Engleski buldog – Cena šteneta, Karakter, Iskustva, Linjanje i Ishrana!

Engleski buldog je pas koji je oličenje vernosti, prepoznatljiv po fizičkim izgledom i „četvrtastom“ građom. Po samom imenu poznato je sa kog područja dolazi. Iako su preci daleko ukorenjeni u rane vekove i Englesko podneblje, današnji izgled koji ima engleski buldog nije ni sličan prvobitnom.

Čuvena karakteristika koja se ističe kod ove rase jeste neodoljiva lenjost, koju prati isto tako prepoznatljiv fizički izgled. „Nagužvana“ njuška, širok raspon kratkih nogu i prilično „tužan“ pogled, nešto su što svaki poznavalac pasa zna da je deo pojave engleskog buldoga. Tačno je i da dosta ostavlja utisak agresivnosti i opasnosti, ali generalno su vrlo mirni, dopadljivi i umiljati.

Ako želite bucmastog, raspoloženog i vedrog kućnog ljubimca, koji će vas svakodnevno osvajati svojim pustolovinama i aktivnostima, engleski buldog je pravi izbor za vas.

Braon belo štene engleskog buldoga stoji na travi

Engleski buldog je rasa koja je poznata kao borbena, što je dokazano u arenama u najranijim periodima. Tada je do izražaja dolazio jak ugriz, agresija, velika snaga i izdržljivost, što je rezultiralo odličnim rezultatima i brojnim pobedama. To su činjenice i karakteristike koje se vezuju za najranije viđene engleske buldoge, a danas su odlika velikih suprotnosti u poređenju sa tim vremenom.

Engleski buldog je miran, fin i pitom, sa određenim fizičkim karakteristikama koje razlikuju mužjake i ženke. U pogledu inteligencije, izaziva opšte oduševljenje. Vrlo je pametan, rezonuje i prosto deluje da razmišlja pre svakog pokreta i poteza. Kada se radi o dresuri, ova rasa je znatno poslušnija u poređenju sa velikim brojem drugih. Zato je potrebno malo vremena za obučavanje, prihvatanje komandi i reagovanje na zapovesti vlasnika. On mora biti vrlo autoritativan, glasan i sa jasnim stavom komandovanja. Tada će engleski buldog biti savršen kućni ljubimac za svaki dom.

Cene engleskog buldoga – Odaberite najbolje štene

Cene engleskog buldoga u Srbiji se kreću između 200 i 600 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za engleskog buldoga.

Najbolje odgajivačnice za engleskog buldoga u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene engleskog buldoga.

Cena engleskog buldoga zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci engleskog buldoga mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja engleskih buldoga

Poreklo engleskog buldoga transaprentno je u njegovom nazivu

Engleski buldog potiče upravo iz zemlje koja je sadržana u nazivu. Prvi put se spominje u dalekom XVI veku, kada su i fizičke i psihološke karakteristike bile znatno drugačije nego što je to kod današnje rase. Engleski buldog je u tom vremenu bio takođe čvrste i snažne konstitucije tela, ali uz izuzetno duge noge i jaku vilicu.

U Veliku Britaniju doveden je epirski molos od strane moreplovaca iz Fenikije. Upravo on se smatra predakom engleskog buldoga.

Istorijski posmatrano, za predaka buldoga karakteristična je prilično tužna, surova i nemilosrdna uloga u tadašnjem životu. Učestvovao je u borbama u areni, čak protiv snažnih bikova, kada se pokazala njegova snaga, hrabrost, izdržljivost i dominacija. Arene u kojima su se odvijale borbe sastojale su se od ograđene teritorije, na kojoj je cilj bio da buldog u što kraćem vremenskom periodu ugrize bika za njegovu snažnu njušku i pobedi ga. Ne samo da je to bilo sa ciljem isticanja njihove snage i izdržljivosti, već je ljudima odgovaralo da bik bude izujedan od strane pasa. Smatrano je da je u tom slučaju meso dosta ukusnije i dobija na kvalitetu.

Engleski buldog u ovom razdoblju imao je veliku ulogu i kao „surovi zabavljač“ – u borbama sa medvedima, što je zabranjeno 1835. godine od strane Parlamenta, ali i dalje su se održavale u sve manjem kontinuitetu. To je bio jedan od razloga zbog kojeg su engleski buldozi izgubili na popularnosti. Zato se pristupilo novom ukrštanju, kako bi se dobili buldozi drugačijih karakteristika. Pre svega je cilj bio izbeći agresivnost koju su imali preci tadašnjeg engleskog buldoga.

Obožavaoci buldoga trudili su se da dobiju novu rasu, koja će biti slična fizički, ali različita psihički od svojih predaka. Današnja rasa dobijena je ukrštanjem predaka sa mopsom. Uloga koju je dobio engleski buldog u ovom razdoblju nešto je drugačija nego u ranijim vekovima. Naime, postali su vrlo prisutni i uspešni na izložbama pasa.

Davne 1861. godine čuveni „King Dik“ buldog bio je pobednik u Birmingemu, na izložbi pasa. Engleski buldog klub osnovan je u Londonu, 1878. godine, kada je uspostavljen i standard ove rase. Zatim se standard postavio i u Sjedinjenim Američkim Državama 1896. godine. U ovom vremenu, engleski buldog je bio cenjen i poštovan ne kao borbeni pas, već kao izložbeni, maskota i zabavljač na velikom broju događaja. Ova rasa je zaštitni znak velikog broja organizacija, škola i univerziteta.

Posmatrajući kroz istoriju, engleski buldog prešao je veliki put od psa koji učestvuje u borbama – gladijatorski, do rase koja krasi domove poznatih, dvorce, palate i druge velelepne građevine.

Danas ga karekteriše nekadašnja snaga, izdržljivost i čvrstina. Od karakteristika koje odlikuju novu rasu buldoga, jesu odvažnost, odmerenost, promućurnost, umiljatost i odanost. Ne čudi činjenica da je engleski buldog jedan od 5 najpopularnijih, najtraženijih, i „najguglanijih“ rasa pasa.

Štene engleskog buldoga trčkara po travi

U nastavku teksta biće predstavljene fizičke, a zatim i psihološke karakteristike i potrebna nega za engleskog buldoga. Zatim možete proceniti da li je engleski buldog pas za vaše dvorište, dom, šetnju i sve druge svakodnevne aktivnosti.

Fizičke karakteristike engleskog buldoga

Engleski bulldog je već nadaleko poznat po svojim jedinstvenim fizičkim karakteristikama. Izgled ove rase odlikuje simpatičnost, vernost i prevelika „nagužvanost“. Upravo ta „zgužvana“ faca, njuška, čak i delovi tela, ono su što jedan deo osoba neodoljivo privlači, a opet drugima može ostvoriti odbojnost. Jedno je sigurno: engleski buldog je rasa koja privlači pažnju, izaziva osmeh, nekada čak i umerenu bojazan. Pored neodoljive njuške, prilično „četvrtasta“ građa i kratke noge, uz široku glavu, ono su što odlikuje današnjeg engleskog buldoga. Grudi su vrlo snažne i široke, raspon prednjih i zadnjih nogu veliki, a vrat čvrst.

Visina i težina engleskog buldoga

Engleski buldog je srednje veličine i karakteriše ga veća težina u poređenju sa visinom. Kada se radi o fizičkom izgledu mužjaka i ženke, najčešće se razlike pojavljuju u pogledu težine i visine. Ženke su dosta sitnije od mužjaka, i njihova kilaža kreće se u rasponu od 22 i 24 kilograma, dok rastu u visinu od 30 do 38 centimetara. Sa druge strane, mužjaci su snažniji i veći. Karakteriše ih težina od 24 do 26 kilograma, uz visinu od 31 do 40 centimetara. Moguća su određena odstupanja, koja obično variraju u malom rasponu, i tada se tolerišu.

Izgled engleskog buldoga

Detaljniji fizički izgled isti je kod oba pola. Engleski buldog ima veliku i naboranu glavu, dok je njuškica kratka, a donja vilica izražena i snažna. Kada se posmatra iz profila, njuška je dosta izbačena, a vilica sabijena, čak glava podseća i na žabu. Na vrhu glave, u blizini očiju, nalaze se kratke, male i trouglaste uši. Uglavnom se drže u delimično spuštenom položaju, posebno pri tankim vrhovima. Engleski buldog ima izraženo čelo, koje je malo naborano i dosta usečeno na sredini, od očiju do ušiju. Oči su postavljene nisko, vrlo su okrugle i sa velikim zenicama. Među njima ima dosta prostora, jer je deo njuške formiran čak i između njih. Engleski buldog imaju široke i opuštene usne, koje ga čine dosta „tužnim“, jer je položaj takav da deluju potišteno.

Ono po čemu je prepoznatljiv engleski buldog, jesu nabori na licu i telu. Oni su pojava koja je rezultat velike površine i težine kože, koja ne može da pokriva telo bez stvaranja ovih nepravilnosti, jer je prosto višak. Najnaboraniji deo tela jeste u predelu glave i vrata, koji je kratak, širok i čvrst.

Dlaka engleskog buldoga i da li se linja?

Na naborima, kao i na ostalim delovima tela, nalazi se kratka, čvrsta i sjajna dlaka, koja je jednostavna za održavanje i svakodnevno negovanje.

Kratkoća dlake čini je jednostavnom za negovanje i daje uvek uredan izgled, čak i uz simpatične nabore. Engleski buldog ima vrlo kratke, čvrste i noge široko postavljene. Leđa su snažno i široko postavljena, uz oblik koji podseća na luk, posebno u delu slabine.

Krakta dlaka čini da uvek izgleda otmeno, elegantno i uredno. Bez obzira na to, ne voli visoke temperature, iako nema dugačku dlaku, pod kojom bi mu bilo vruće. Ne linja se.

Boje engleskog buldoga

Kada se radi o boji, engleski buldog može biti različitih boja i nijansi. Najčešće se radi o smeđoj, beloj, bež, riđoj ili kombinaciji navedenih boja.

Neke od karakteristika kojima se odlikuje engleski buldog, ogledaju se upravo u raznovrsnim bojama. Moguće je odabrati kućnog ljubimca koji je potpuno beo, tufnast, sa pravilnim ili nepravilnim šarama.

Takođe, uvek ima krupne, izražene i tamne oči. U njima dominira veličina zenica, koje su obično crne, dok su beonjače manje vidljive. Često se u njima mogu preslikavati i crvenkasti kapilari, što mu daje hrabar, neustrašiv i snažan izgled. To istovremeno može biti razlog izazivanja straha, bojazni ili povremeno i panike kod ljudi koji ga susreću na ulici. Ipak, mesta za brigu nema, jer engleski buldog današnjih karakteristika može pokazati samo stidljivost i umiljatost kada se opusti.

Engleski buldog stoji na travi

Hrkanje engleskog buldoga

Još jedna zanimljivost, engleski buldog obožava da spava, i samim tim je rasa koja je sklona hrkanju. Ipak, obožavaoci ove rase to smatraju simpatičnošću, pre nego karakteristikom koja će odbiti nove vlasike.

Temperament engleskog buldoga kombinacija je snage i odanosti

Ukoliko je odan i veran prijatelj, pratilac i pas koji je druželjubiv, veseo i mio ono što je potrebno vašem domu, svakodnevnici i rutini, onda čitate redove rase koja čeka na vas.

Engleski buldog je upravo taj vedri, debeli, „zgužvani“ i prijateljski nastrojen kućni ljubimac, koji će vašu svakodnevnicu sigurni smo obogatiti i učiniti dan vedrijim. Više ćete se smejati, to možemo da garantujemo, a uz to ćete se osećati ispunjeno i zadovoljno.

Engleski buldog je rasa koja spada u jednu od najvernijih, jer se za veoma kratko vreme vezuje za svog vlasnika i članove porodice. Obožava društvo i jednostavno ume da bude prava maskota. Gde god je engleski buldog, tu je i dobar provod. U društvu se oseća veselo i razdragano, voli da je primećen, dominantnan i u centru pažnje. Zato će dosta tugovati i patiti ukoliko je često sam, ili mu se ne posvećuje dovoljno vremena ni pažnje. Radi se o rasi koja će sa nestrpljenjem iščekivati svaki vaš dolazak u kuću. Zato nije loše obezbediti mu celodnevno društvo u vidu drugog psa.

Engleski buldog nije ljubomoran, već naprotiv – društvo će mu dobro doći da osveži svoj dan i više se druži. Savršen je za vlasnike koji žele da prvi put nabave kućnog ljubimca, pre svega jer se radi o rasi pasa koji su dosta mirni, prijatni, pažljivi i poštuju komande.

Dresura engleskog buldoga

Engleski buldog je spreman na obuku i dresiranje u svakom trenutku. Najbolje je uspostaviti pravila i komande dok su još uvek štenci. Veoma su jednostavni za obučavanje, što će se i sam vlasnik uveriti. Jednom uspostavljena pravila verno i predano poštuju. Imaju razvijenu svest o ulozi vlasnika i njihovoj zavisnosti od bliskih osoba.

Verni su i odani, a u svakom trenutku spremni da se povinuju autoritetu i komandama. Važno je da dresura bude uspostavljena dok su još mali, kako bi se blagovremeno navikli na određeni tempo aktivnosti i predviđena pravila vlasnika. U slučaju da to izostane, umeju da budu dosta svojeglavi, što ih neće učiniti poželjnim u domovima. Ono što nikako engleski buldog ne voli, jeste da oseti kod vlasnika stres, nervozu i neraspoloženje. Tokom obučavanja, vlasnik treba da bude opušten, miran i vrlo tolerantan. Činjenica je da će u tom slučaju vaš kućni ljubimac raditi po svom, i uspostaviti pravila koja su samo njemu poznata i maksimalno mu odgovaraju. Ipak, taj kofmor vama kao vlasnicima neće odgovarati.

Engleski buldog je savršeni čuvar i zaštitnik

Druge karakteristike koje ima engleski buldog ogledaju se u tome da je savršen kao čuvar i zaštitnik. Ume da prepozna opasnost, često je na oprezu i tako postupa i u nepoznatim situacijama. Zaštitnički se postavlja uvek kada primeti nepoznato okruženje, ali to ga neće činiti agresivnim niti pretnjom po bezbednost okoline. Čim se malo opusti, biće spreman na nove igre i zanimaciju. Obožava decu i sa njima se savršeno uklapa u svakom trenutku. Nije sklon lajanju, dok mu je hrkanje, groktanje i krkljanje vrlo svojstveno. Ima snažan temperament i može biti dosta uporan i tvrdoglav, što se obično reguliše blagovremenom dresurom. U suprotnom, biće istrajan dok ne ostvari svoje želje.

Ovaj pas može biti dosta fizički aktivan, ali i ne mora. Zbog toga, ujedno, važi za veoma lenjog psa, koji obožava da drema i spava. Ukoliko mu nije „sevnula“ ideja za istraživanjem i traganjem, kao i trčkaranjem po kući, biće potpuno opušten i može prespavati čitav dan. Voli igračke, i poželjno je kupiti mu bar nekoliko u specijalizovanim prodavnicama. Razlog tome je njegova potreba za „žvakanjem“, pa ukoliko ne obezbedite igračku za te potrebe, meta mogu biti vaše cipele, jastučići ili drugi predmeti u kući. Za razliku od rasa koji su poznati plivači, engleski buldog ne voli vodu i plivanje, jer je sklon tome da potone usled veće težine. Poželjno je da se svakodnevno šeta, jer će to učiniti da bude fizički aktivan, ali ne čudi činjenica da će ako zastanete na kratko već u sledećem trenutku zaspati.

Zdravlje engleskog buldoga ogleda se u adekvatnoj nezi i ishrani

Kako bi bio zdrav, engleski buldog zahteva pravilnu negu i ishranu koja će im biti prilagođena. Održavanje ove rase je prilično jednostavno i nije zahtevno ni u kom pogledu. Kratka i čvrsta dlaka zahteva četkanje, ali ne u velikoj meri. Nisu skloni linjanju, pa samim tim vlasnik nema problema sa ovom rasom za boravak u kućnim uslovima. Četkanje je poželjno zbog nabora na koži, koji mogu sakriti dosta nepravilnosti i nečistoća. Što više četkanja dobije, to će engleski buldog biti negovaniji i srećniji. Drugi oblici nege i brige za ovog psa ogledaju se u čišćenju ušiju, bar jednom tokom sedmice. Skloni su rastu čvrstih i dugih noktiju, pa se preporučuje sekcanje izraslih vrhova. Proveravanje šapa potrebno je uvek kada se seku nokti. Specijalizovana linija pribora za njihove zubiće omogućava da se minimalno dva puta sedmično operu i zubi ljubimcu.

Iako je dlaka kratka, već je navedeno da ova rasa ne voli visoke temperature. Za razliku od toga, niske temperature i hladni vremenski uslovi će mu odgovarati. Može se šetati i igrati i u snegu, bez ikakvih teboga i problema. Poželjno je da vlasnik redovno proverava dlaku i nabore, usnu duplju, jezik, zube, kao i oči i nos psu. Kratka njuška izvor je otežanog disanja, pa je iz tog razloga vrlo važno da se nosna duplja proverava. To je i jedan od faktora zbog kojih su manje fizički aktivni i brže se umaraju. Oči mogu biti dosta osetljive, i izloženje suzenju, kao i oboljenjima koja će zahtevati upotrebu kapi, masti i drugih medikamenata. Naravno, sve to se prepisuje od strane veterinara.

Engleski buldog i zdravstvene tegobe

Engleski buldog je sklon displaziji kukova i kolena, što je nasledno oboljenje karakteristično za veliki broj rasa pasa. S obzirom da zbog veličine glave dolazi na svet carskim rezom, spada u osetljive rase pasa.

Karakteristike engleskog buldoga

Karakteristike koje je još poželjno znati u vezi sa rasom, ogledaju se u stepenu agresivnosti. Engleski buldog može biti dosta zaštitnički postavljen prema vlasniku i svom životnom prostoru. To može rezultirati pojavom agresije, ali uglavnom se radi o odanosti i opreznosti, koja je čisto odraz bojaznosti od nepoznatog i neće rezultirati prouzrokovanjem bilo kakve štete.

Ukoliko se radi o stambenom prostoru u vidu stana, engleski buldog će se savršeno uklopiti, naravno ukoliko i vlasnik prilagodi svoje navike. Vrlo su saradljivi sa decom, i uvek spremni na igru. Ume da bude izrazito nežan i tolerantan sa decom, ukoliko i oni poznaju granice igranja, što nekada ume da bude dosta teško.

Kada dremaju ili su neispavani, kao i kada su se zasitili igranja, mogu upozoriti da je vreme za pauzu grickanjem. Ipak, to se vrlo retko dešava, jer su granice strpljenja koje ima engleski buldog na vrlo visokom nivou. Ono u čemu će sigurno ovi čuveni „zgužvani lenjivci“ uživati, jeste leškarenje i češkanje. Takođe, rado će se pridružiti vlasniku u popodnevnoj dremci, gledanju omiljenog filma ili bilo kojoj drugoj aktivnosti u kojoj je moguće ovom psu posvetiti bar malo pažnje.

Engleski buldog i ishrana

Kada se radi o ishrani, razlikuje se kod štenaca i odraslih pasa. Voli da jede i ne bira hranu, bez obzira na pol, uzrast i druge karakteristike. Prija mu hrana koja se specijalizovano proizvodi za pse, kako bi se regulisali gasovi i drugi zvukovi koji potiču iz stomaka. S obzirom da je dosta nizak, a težak, ujedno je sklon gojenju. Zbog toga je briga o ishrani značajna, a posebno važna jer nisu preterano fizički aktivni. Prosečno posmatrano, engleski buldog živi između 8 i 10 godina. Kako bi bio zdrav, važno je da engleski buldog ima određeni stepen fizičke aktivnosti, makar u vidu jednodnevne kratke šetnje. Pored toga, posebna pažnja poklanja se bavljenju obimom i strukturom njihovih obroka.

Iskustva vlasnika sa rasom engleski buldog

Prema iskustvima dosadašnjih vlasnika, engleski buldog je savršeni kućni ljubimac, koji je oličenje odanosti, hrabrosti i nežnosti. Umeju da se igraju, umiljavaju i maze bez umora. Veoma su porodično nastrojeni, poštuju pravila i komande, ukoliko su blagovremeno postavljene.

Najbolje je da se štenci obučavaju i dresiraju, kako bi se autoritet postavio još kada su baš mali. Oni brzo, lako i vrlo inteligentno prihvataju postavljena pravila, bez zaboravljanja i podsećanja. Jednom kada se dresiraju, postaju svesni svog okruženja, potreba vlasnika i znaju ko ima autoritet koji treba poštovati.

Štene engleskog buldoga hoda po travi

Vole decu, druge pse i uživaju u društvu u svakom trenuktu. Odlično će se uklopiti u kuće i stanove, jer im nije potrebno dosta fizičke aktivnosti. Engleski buldog je rasa koja voli da drema, dosta spava i leškari, uživajući u četkanju i češkanju kad god za to vlasnik, ili članovi njegove porodice imaju vremena. Današnji karakter ove rase je vrlo miran, tih i poslušan, uz isticanje visokog stepena inteligencije. To ih nekada može učiniti dosta svojeglavim i tvrdoglavim, pa su im pravila i više nego potrebna.

Za razliku od predaka koji su svoje mesto pronalazili u borbama sa bikovima i medvedima, današnji engleski buldog može se pronaći u domovima, šetnjama na povodcu i leškarenju u zatvorenom prostoru. Ovaj pas obožava pažnju i kontinuirano je traži, ali i nesebično pruža. Kod njega je izvor ljubavi svako češkanje, kratka šetnja ili igra, kao i redovan obrok u vidu granula, ili druge specijalizovane hrane za pse. Sve to, uzvraća velikom količinom ljubavi, zaštitničkim stavom i oprezom u svim nepoznatim situacijama. Spreman je da zaštiti svog vlasnika ukoliko oseti stresnu situaciju, napetost ili nervozu. Ipak, te reakcije nisu izražene, niti snažne kao što je to bilo karakteristično za nekadašnje pse, odnosno njegove pretke.

Engleski buldog je vrlo prilagodljiv pas, koji je miran i oprezan, ali i snalažljiv i svojeglav. Odličan je za svaki dom, naravno ukoliko je pravovremeno dresiran, proveren sa stanovišta zdravstvenih i naslednih karakteristika kod odgajivača i sa dosta ljubavi primljen u svoj novi dom. Uvek je tu da unese radost i sreću u dom, uz dosta razigranosti i ne tako puno trčkaranja, ali svaki korak napravi sa velikom dozom zadovoljstva i ljubavi.

1 thought on “Engleski buldog – Cena šteneta, Karakter, Iskustva, Linjanje i Ishrana!”

Leave a Comment