi o higijeni, održavanju i nezi. Naime, dugačka i nežna dlaka sklona je savijanju, zamršavanju i neophodno je redovno održavanje. Sve drugo kada je u pitanju jorkširski terijer, nije zahtevno ni teško.

Cene jorkširskog terijera – Odaberite najbolje štene

Cene jorkširskog terijera u Srbiji se kreću između 400 i 800 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za jorkširske terijere.

Najbolje odgajivačnice za jorkširske terijere u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene jorkširskog terijera.

Cena zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci jorkširskog terijera mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja jorkširskih terijera

Istorija jorkširskog terijera beleži se dva veka unazad i stvorena je ukrštanjem rasa

Jorkširski terijer beleži istoriju dugu dva veka. Ova rasa je nastala u Velikoj Britaniji, daleke 1800. godine, sa ciljem da pomaže rudarima. Prvi primerci rase uzgajani su u Jorkširu, sa zadatkom lova miševa i pacova. S obzirom da su mali i brzi, imali su moć da se jednostavno i lako zavuku u rupe fabrika i pogona, da bi uhvatili svoj plen. Oni su bili vrlo snalažljivi i zbog svoje spretnosti i veličine hvatali pacove i na vrlo nepristupačnim mestima. Njuškali su i tragali okolo mašina i u njihovim sastavnim delovima, istraživali rupe i druge otvore, ne bi li pronašli miševe i pacove.

Za razliku od fenomenalnih sposobnosti za lov u unutrašnjosti rudarskih područja i pogona, nisu odgovarajući za lov napolju.

Kako bi se očuvale životinjske vrste u šumama tih godina, u Engleskoj je donet zakon da pas ne sme preći visinu od 21 centimetar. I dok danas krase korpe, torbice i automobile, tadašnji jorkširski terijer bio je odani i vrhunski lovac na sitne životinje u rudarskoj regiji. Prema podacima koji krase istorijske spise, jedni od prvih pasa ove rase viđeni su u Škotskoj, takođe sa ulogom lovaca. U ovoj zemlji sprečavali su pojavu životinja u proizvodnim pogonima vune.

Kada je prošlo nekoliko desetina godina, jorkširski terijer postao je čuveni ljubimac za pratnju. Sve više se uvukao u srca poznatih i istorijskih ličnosti, i prestao da bude pas za zadatkom. Naprotiv, za vrlo kratko vreme stekao je status omiljenog, čak i slično kao danas, modnog dodatka.

Poznat je i po nadimku jorki, a u viktorijanskoj eri je stekao popularnost i atraktivnost. Zvanično, ime je dobio 1870. godine u Engleskoj. Za njegov simpatičan izgled i razigran temperament zaduženo je više rasa pasa. Ukrštanjem sky terijera, dandi dinmon terijera, english toy terijera i mnogih drugih, nastala je današnja rasa jorkširski terijer.

Iako je kombinacija više raznolikih rasa pasa, jorkširski terijer ima najviše karakteristika svog predaka – malog terijera. Prema podacima o poreklu i preovlađujućim fizičkim svojstvima, čak je i maltezer korišćen za dobijanje današnjeg psa ove rase. Zbog toga, jorkširski terijer ima dugačku dlaku, gustu i često talasastu, ali vrlo kvalitetnu.

Zahvaljujući istorijskom razvoju i precima, današnji jorkširski terijer ima vrlo naglašen njuh i instikt za istraživanje, lov i gonjenje. Takođe, izražena neustrašivost, hrabrost i odlučnost odlikuje ih čak i kada se pored njih nalazi dvostruko veći i snažniji pas.

Jorkširski terijer stoji na travi

Ipak, danas su znatno pitomiji nego pre dva veka, jer su izloženi saradnji sa vlasnikom, dresiranju i razmaženosti. Dok su nekada kopali po rupama ne bi li nanjušili plen, danas se jednostavno mogu igrati u dvorištu. To ne znači da i današnji jorkširski terijer neće iskopavati zemlju u bašti, njušiti oko vrata, po parkovima ili u svim drugim prilikama kada im se ukaže potreba za lovačkim instiktom.

Izgled jorkiškog terijera čini ga omiljenim i popularnim među svim generacijama

Rasa jorkširski terijer ima karakteristično, malo telo i spada u grupu patuljastih pasa. Obavijen je sa svih strana srednjom do vrlo dugačkom dlakom, koja ga čini prepoznatljivim u društvu.

Danas se često može videti jorkširski terijer koji ima mašnicu na glavi, ili zavezan repić od duge, negovane i svilene dlake. To je način i da mu se otkriju male i svetlucave oči.

Visina i težina jorkširskog terijera

U pogledu građe, razlikuju se mužjaci i ženke, što je slučaj kod najvećeg broja rasa pasa. Mužjaci rastu do 21 centimetar, a imaju težinu do 7,5 kilograma. Sa druge strane, ženke su nešto sitnije i lakše, pa tako rastu u visini od 15 do 18 centimetara, a imaju težinu do oko 3,5 kilograma. To su i razlozi zbog kojih se mužjaci i ženke razlikuju čak i na prvi pogled.

Bez obzira na to, jorkširski terijer ima skladne proporcije tela. Glava je ovalna i malo pljosnata, kao i manja nego kod drugih rasa. Vrat je tanji i izdužen, ali ne i jasno uočljiv s obzirom na obimnu i gustu dlaku, čak i kada je srednje dužine. Zubi su snažni, vilica široka, a njuška izražena. Karakteristično je da su zubi u vilici krupni, kao i da gornji red zuba prekriva donji. Nos je minijaturan, i najčešće tamne i crne boje. Uši su postavljene na vrh lica i imaju trouglast oblik. Oči su tamne i manje, a često i neprimetne usled obimne dlake.

Jorkširski terijer i telesne karakteristike

Kada se radi o telesnim karakteristikama, jorkširski terijer ima prave noge i okrugle šape. One su male, ali snažne i mišićave. Na ravna leđa nastavlja se visok rep, koji je obično tamniji od ostatka tela.

Ovaj pas se raspoznaje po hodu uzdignute glave, pravilnog i jednakog koraka. Ono što je zaštitni znak ove rase, jeste duga dlaka. Kako jorkširski terijer nema podlaku, ova rasa je jednostavnija za održavanje nego druge koje je imaju. Tipovi psa sa dugom dlakom se manje linjaju nego jorkširski terijer sa kratkom. Dlaka ima brz i kvalitetan rast, pa zato ne opada tako lako.

Boja dlake jorkširskog terijera

Boja dlake se razlikuje od osnove, preko sredine i do krajeva. Tako, najtamnija je do korena, zatim se prosvetljuje u sredini, i najsvetlija je na krajevima. Gledano u preovlađujućoj boji dlake celom dužinom, najčešće se kombinuju nijanse zlatne, crne i smeđe boje. Vrlo je slična ljudskoj dlaci, pa na taj način jorkširski terijer ima i simpatičan razdeljak celom dužinom tela, od glave do repa.

Najveći broj vlasnika, posebno dama, vezuje u rep dlaku na vrhu glave, jer se tada bolje vide i oči jorkširskog terijera, a i jednostavnije se kreću, jedu i igraju. Mogu se prema potrebi i šišati, ali su najsimpatičniji sa dugačkom, svilenom dlakom. Vlasnici koji se odlučuju na šišanje ovog psa, uglavnom to rade kako bi lakše negovali dlaku i proveravali pojave na koži.

Ukoliko se radi o jorkširski terijeru koji učestvuje na izložbama, onda se takav pas i ne šiša, jer je dugačka i svilena dlaka zaštitni znak i daje efektan fizički izgled. Kvalitet dlake je odličan, i savetuje se tretiranje određenim preparatima, kako bi se održala njena čvrstoća i nelinjajuća svojstva. Zbog toga je jorkširski terijer odličan izbor za stan ili kuću, posebno za osobe koje su alergične na dlake psa.

Jorkširski terijer – Karakter i narav odlikuje odlučnost i neizmerna umiljatost

Kada je u pitanju narav, jorkširski terijer je veoma energičan, razigran i raspoložen. Uvek je spreman za pokret – šetnju, igru i drugi vid zabave i zaista je neiscrpan izvor radosti i veselja. Ume da se umiljava, nežan je i mazan. Voli da se druži sa ljudima, ali sa psima i drugim životinjama manje.

Jednostavno, u njegovoj krvi je lov i hvatanje, pa će biti sklon nevoljama. Ukoliko se oseti zapostavljenim, može da laje u nedogled, čak i da neustrašivo teži da pokaže agresivnost. Svakako, to ne znači da će biti prek, već je samo stvar socijalizacije.

Jorkširski terijer stoji na ulici

Najbolje je da jorkširski terijer kao kućni ljubimac tokom šetnje bude na uzici. Impulsivan je, uvek spreman na akciju i ukoliko je slobodan može se dogoditi da reaguje nepredvidivo i uplaši okruženje, bilo goste, decu ili prolaznike.

Veoma je pažljiv i nepoverljiv prema nepoznatom okruženju, voli da istraži i ispita da li ima prostora za poverenje. A kada jednom pridobije poverenje i ljubav i oseti nežnost, postaje veran i vezan za porodicu.

Sklon je lajanju, ali to ne znači odmah neprijatnost. Naprotiv, nekada će da glasno laje i od radosti i ispunjenosti energijom. Ovakvo ponašanje, rezultat je odlične inteligencije.

Jorkširski terijer traži nesebičnu ljubav, pažnju i vreme. Kako je vrlo aktivan, mora negde da potroši svoju energiju. Zbog toga je igra odličan način da se umori i fizički aktivira.

Deca starijeg uzrasta mu neverovatno prijaju, jer upravo umeju da se igraju na ozbiljan način, odnosno bez ugnjetavanja, nošenja u rukama, grljenja i pritiskanja često i malenog štenca jorkširskog terijera.

Ova rasa ima još jednu karakteristiku koju nosi od predaka, a to je čuvanje svoje teritorije – bilo kutka u domu, igračaka ili drugih sitnica. Ukoliko im se ne posveti pažnja, mogu biti čak i ljubomorni. To ih čini u velikoj meri i nezgodnim u pogledu temperamenta.

Dresura i socijalizacija jorkširskog terijera

Sugestija je da se jorkširski terijer dresira u što ranijem periodu rasta i razvoja, kako bi blagovremeno naučio sva pravila i bio druželjubiv u svakom trenutku. Mora da zna ko je vlasnik i da se autoritet nedvosmisleno poštuje. Zbog svega toga, često se angažuju i profesionalni dreseri koji će ovog psa naučiti poslušnosti i pravilima.

Pravilna dresura i socijalizacija učiniće da se jorkširski terijer odlično slaže sa vlasnikom i njegovom porodicom, pa čak i decom. Najteže je uspostaviti balans između male dece, koja ga često neumorno „gnjave“, što će sigurno uzvratiti lajanjem kao odbrambenim mehanizmom.

Jorkširski teriejer – zdravlje i nega koja zahteva pedantnost i umerenost

Zdravlje ove rase počinje sa pravilnim negovanjem. Činjenica je da je jorkširski terijer vrlo aktivan, živahan, razigran i sklon trčkaranju i skakutanju u nedogled. Kako je ujedno mali, to može rezultirati povredom kostiju i zglobova.

Ne tolerišu uopšte hladno vreme i potrebno je izbegavati duge šetnje tokom ledenih zimskih dana. Iako ima dugačku dlaku, u zimskom periodu mu se može obezbediti neka odevna kombinacija, poput toplog džempera.

Više su otporni na više temperature i obožavaju topao i ušuškan dom.

Vrlo je prilagodljiv spoljašnjim okolnostima, pa se neće tako lako uprljati u blatu ili ukvasiti vodom. Šetnja je neophodna tokom svakog dana, i jorkširski terijer je neumoran čak i kada se prelazi više kilometara odjednom.

Jorkširski terijer i negovanje dlake

Najzahtevniji je kada se radi o negovanju i održavanju dlake. Ona je osnova higijene i zdravlja, a što je duža to je teža za četkanje i razmršavanje. Zbog toga je važno svaki dan četkati jorkširskog terijera, a po mogućnosti i kupati.

Za kupanje se preporučuju specijalizovane linije šampona za pse, a čak i konkretno ovu rasu pasa. Dugačka dlaka izvor je i bakterija i nečistoća, pa se mora i redovno pregledati.

Šišanje je poželjno, posebno ukoliko dlaka raste vrlo brzo. Ne mora se skraćivati dosta, ali održavanje vrhova je veoma značajno za kvalitet dlake, snagu i pun sjaj. Za fenomenalne rezultate i osvajanje nagrada na izložbama, savetuje se vezivanje dlake u repiće, ili stavljanje najlona. Dodatno, koriste se i raznovrsna ulja, koja se ispiraju i ostavljaju dlaku sjajnom, čistom i negovanom.

Pored standardnog četkanja pasa, češljanje i razmršavanje dlake jorkširskog terijera je vazan deo zdrave dlake. Kako ne bi došlo do oštećenja, savet stručnjaka je da se dlaka uvek malo pokvasi i nežno raščešlja, bez naglih i grubih pokreta.

Nega kože jorkširskog terijera

Važan deo nege je i praćenje stanja kože, jer je sklona iritacijama i isušenosti. Bitno je navesti da jorkširski terijer nema neprijatan miris, čak i kada mu je dlaka mokra.

Za razliku od velikog broja rasa, jorkširski terijer karakteriše miris koji je u potpunosti neutralan i neprimetan.

Higijena jorkširskog terijera

Radi redovne higijene, potrebno je čistiti i ispirati usnu duplju i jezik, pregledati uši, šape i stomak. Vilica je pravilno raspoređena i snažna, ali problemi sa zubima su česti. Zbog toga se vodi računa o pranju zuba i redovnoj kontroli desni. Oboljenja kojima je ova rasa sklona su bronhitis i tegobe sa plućima, pa se zato izbegavaju šetnje po hladnom vremenu.

Ima vrlo nežan grkljan, a kako je često na povodcu mora se pažljivo zatezati i popuštati tokom šetnje. Takođe su kosti krhke, i koliko god delovao snažno, može se povrediti ukoliko se nađe na visokim pragovima, stepenicama i nepreglednim stazama.

Jorkširski terijer i pravilna ishrana

U domenu ishrane, jorkširski terijer obožava suve obroke, ali očekuje najbolji kvalitet – na premijum nivou. Takva hrana pospešuje razvoj zuba, kostiju, a jača i mišiće. Obezbeđuje potreban unos vitamina, minerala, ugljenih hidrata i masti.

Jorkširski terijer kao kućni ljubimac

Jorkširski terijer može biti i vaš savršeni kućni ljubimac. Mališan koji je dopadljiv, zanimljiv, intrigantan i često nepredvidiv, istovremeno pružiće neizmernu ljubav, poverenje i uneti radost u svaki dom.

Deca ga obožavaju, i on voli igru i avanture. Važno je samo najmlađem uzrastu objasniti da jorkširski terijer ne voli pritisak i nagle pokrete, jer će na ugnjetavanje odgovoriti skakutanjem i lajanjem.

Nije često raspoložen za druge pse, a na manje od sebe može reagovati i agresivno. Zbog toga, najbolje je da u okruženju bude na udici, kako ne bi upao u nevolju i uvukao i vlasnika u probleme.

Jorkširski terijer trči preko trave

Neustrašiv je, hrabar i vrlo energičan. Kako bi tu svoju živahnost potrošio tokom dana, očekuje redovne i dugačke šetnje u kojima će se pokazati kao neumorni pratilac.

Kada se kao štene dresira, socijalizacija jorkširskog terijera veoma je brza i jednostavna. Tada odlično reaguje na vlasnika i članove porodice. Ipak, biće uzdržan i distanciran u novom okruženju, situacijama ili kada su prisutni gosti. Čim stekne poverenje i uvidi da je i kao neustrašivi lovac na sigurnom terenu, pokazaće potpuno drugo lice i ostaviti odličan utisak.

Jorkširski terijer privlači pažnju, voli da je glavni i zapažen. Iz istog razloga može pokazati ljubomoru kada mu se ne posvećuje dovoljno pažnje, vremena i osećaće se zapostavljeno i potišteno. Zato je važno razmisliti da li se jorkširski terijer kao kućni ljubimac može prilagoditi vašem tempu života, ali i vi njemu. On će se snaći u svakoj situaciji, ali neosetno napraviti i nered.

Zahtevan je u pogledu negovanja dlake, dok se treniranje, fizička aktivnost, ishrana i igra ostvaruju vrlo jednostavno.

Poželjno je upoznati se unapred sa potrebama ovog psa, jer će upoznavanje, saradnja i razvoj poverenja teći mnogo brže i efikasnije. A kada se oseti zadovoljnim, vratiće umiljatošću, nežnošću i spremnošću za bilo koju akciju.

Jorkširski terijer je odličan kućni ljubimac, koji nakon dresure i upoznavanja stiče i pruža neverovatno poverenje i biće pravo osveženje za kuću, stan i ukućane.

1 thought on “Jorkširski terijer – Cena šteneta, Karakter, Ishrana, Zdravlje”

Leave a Comment