Jazavičar – Cena šteneta, Ishrana, Karakter i Nega!

Jazavičar je lovački pas kojeg karakteriše izraženost svih čula, ekspertna brzina i oprez na najvišem nivou.

Čuveni jazavičar potiče iz Nemačke i zvanično je kategorisan u grupu lovačkih pasa, koja posebno dominira svojim perfektnim čulom mirisa.

Njegove veštine i sposobnosti se prepoznaju na prvi pogled, a odlično dokazuju u lovačkim poduhvatima. Odlikuju ga karakteristike poput odvažnosti, hrabrosti, visoke inteligencije, ali i neverovatne pitomosti i nežnosti.

Ne samo da ume pokazati krajnost i biti vrlo razmažen, već i veoma posesivan. Deluje neverovatno, ali jazavičar je spoj karakteristika koje predstavljaju kombinaciju više rasa, čak i tipova pasa, a često se analiziraju kao i izražene krajnosti. 

Jazavičar se prepoznaje po svojoj urednoj, sjajnoj i dlaci koja ima srednju dužinu. Vrlo je simpatičan i ima pogled koji privlači pažnju, osvaja i često ostavlja bez teksta. Izduženo telo i prefinjena dlaka daju mu eleganciju i pedantnost. Iako je mali u pogledu rasta, vrlo je snažan i izdržljiv.

Crni i braon jazavičar gledaju u kameru

Nalazi se na 13. mestu na AKC listi, na kojoj se svrstavaju psi prema popularnosti. To i ne čudi, s obzirom da je veoma energičan, a prijateljski nastrojen prema drugim psima i tipovima ljubimaca. Može biti razigran i veseo, ali i ne toliko tolerantan na kontinuirano treniranje i nepoznato okruženje.

Mnogo je razloga zašto je baš jazavičar izbor za avanture u lovu, ali i kućnog ljubimca. Neki od njih se vezuju za bogatu istoriju razvoja, drugi za karakterne osobine i temperament, a neki i za odlične veštine i sposobnosti koje nedvosmisleno osvajaju.

Cene jazavičara – Odaberite najbolje štene

Cene jazavičara u Srbiji se kreću između 50 i 200 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za jazavičare.

Najbolje odgajivačnice za jazavičare u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene jazavičara.

Cena zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci jazavičara mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja jazavičara

Poreklo i bogata istorija koja je stvorila jazavičara počinje u Nemačkoj

Jazavičar je lovački pas koji svoje korene vuče iz Nemačke i davnih vremena. Iako se ova zemlja smatra osnivačem rase ukrštanjem pinčera i švajcarskog goniča, podaci pokazuju da se baš pas nalik jazavičaru pronalazio i pre nove ere.

Naime, u Egiptu je otrkivena grobnica faraona, koja datira od oko 4000 godina pre nove ere, i u njoj je pronađen pas koji neverovatno podseća na jazavičara. Zato se i smatra prestižnim, faraonskim psom, koji je plenio i starim Egiptom. Prevod samih hijeroglifa iz starog Egipta o imenu ove rase – Teckel, pokazala su da to znači hrabar i vatren. To je možda i dodatna činjenica da je jazavičar bio i prastari obiljeni pas čuvenih faraona. Njihov lik u vidu niskih pasa često je oslikavan na unutrašnjosti piramida, kao i crtežima na papirusu. 

Ipak, to je ostalo na nivou tradicionalnih predanja. Istorijski spisi i činjenice potvrđuju da je prvi jazavičar nastao u Nemačkoj, i da je imao izraženo kratku i nežnu dlaku. Tek naknadno, pojavili su se i jazavičari sa nešto dužom i oštrijom dlakom.

Posmatrano vekovima unazad, tokom 16. veka stvoren je jazavičar izrazito duge dlake, i to ukrštanjem španskih i nemačkih epanjela sa već formiranim jazavičarem sa kratkom dlakom.

Oko tri veka kasnije, pojavio se i jazavičar prepoznatljivo oštre dlake, koji je imao najbolje karakteristike za pustolovine u lovu. Činjenica je da ovaj pas predstavlja stariju rasu, čak i da nema veze sa starim Egiptom, jer se pojavio pre više vekova.

Plenio je u lovu i bio prepoznatljiv po svojoj inteligenciji. Čak i najmanji i najmlađi psi ove rase imali su svoje zadatke i uloge u lovačkim poduhvatima. Često se to odnosilo na hvatanje zečeva i drugih manjih životinja. 

Sve do 19. veka jazavičar je bio pas koji je osvajao srca u Nemačkoj. Zatim se širi u Veliku Britaniju i Ameriku, kao i ostatak sveta. Posmatrano u godinama, 1868. godine je brigu o rasi preuzeo Wilhem Daake, koji se bavi uzgojom, razvojem i napredovanjem ovih pasa.

Davne 1879. godine stvoren je i standard rase. Zatim se, devet godina kasnije, odnosno 1888 godine osniva i klub pasa rase jazavičar u Nemačkoj.

Vrtoglavo brzo širenje rezultiralo je time da je jazavičar postao i jedan od omiljenih kućnih ljubimaca i ranijih perioda.

Tokom dva svetska rata, opstanak rase je bio ugrožen, ali zahvaljujući širenju na druge kontinente, rasa je uspešno opstala. Jazavičar je bio i tada poznat kao hvatač vidri, zečeva, jazavaca i drugih vrsta životinja. Plenili su čak i pod zemljom, jer je njihov njuh i čulo mirisa vrlo izoštreno i snažno.

Fizičke karakteristike čine jazavičara odvažnim i uglednim među rasama

Jazavičar je pas dobro poznatih fizičkih karakteristika, koje posebno odlikuje izduženo telo i okrugle, krupne oči.

Generalno, postoje varijacije ove rase, koje rezultiraju i drugačijim fizičkim izgledom pasa. Tako, postoji kratkodlaki i dugodlaki jazavičar, ali i oštrodlaki.

Pored toga, u zavisnosti od telesnih svojstava, razvrstavaju se na tri kategorije. To su kunićar, patuljasti i normalni pas jazavičar.

Jazavičar stoji na travi

Oni se najviše razlikuju i razvrstavaju prema karakteristikama dlake, kao i širini grudnog koša. Uglavnom su u pogledu temperamenta jako slični, bez obzira na razlike u fizičkim svojstvima. 

Kunićar

Kunićar ima do oko 3 kilograma sa grudnim košom u rasponu od 30 centimetara, i okvirno tada je star 18 meseci.

Patuljasti pas jazavičar

Patuljasti pas jazavičar ima okvirno 4,5 kilograma sa istom starosti, a grudni koš u rasponu od 35 centimetara.

Normalni standardni jazavičar

Normalni, ili standardni jazavičar ima oko 9 kilograma, a visinu od 35 centimetara.

Lovački pas jazavičar ima dugačku, izraženu i njušku koja se završava u špicu. Vrat je vrlo tanak i dugačak, a oči zaobljene, najčešće braon i nijansi izraženo tamne boje. Glava ima blagu liniju sužavanja ka tamnom i suvom nosu. Upravo je čulo mirisa ono što je najistaknutije kod ove rase, pa ih čini savršenim lovcima. Uši jazavičara su tanke, srednje dužine i oblih ivica. One su jedno od izraženijih čula, a spuštaju se niz obraze. Neverovatnom brzinom ih pokreće, oprezno posmatrajući situaciju i prateći da li je na pomolu opasnost.

Dlaka je zaštitni znak ove rase, jer je veoma uredna i blistava. Razlikuje se kod kratkodlakih i dugodlakih pasa. Jazavičar sa kratkom dlakom ima jednu, dve ili više boja. Ukoliko je u pitanju jednobojni pas, dominiraju nijanse crvenkastih tonova. Dvobojni jazavičar ima kombinaciju crne i smeđe, do sive nijanse, ili potpuni kontrast – belu boju sa izraženo crvenim tonovima, najčešće na repu ili nogama.

Višebojni ili šareni pas jazavičar ima svetliju podlogu u tonovima smeđe, bele ili sive boje, koje se najčešće nalaze u kombinaciji sa crnom, tamno smeđom ili crvenom bojom. Dugodlaki jazavičar ima takođe jednu, dve ili više boja, u kombinaciji nijansi kao i kod kratkodlakog. Razlika je u tome što je duga glasa svilena, ravna i mekana na dodir. Oštrodlaki pas ima široku paletu mogućih boja, a karakterišu ga izražene, guste i oštre obrve, kao i prepoznatljivi brkovi. 

Kada se posmatra telo psa, jazavičar je prilično izdužen, nizak i mršav. Rep se nastavlja na prilično ravnu liniju leđa, i može biti različite boje u odnosu na telo.

Jazavičara karakterišu kratka i čvrsta leđa, u kojima leži obimna snaga. Zaobljen grudni koš, velike slabine i kratke noge, čine ga vrlo kompaktnim i dopadljivim. Šape su raširene i kružnog oblika, a noge ispunjene snažnim mišićima. Zato su u lovu odlični, jer imaju snagu da brzo hodaju i reaguju u trenutku, vodeći se čulima.

Prednje noge nisu ravne, već postavljene ka spoljašnosti, dok su zadnje paralelno okrenute. Iako je jazavičar mali pas, ima velike sposobnosti i veštine koje ga čine i odličnim kućnim ljubimcem – pravim psom čuvarom. 

Jazavičar poseduje jak temperament i veoma je inteligentan

Lovački pas rase jazavičar ima izražen temperament, koji je obogaćen sjajnom inteligencijom. Reaguje refleksno i ima promućurne, ali brze i efektne reakcije. Razmišljaju i rezonuju jedinstveno, pa je teško pronaći sličnu rasu ovoj.

Dresura i socijalizacija jazavičara

Vrlo je samostalan, i često će reagovati bez „konsultovanja“, odnosno komande vlasnika. Zbog toga je važno da još kao štene prođe obuku i bude dresiran, kako bi razvio osećaj poslušnosti i saradnje. Tada je odličan i kao kućni ljubimac.

Ipak, ne slaže se dovoljno dobro sa malom decom i može pokazati nervozu i agresiju, pa je najbolje da bude pas čuvar. To ne znači da nema prijateljski odnos sa drugim psima, životinjama i ljudima, naprotiv. Ukoliko se radi o poznatom okruženju, veoma je zainteresovan za saradnju, igru i zabavu. Jedino je u nepoznatim situacijama vrlo oprezan i nepoverljiv.

Jazavičar pokazuje osobine dve krajnosti – hrabrost i razmaženost, čak i posesivnost. Mogu biti vrlo smireni i tihi, ali i energični i zaštitnički nastrojeni ukoliko osete opasnost. 

Jazavičar u jakni stoji na travi

Iako na prvi pogled vrlo smiren, sa pogledom koji brzo fiksira okruženje i osvaja, jazavičar važi za energičnu rasu. Kako bi ta energija bila pravilno usmerena – na igru, zabavu i čuvanje, potrebno je da prođe određeni proces dresure i socijalizacije.

Nije lako poverljiv, i ovoj rasi je potrebno vreme da se oseti sigurnim i bezbednim. Vole da budu na sigurnom, bilo u domu, dvorištu ili poduhvatima tokom lova.

Jazavičar ima svoje potrebe i ne tolerišu visoke temperature, kao ni neadekvatnu higijenu. Kada ga vlasnik pridobije adekvatnom negom i pravilnom ishranom, kao i neiscrpnom dozom ljubavi, jazavičar postaje njegov najbolji prijatelji, koji će ga čuvati i štititi, ali i zabavljati u nedogled.

Iako je već pomenuto da se ne slažu najbolje sa malom decom, nešto stariji uzrast mnogo bolje toleriše. Razlog tome je što mališani često prenagle u igri sa psom, pa ga tretiraju nehumano, što može prouzrokovati stres i nervozu kod jazavičara.

Starija deca znaju da je pas ljubimac koji se voli i neguje, pa vrlo brzo mogu pridobiti jazavičara na partiju maženja i češkanja. Važno je i napomenuti da za razliku od velikog broja rasa koje traže kontinuiranu podršku, saradnju i vreme koje će provesti sa vlasnikom i porodicom, jazavičar je vrlo samostalan, i sebi na prvom mestu

Nega i ishrana jazavičara

Veoma važna odlika jazavičara jeste pedantnost i urednost. Ona mora uvek biti opravdana adekvatnom negom i pravilnom ishranom. Kako je ova rasa niska, i kratkog tela, skloni su gojenju. Zbog toga, ako se nalaze u kućnim uslovima, mogu postati gojazni usled manjeg obima kretanja u kombinaciji sa nepravilnom ishranom.

Prvih pet godina života veoma su važne za razvoj svih udova, organa i fizičku aktivnost. Nije poželjno da se samostalno i brzo kreće niz stepenice, niti neravne površine, jer se može povrediti, što će zahtevati terapiju.

Najčešći zdravstveni problemi jazavičara su ukočenost kičme, iskrivljenost i jaki bolovi. Takođe, od šeste godine života mogu biti skloni paralizi zadnjih udova i tela.

Druga ozbiljna oboljenja odnose se na probleme sa želucem, dijabetes, atrofiju mrežnjače i slično. Kako bi se to sprečilo, važna je nega i ishrana koja će biti bogata hranljivim sastojcima u svakom trenutku. 

Kako jazavičar može biti halapljivac, važno je da ima redovne i izbalansirane obroke. Piju dosta vode, što je odlično za održavanje vitalnosti metabolizma.

Kao mali se hrane granulama, a u starijem dobu imaju i standardne namirnice – meso, žitarice i neke mlečne proizvode. Kada se biraju granule, kvalitetan izbor se podrazumeva i oni obožavaju dehidriranu varijantu.

Nekoliko puta sedmično jazavičar treba da jede kuvano meso, nikako sirovo. Bira se piletina, junetina ili svinjetina za glavni obrok jazavičara. Povrće i žitarice se mogu kombinovati ili spremati odvojeno za ostatak obroka. Kada se radi o mesu, ono se sprema i poslužuje samostalno ili sa povrćem, nikako uz granule.

Obim i učestalost obroka prvenstveno zavisi od vrste i uzrasta jazavičara, ali i dnevnih aktivnosti. Pas koji boravi napolju, svakodnevno je aktivan i često trčkara, zahtevaće obilnije i češće obroke, nego jazavičar koji najveći deo vremena provodi u zatvorenom prostoru, odnosno kući ili stanu.

Važno je da obroci budu bogati vitaminima, mastima, ugljenim hidratima i drugim hranljivim sastojcima, koji če učiniti psa snažnim i zdravim u svakom trenutku.

Nega dlake osnov je održavanja higijene na visokom nivou. Postoje preporučeni preparati, posebno za dugodlakog jazavičara. Četkanje je poželjno kao i kod drugih rasa kad god je moguće. Linjaju se najčešće u proleće i jesen, ali ne u velikom obimu.

Pored toga, odličan su izbor za kuću ili stan, iz razloga što ne šire ne prijatne mirise, njuška im je suva, pa je i kupanje ređe nego kod drugih rasa.

Devojka drži u ruci braon štene jazavičara

Jazavičar ne voli hladnoću, ali ni previsoku temperaturu. Tokom duge i hladne zime potrebno je da bude odeven – tu su atraktivni džemperići i drugi odevni predmeti namenjeni psima. Daju im toplotu u šetnji, a ujedno ih čine slatkim i modernim. Klima u našoj zemlji odgovara ovoj rasi, jer zime nisu ledeno hladne. Bez obzira na to, u snežnim i ledenim danima biće potrebno da borave u zatvorenom prostoru. I to nije jedini razlog, drugi je privrženost vlasniku, socijalizacija sa članovima porodice i eventualno drugim kućnim ljubimcima. 

Jazavičar u proseku živi između 14 i 17 godina.

Kako može biti razmažen, težiće da ostvari svoje svojeglave i tvrdoglave namere. U tom pogledu, važno je da bude pravovremeno dresiran i obučen na poslušnost.

Vreme za šetnju se mora poštovati, jer u suprotnom će biti sklon gojenju. Takođe, skakutanje treba da prestane na komandu vlasnika, da bi izbegao povrede udova, posebno skočnog zgloba.

Ume da bude dominantan, pravi vođa i da razmaženo odbija poslušnost – bilo u pogledu predviđenog obroka, izlaska napolje, ili vremena za leškarenje. Od vlasnika se očekuje upornost, istrajnost i nikako nije dozvoljeno odustajanje od postavljenih pravila. Ona se moraju znati i poštovati od prvog dana života u domu. Isto važi čak i kada se jazavičar bira za psa čuvara i boravak u dvorištu.

Kupanje jazavičara okvirno se vrši do 5 puta godišnje. U slučaju iznenadnog prljanja, savršen izbor su šamponi za suvo kupanje, kao i drugi preparati za tretiranje dlake psa. Voli da se kupa u mlakoj vodi, kao i da bude dobro osušen nakon temeljnog tuširanja. Najzahtevnije je tretiranje dugačke dlake jazavičara, jer se podrazumeva što češće četkanje, pregledanje zone oko ušiju, njuške, šapa i stomaka. 

Jazavičar kao kućni ljubimac – da ili ne?

Jazavičar je pas koji već desetinama godina unazad uveseljava i štiti veliki broj kuća i stanova. Iako je nastao kao čuveni nemački lovac, koji je vrlo verovatno bio miljenik egipatskih faraona, pokazuje emocije i vezuje se za svog vlasnika.

Ume da bude vrlo nepoverljiv, oprezan i nervozan u nepoznatim situacijama, bilo da se radi o ljudima, drugim ljubimcima ili prosto mestu boravka. Zbog toga zahteva socijalizaciju, dresuru bez predaha i u što ranijem periodu rasta i razvoja. Paralelno sa nepoverljivošću, jazavičar je odličan pas čuvar i zaštitnik. Pored njega niko ne može tek tako da prođe na ulaznim vratima. Kako bi navikao na poslušnost, dresiranje je neophodno, jer u suprotnom može biti vrlo svojeglav, razmažen i tvrdoglav. To otežava zajednički život porodice sa psom, pa čak i kada boravi u dvorištu.

Ne voli hladnoću i mnogo bolje podnosi toplije dane.

Potrebno je šetati psa redovno, kako bi bio u dobroj fizičkoj formi i kondiciji, bez sklonosti ka lepljenju masnih naslaga i gojenju. Jedan od glavnih izazivača zdravstvenih tegoba ove rase je sklonost ka gojaznosti, koja proizilazi često i iz nedostatka fizičke aktivnosti i male visine.

Jazavičar je pravi izbor za samce, ali i porodice sa nešto starijom decom, koja neće tretirati psa kao lutku, odnosno igračku, već će umeti da ih neguju i pokazuju nežnost.

Vrlo je inteligentan i reagovaće u trenutku, uz izoštrena čula, osluškivanje i oštro podignute tanke uši. Jazavičar može biti i vaš izbor, posebno zbog toga što je pravi zaštitnik i ima sve karakteristike koje odgovaraju psu lovcu koji ima osećanja i razumevanje.

Cena jazavičara se kreće između 250 i 320 evra, u zavisnosti od odabrane vrste i pratećih karakteristika samog psa. Svakako, mnogo je ljubavi, nežnosti, zaštite i pažnje koju će vremenom ovaj pas pružiti svom vlasniku i porodici, što je nemerljivo sa neznatnim troškom.

2 thoughts on “Jazavičar – Cena šteneta, Ishrana, Karakter i Nega!”

Leave a Comment