Hrčak – 6 Najpopularnijih, Kako Hraniti, Čuvati i Gajiti!

Poznat po tome što trči u svom točkiću i pokreće ceo svet, hrčak je jedna naizgled jednostavna, a opet veoma interesantna životinja.

U ovom tekstu ćemo se posvetiti njegovom izučavanju, spomenuti najpopularnije vrste hrčka i saznati neke činjenice koje možda niste znali.

Vrste hrčka

Predstavljamo vam 6 najpoznatijih vrsta hrčaka.

1. Sirijski hrčak

Sirijski hrčak je najveća od svih vrsta hrčka i može da dostigne dužinu od 15-17 cm. Ponekad je pufnast, zbog čega je dobio nadimak Plišani hrčak.

Braon sirijski hrčak

U realnosti, ovo je samo sirijski hrčak sa dužom dlakom. Ova vrsta hrčka preferira da bude samostalna, i njena socijalizacija zavisi od toga koliko je vlasnik spreman da se druži sa svojim ljubimcem.

2. Patuljasti hrčak

Patuljasti hrčak je za nijansu društveniji od sirijskog. Takođe, članovi patuljaste porodice se mogu pariti međusobno, iako možda ne pripadaju istoj podvrsti.

Patuljasti hrčak sedi u kori od pomorandže

Ova rasa hrčka je poprilično manja od sirijskog, zbog čega je i dobila ovaj naziv. Njihova dužina kreće se od 4-15 cm, u zavisnosti od toga kojoj podvrsti pripadaju.

Podvrste koje pripadaju ovoj vrsti hrčka su beli ruski hrčak, Kempbelov hrčak i Roborovski, koje ćemo spomenuti u daljem delu teksta.

3. Beli ruski hrčak

Beli ruski hrčak je uglavnom veoma druželjubiv, kao i većina patuljastih hrčaka. Ime im potiče od činjenice da, tokom zime, njihovo krzno postaje belo, ukoliko žive napolju, i iako je osnovna boja njihovog krzna braon ili siva.

Beli ruski hrčak leži na ljudskom dlanu

Što se tiče društvenosti, najviše vole da su u društvu drugih hrčkova istog pola, zato što se najbolje slažu s njima.

4. Kempbelov hrčak

Kempbelov hrčak obožava da bude u zatvorenom prostoru, tako da vam može biti veoma teško da ga isterate iz kaveza, osim ako ga ne podmitite nekom poslasticom.

Kempbelov hrčak okreće točak trčeći

Veoma je posesivan i zaštitnički nastrojen prema svom kavezu, što može dovesti i do toga da vas ugrize, ako mu se zamerite.

Srećom, veoma je željan društva, tako da, uz mali podstrek, možete vrlo lako da ga izmamite iz udobnosti njegovog kaveza.

Baš kao i beli ruski hrčak, i Kempbelov hrčak se najbolje slaže sa pripadnicima istog pola, odnosno iste rase.

Dolazi u mnogo boja, među kojima su najčešće braon, siva, kaki i bela. Što se tiče viličine, Kempbelov hrčak je u proseku dugačak 10-12 cm.

5. Robo hrčak (Roborovski)

Poslednja podvrsta patuljastog hrčka je Roborovski hrčak, ili kako je poznat pod drugim imenom, Robo hrčak. Ova podvrsta je najmanja od svih rasa i može da dostigne veličinu od 3-5 cm.

Roborovski patuljasti hrčak sedi na ljudskom dlanu

Ovaj hrčak se veoma brzo kreče, zbog čega nije baš pogodan za decu, a ni starije osobe. Najbolji je izbor za osobe koje imaju i snage, a i vremena da jure za ovim energičnim hrčkom.

6. Kineski hrčak

Kineski hrčak je manji od svog sirijskog rođaka, ali i pored toga, tehnički ne spada u red patuljastog hrčka. Ima veoma karakterističan izgled i može biti unikatan kućni ljubimac.

Kineski hrčak stoji na beloj pozadini

Fizički gledano, vitki su u odnosu na neke druge vrste hrčka. Pored toga, imaju tamno i poprilično mekano krzno, sa prugom koja se proteže preko njihovih leđa.

Što se tiče ponašanja, kinseki hrčak je veoma stidljiv, ali je s druge strane takođe i veoma kulturan. Kada ga upoznate, uglavnom je smiren, što se ne može reći za većinu drugih vrsta, koje vole da su uvek u pokretu.

Zanimljivosti o hrčku koje možda niste znali

Možda mislite da znate sve o hrčcima. A možda vas iznenadi koliko malo zapravo znate o njima. Svi smo ih videli, bilo kod prijatelja u kući ili u pet shop-u.

Hrčci su slatki, tu nema dileme, ali pored toga, retko ko zna nešto više o njima. U stvari, oni mogu da ponude isto toliko unikatnih karakteristika, kao i drugi kućni ljubimci, npr. pas, mačka, papagaj ili zec.

Kako biste naučili nešto više o njima, evo nekoliko zanimljivosti o hrčcima koje možda niste znali.

1. Hrčak je svaštojed

Možda ovo niste znali, ali hrčak u divljini jede i cvrčke i crve kada je u mogućnosti. Naravno, to takođe mogu jesti i kada su pripitomljeni, bilo da im date smrznutu ili svežu hranu. Kao deo balansirane ishrane, hrčak bi trebalo pojesti jednog ili dva cvrčka nedeljno, a ni nekoliko crva nije na odmet.

Takođe, možete im dati i veoma malu porciju mesa, ali samo ako nije previše masna i slana. To eliminiše šunku, slaninu, šnicle, piletinu ili ćurku.

Dovoljna porcija mesa za hrčka je parče veličine palca i možete im služiti ovu porciju jednom nedeljno, to je sasvim dovoljno.

Druga alternativa jeste jedno parče kuvanog jajeta jednom nedeljno. Hranite ih samo jednim tipom proteina jednom ili dva puta nedeljno.

Preterani unos proteina može dovesti do digestivnih problema, s obzirom da se njihova ishrana uglavnom pre svega sastoji od sena i hrane bogate vlaknima.

2. Hrčak se kupa u pesku kako bi ostao čist

Glavni način kojim se svaki hrčak čisti jeste pomoću „kupke u pesku“. Ovo je malo poznata stvar o hrčcima. Kako oni to rade?

Veoma je jednostavno. Pre svega se urolaju u pesak, kao kad stavljate šnicle u prezle, a zatim ustanu i otresu pesak sa sebe.

Pesak za čišćenje je dovoljan da ukloni prljavštinu i čestice prašine, a da ujedno bude i nežan na dodir. Takođe može da sadrži i specijalna ulja, ako baš hoćete da ugodite svom ljubimcu.

Kada koristite pesak za čišćenje, nikad nemojte koristiti bilo koji pesak, npr. pesak koji nađete u parku ili na plaži. Jedino koristite pesak iz proverenih radnji za kućne ljubimce, zato što su svi ostali uglavnom pregrubi za hrčka.

Kako napraviti peščanu kupku za vašeg hrčka?

Pre svega, česta greška koju ljudi prave je da mešaju pesak za čišćenje sa praškom za kupanje, koji je previše prašnjav. Ovaj prašak može dospetu u usta i pluća vašeg ljubimca, što može dovesti do respiratornih problema i teškoća pri disanju.

Kada ste izabrali pesak za čišćenje, pronađite tešku, malo veću činiju, koja bi trebalo da bude dovoljno niska kako bi vaš hrčak mogao da uđe u nju, a ujedno da ima i dovoljnu težinu, kako je ne bi prevrnuo prilikom samog procesa.

Možete ostaviti ovu posudu u kavezu, ali u tom slučaju, hrčak bi mogao pomisliti da je to zapravo posuda za nuždu. Tako da uvek proverite posudu i postarajte se da nema ostataka.

Takođe, možete biti prisutni prilikom procesa čišćenja, kako biste se postarali da vaš hrčak ne koristi posudu sa peskom za čišćenje kao posudu za nuždu.

3. Hrčku zubi konstantno rastu

Ovo možda niste znali o hrčku, ali njihovi zubi konstantno rastu. Ovo je zapravo slučaj kod svih vrsta glodara. Kako bi se taj rast držao pod kontrolom, hrčak mora imati posebnu ishranu.

Pre svega, hrčak uvek mora imati pristup svežem senu. Kada hrčak jede seno, on, grubo govoreći, turpija zube i na taj način ih smanjuje ili jednostavno održava optimalnu veličinu.

Pored toga, hrčcima je potrebno da žvaću drvo. U pet shopovima moguće je naći igračke koje su specijalno napravljene za hrčke, upravo iz ovog razloga, kako bi mogli da ih žvaću.

Ovo drvo je najbolje nabaviti u pet shopu, zato što drvo u prirodi nije propisno sterilisano, tako da nije uvek zdravo.

Takođe, redovno hranite vašeg ljubimca sa hrskavim povrćem. Hrčci mogu jesti povrće nekoliko puta nedeljno. Najviše vole šargarepu, krastavac i brokoli.

Pelet za hrčka je takođe dobar izbor. Na ambalaži piše kolika bi trebalo da bude porcija, što je dovoljno kako bi se održala oralna higijena vašeg hrčka.

4. Pripitomljeni hrčak je poreklom iz Sirije

U divljini, hrčak preferira oblasti koje su tople i suve, kao što su peščane dine, stepe i ivice pustinja. Oni umeju da čuvaju hranu, a još jedna zanimljivost je da sirijski hrčak konzumira i alkohol.

Ovo se dešava zato što voće koje oni čuvaju u obrazima ponekad fermentira. Upravo zbog toga, sirijski hrčci imaju razvijeniju jetru od nekih drugih vrsta.

Prvi pripitomljeni hrčak je zapravo bio sirijski hrčak, još u vreme kad je bio poznat kao zlatni hrčak. Leglo 11 zlatnih hrčaka bilo je otkriveno 1930. godine od strane arheologa, koji su uhvatili i transportovali hrčke na Jevrejski Univerzitet.

Odatle, veoma brzo su se namnožili i raširili po celoj planeti, što je samo doprinelo rastu njihove popularnosti.

Do tog trenutka, hrčcki su bili smatrani štetočinama i čak su bili lovljeni. Stvarno je sreća što je arheolog pod imenom Aron Abrahams naleteo na ovo leglo hrčaka.

5. Hrčku je potrebno mnogo „postelje“ u kavezu

Iako je kavez dobar start, kavez za hrčka nije ništa bez postelje, koja je tu da vašem hrčku bude udobno, kako bi se osećao bezbedno. Takođe, jako je korisna i zbog njihove lične higijene.

U divljini, hrčci vole da se kriju u lišću, grmlju i drugom prirodnom kršu. Postelja u kavezu upravo ima zadatak da imitira ove uslove, zato što podstiče njihove prirodne instinkte, što im daje utisak kao da su slobodni.

Srećom po vlasnike hrčaka, postoji mnogo tipa postelje za kavez koja je, u isto vreme i efektivna i relativno jeftina.

Jedan od tih materijala je papir. Međutim, nikada nemojte uzimati papir u boji ili papir od novina, zato što oni mogu biti štetni kada se natope.

Umesto toga, koristite bele papire za kopiranje, ili obične papirne kese. Hrčci vole da žvaću stvari, tako da im novine i obojeni papir mogu naneti štetu, jer je mastilo koje oni sadrže otrovno. Takođe, urin može da razloži mastilo, što dovodi do opasnosti za hrčka, ako to mastilo završi na njemu.

Kako biste napravili dobru postelju od običnog belog papira, iscepkajte ga na komadiće, kako biste simulirali lišće u prirodi.

Iscepkani beli papirići za hrčka

Druga dobra opcija za postelju jeste strugotina. Međutim, većina drveća je loša za ovu svrhu. Najbolja opcija je strugotina od jasena.

Strugotina od jasena

Obavezno želite da izbegnete kedar i bor, zato što oni nisu dovoljno mekani, i mogu izazvati posekotine kod vašeg ljubimca.

Još gore, kada dođu u kontakt sa urinom, stvaraju toksična isparenja, koja prestavljaju pravu opasnost po vašeg hrčka. Strugotina od jasena ne dovodi do tih štetnih isparenja, i u potpunosti je zdrava.

Najbolje je da je nabavite u radnji za ljubimce. Samo tako možete biti sigurni da je materijal sterilisan i u potpunosti bezbedan.

6. Hrčak čuva hranu u svojim obrazima

Verovatno ste videli hrčke koji imaju velike obraščiće. Ono što možda niste znali je da upravo tu hrčci drže višak hrane. Oni koriste svoje rastegljive obraze kao korpe za hranu.

Ovo je veoma korisno kada prikupljaju hranu u divljini, nakon čega se vrate u leglo, izvade i sakriju hranu za neki naredni obrok.

Od povrća, najviše vole brokoli, zato što on sadrži puno korisnih vlakana, kao i zbog toga što je hrskav, što pomaže pri održavanju zuba.

Pored brokolija, hrčak voli i šargarepu. S obzirom da šargarepa sadrži viši nivo šećera, bitno je propisno napraviti porciju.

Prirodni šećer, kao taj u šargarepi i voću je veoma koristan, ali svakako može da drastično utiče na zdravlje i krvotok vašeg ljubimca.

Za veće vrste hrčka, dovoljno je nekoliko parčića šargarepe, dok je za manje vrste preporučljivo najviše jedno ili dva mala parčeta.

Što se tiče voća, hrčak najviše vole bobičasto voće, kao što su maline, borovnice i kupine. Pored toga, vole i jabuke, kruške i breskve. Jedino što nikada ne bi trebalo da im date je citrusno voće.

7. Hrčak je umetnik za bekstvo

S obzirom da su veoma male i vitke životinje, hrčci veoma često mogu da pobegnu iz kaveza, zato što se veoma lako izmigolje kroz male prolaze.

Ako pobegnu, može da se desi da se izgube u kući ili stanu, što može dovesti do katastrofalnih posledica po njihovo zdravlje.

Zato je neophodno da je kavez koji napravite ili kupite za njih u potponosti bezbedan i da je nemoguće pobeći iz njega.

8. Bitno je čuvati hrčka bezbednim van kaveza

Takođe, jako je bitno čuvati hrčka i van kaveza. Verovatno će se desiti da ćete ga poneti sa sobom ili da će vaše dete hteti da se igra s njim napolju.

Bitno je napraviti beznedno okruženje, kako hrčak ne bi mogao da pobegne, i kako druge životinje ne bi mogle da uđu i eventualno povrede vašeg ljubimca.

9. Hrčak gomila sve i svašta

Hrčci vole da gomilaju sve i svašta u svom kavezu, uključujući i papir koji grickaju, hranu i sve što im padne pod nos.

Zato je veoma bitno da redovno čistite kavez, kako se ne bi desilo da hrčak pojede ustajalu hranu i otruje, što može dovesti do zdravstvenih problema.

Zaključak
To je bilo sve o hrčku. Saznali smo koje su to vrste hrčka koje su veoma popularne, na šta treba obratiti pažnju prilikom gajenja ove male i slatke životinje, i koje su to manje poznate činjenice o hrčku.

Leave a Comment