Džek rasel terijer – Cena šteneta, Ishrana, Karakter i Nega!

Džek rasel terijer je energičan, razigran i pas koji je vrlo jednostavan za negu.

Vodi poreklo iz Engleske, i istorija se piše veoma dugi period. Kada se pogleda unazad u istoriju i nastanak rase, prvobitno su se javljale varijacije ovih pasa, koje su po fizičkim karakteristikama bile veoma raznolike. Ono što je isto, a to je temperament i narav džek rasela koji je vrlo promućuran, aktivan i uvek spreman za igru.

Ako vam je potreban kućni ljubimac, važno je razmotriti sve uslove i potrebe koje će imati pas u domu. Džek rasel može biti sjajan izbor, i kao najveći broj pasa, očekuje pažnju, negu i ispunjavanje svih potreba.

Sa ovim psom jedno je sigurno: dobijate inteligentnog kućnog ljubimca, koji će uvek biti u poznatim okolnostima prijateljski nastrojen i spreman za maženje.

Džek rasel je mali pas, ali hrabar, snažan i neustrašiv. Kako potiče od predaka čuvenih lovačkih pasa, upornost i odličan njuh ono su što se održalo i do današnjeg dana.

Džek rasel terijer je oličenje dobrog raspoloženja i igre bez granica. Prema FCI klasifikaciji, pripada grupi 3, odnosno terijerima u sekciji 2. Na AKC listi koja svrstava najpopularnije pse, nalazi se na 82 mestu.

Džek rasel terijer drži granu u ustima i stoji na travi

Sa životnim vekom do 16 godina ima visok stepen energičnosti i ljubazan odnos prema drugim kućnim ljubimcima, bez obzira na vrstu.

Potrebno je da se blagovremeno dresira, kako bi pokazao potreban stepen poslušnosti. Kako vodi poreklo od čuvenih engleskih lovačkih pasa, svaka lisica za njih je lak plen. Po fizičkom izgledu su karakteristični, i uglavnom bele dlake u kombinaciji sa tamnijim tonovima.

U zavisnosti od boje i svojstava dlake, postoje i varijacije u okviru same rase džek rasel. Spada u niske i pse koje ne dostižu veliku težinu. Čak i kao odrasli, imaju telesna svojstva koja su obično karakteristika drugih rasa dok su manjeg uzrasta.

Cene džek rasel terijera – Odaberite najbolje štene

Cene džel rasel terijera u Srbiji se kreću oko 150 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za džek rasel terijere.

Najbolje odgajivačnice za džek rasel terijere u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene džek rasel terijera.

Cena zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci džek rasel terijera mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja džek rasel terijera

Istorija i poreklo rase džek rasel terijer vezuje se za Englesku i lovačke poduhvate

U Engleskoj se tokom 19. veka pojavio prvi pas džek rasel. Zasluge za razvoj rase nosi poznati engleski sveštenik Džon Rasel, koji je bio poznatiji u društvu kao Džek, što je kasnije i oličneo simbolično u ime psa. Kao obožavalac pasa, posvetio je veliku pažnju odgoju i ove rase.

Nastala je ukrštanjem foks terijera sa engleskim rasama pasa. Prvobitnu ulogu su imali kao psi lovci, koji su se vodili u pohode na lisice, zečeve i druge životinje.

Od prvih predaka rase pokazivali su odlučnost, brze reakcije i sjajnu snalažljivost u prirodi. Promućurni su, pamte i snalaze se i u nepoznatom okruženju.

U veku nastanka pokazivali su veliku snagu, kao i sposobnost brzog trčanja i efikasnih reakcija. Koliko su bili snalažljivi kao psi lovci, koristili su se i za lov u jazbinama i drugim „skloništima“ raznovrsne divljači.

Osluškujući dostupne rase u okruženju, sveštenik Rasel je uočio baš psa bele boje, koji je imao malo telo i šare na očima. Vodio ju je jedan mlekar, u gradu Ezeter u Engleskoj. Kako mu je privukla pažnju, kupio ju je od mlekara i dao ime Tramp. To je prvi predak, odnosno osnivač ove rase.

Štene džek rasel terijera sedi na betonu

Nakon nastanka rase u Engleskoj, u 20. veku diferencirale su se dve vrste džek terijera. Razlike su se javile u visini i dimenzijama.

Postoje tri vrste džek rasela

Jedna ima nešto veću visinu, ali malo nabijeno telo, odnosno deblji je, i to je parson rasel terijer.

Drugi tip je i opisan – standardni džek rasel terijer, koji je manji, mršaviji i ima izduženije telo od parsona. Iako su obe vrste poznate kao uspešni lovci, danas se često biraju za kućnog ljubimca.

Vremenom se iznedrila i treća vrsta ovog psa, koja raste do 30 centimetara, liči na jazavičara i ima veću dužinu nego visinu.

Veliku popularnost džek rasel stekao je i u filmskim ostvarenjima, jer su na ekranima osvajali srca publike. Pokazavši odlične sposobnosti za glumu i poštovanje dresure, često su imali bitnu ulogu na filmskom platnu. Tu su pas Maks i Džim Keri iz filma Maska, kao i džek rasel Agi i čuveno filmsko ostvarenje Glumac. Sve to doprinelo je da se za rasu čuje širom sveta, kao i da bude univerzalno rasprostranjena, na svim kontinentima i u svim zemljama.

Džek rasel terijer je proporcionalan pas, čiji izgled i pogled privlači svu pažnju

Ova rasa ima karakteristične obimne mogućnosti za aktiviranjem i pokretljivošću u dvorištu, parkovima i generalno napolju.

Fizičke karakteristike džek rasela

Glava ovog psa je srednje veličine, a njuška nešto duža i oštrija. Lobanja je ravna i odlično definisana. Njuška je dugačka, a vilica čvrsta i široka. Usne su obojene i dopadljive. Oči su male, okrugle i braonkastih nijansi. Uši su visoko postavljene na glavi, tanke i padaju do lica, a pokreću se brzo.

Karakteristično za džek rasela jeste da ima veliki i snažan grudni koš, dosta razvijen i čvrst. Leđa su izraženo ravna, oličena u najvećoj meri dlakom bele boje. Na leđa se nastavlja rep koji je dug i tanak. Podložan je kupiranju i mnogi vlasnici to rade ukoliko je džek rasel kućni ljubimac.

Džek rasel terijer leži na travi sa isplaženim jezikom

Džek rasel ima dopadljiv fizički izgled, vrlo pokretne uši i repić. Noge su postavljene ravno, mišići su snažni i imaju izražene skočne zglobove.

Čvrsto i snažno telo daje snagu psu da izvlači plen iz rupa, kao i ispod nivoa zemlje. Fizičke karakteristike koje ima džek rasel u velikoj meri određuju i sposobnosti i veštine za lov.

Ravne i snažne noge omogućavaju psu da skoči i više od 2 metra, što je za lov i brzo trčanje, kao i savladavanje prepreka fenomenalno. Prednje noge su prave i snažne, a zadnje imaju izražene mišiće.

Šape su okruglog oblika i imaju čvrste, a ne vazdušaste jastučiće.

Boje džek rasela

Preovlađuju psi u ovoj rasi koji su u najvećoj meri bele boje, u kombinaciji sa tamnijim šarama, najčešće po ušima i očima. Šare su sivkaste, smeđe ili tamnije riđe boje. Nos je najčešće tamno braon ili crn, čak i kada je pas preovlađujuće bele boje.

Visina i težina džek rasela

Prema fizičkim karakteristikama razlikuju se mužjaci i ženke. Pravilo je da su mužjaci veći i razvijeniji, pa tako rastu u visini između 33 i 38 centimetara, a imaju težinu između 6 i 8,5 kilograma, okvirno. Ženke imaju do kilogram manju težinu, a rastu u visini imeđu 25 i 33 centimetara.

Dlaka džek rasela

U pogledu dlake, postoje dve varijante psa, a to su sa kratkom i dugom dlakom. Bez obzira na dužinu, dlaka je karakteristično gusta, gruba i oštra. Kako se radi o gustoj dlaci, džek rasel ima i sloj podlake. Ona je čvrsta i daje vodootporna svojstva krznu.

Osobine i karakter džek rasela vezuju se za poreklo i izraženu razigranost

Džek rasel je rasa koju karakteriše kombinacija oštrog, ali ujedno i pitomog temperamenta. Kao lovački pas, veoma je oprezan i pažljiv u nepoznatim situacijama, ali uvek prijateljski nastrojen.

Vrlo je vedrog i veselog duha, kao i sjajne energičnosti i razigranosti. Uvek je spreman za akciju, i sa ovim psom nema predaha i pauze u igri. Zato je savršen i za boravak u dvorištu, jer će veselo trčkarati, njuškati po zemlji i tragati za mogućim plenom.

Odlično se slažu sa drugim psima, decom i starijima. Brzo razvijaju poverenje, što je dobro za dolazak gostiju i prihvatanje novih okolnosti. Ipak, kada je u pitanju stepen zaštite, džek rasel će veselo dočekati svakog posetioca, čak i nepoznatog. Prijatejlski nastrojen, dopadljiv svima, neće u svakom trenutku prepoznati opasnost, ali je umereno dobar i kao pas čuvar.

Džek rasel terijer – Socijalizacija i dresura

Kao i najveći broj rasa, džek rasel zahteva pažljivu socijalizaciju i pravilnu dresuru. Ukoliko vlasnik ne može da pridobije psa na saradnju, poslušnost i poverenje, profesionalni dreseri će učiniti da džek rasel bude fenomenalan kućni ljubimac.

Čvrsta i istrajna pravila potrebna su od najranijeg perioda života štenaca, jer se na taj način navikavaju na primerno ponašanje i poštovanje vlasnika. U svakom slučaju, tada je pas veoma poverljiv, odan i spreman na umiljatost, nežnost i maženje. To ne znači da gubi svoje primarne odlike – hrabrost, odlučnost i neustrašivost.

Štene džek rasel terijera stoji na sivoj prostirci

Karakteriše ga i visok stepen inteligencije, što se prepoznaje u igri sa decom. Važno je da mališani znaju da ovaj pas voli igru, ali ne i preveliki pritisak. Samostalan je i zna kada je vreme za odmor, što znači da ne voli u svakom trenutku da ga neko dira.

Džek rasel je kućni ljubimac koji uveseljava veliki broj domova i odlično se snalazi u višegeneracijskim porodicama, ukoliko je pravilno vaspitan. U suprotnom, za ovu rasu je karakterističan sindrom „malog psa“, što znači da apsolutno postavlja pravila i vodi se svojim ciljevima, bez obraćanja pažnje na pravila vlasnika.

Kao lovački pas, džek rasel se predlaže za vlasnike koji su već imali neko iskustvo sa ovakvim kućnim ljubimcima. U suprotnom teško je uspostaviti autoritet, treniranje i poslušnost kod džek rasela. Tada će biti svojeglav, neposlušan i uporan da istraje u svojim namerama, bilo kada se radi o hrani, trčanju, ulasku u kuću i slično.

Kada se uspostavi sistem vaspitanja, pas je veran, veseo i razdragan, ali reaguje na komande vlasnika. Obožavaju da budu u centru pažnje, i čak u velikoj družini pasa u parku imaće apsolutnu dominaciju.

Pravilna socijalizacija počinje u najranijem periodu odrastanja, tako što se džek rasel pušta u društvo drugih pasa i dece. A po svom karakteru vole društvo, i brzo će se uklopiti u čoporu pasa. Ali, kako su po poreklu lovci i goniči, povremeno se javlja snažna želja za traganjem, pa mogu druge pse doživeti kao potencijalni plen. Kako bi se to izbeglo, džek rasel se pušta u parkove, dvorišta i okruženje drugih pasa i životinja, kada uče da žive harmonično sa drugima.

Osnovne osobine koje se prepoznaju kod ove rase su nezavisnost i samostalnost, izražena srčanost, povremena tvrdoglavost, odanost i veselost. Džek rasel može slobodno kao poklon dobiti i igračku, jer obožavaju da se zanimaju i zabavljaju, čak i sami. Njihova želja da se dokažu i osvoje okruženje, može se realizovati i skokovima u visinu, trčkaranjem u krug i povremenim srećnim lavežom. Karakter džek rasela terijera raspoznaje se u društvu pasa i razlikuje od drugih rasa po osobinama veselosti i poverenja, u kombinaciji sa osluškivanjem, gonjenjem i lovom.

Zdravlje i nega džek rasel terijera

Karakteristika koju ima rasa džek rasel terijer ogleda se u visokom stepenu zdravlja i vitalnosti organizma.

Odrastanjem se realizuju brojne vakcine i sistematski pregledi koji su predviđeni za svaku rasu. Džek rasel može imati zdravstvenih problema sa displazijom laktova i kukova, kao i sa slabljenjem vida i sluha.

Pored toga, skloni su kožnim bolestima i alergijama, najčešće u proleće. Da bi pas bio zdrav i negovan, potrebno je da živi u kući ili stanu.

Boravak u dvorištu može da bude izvodljiv i nekoliko sati tokom dana, ali ulazak u zatvoreni prostor se podrazumeva. Vole da se šetaju, i zato se predlaže minimum 2 sata provedenih napolju, kako bi imao dovoljno fizičke aktivnosti. To je odlično i sa aspekta sprečavanja gojaznosti, s obzirom da je džek rasel mali pas.

Ova rasa ima podlaku, što zahteva adekvatnu negu. Četkanje se podrazumeva što češće, i bar 3 puta tokom nedelje. Nisu skloni prljanju i sama dlaka je oštra i kraća, pa je kupanje predviđeno nekoliko puta godišnje. Ne linja se puno, obično u prelaznim periodima – na početku proleća i jeseni. Zato je i savršen za boravak u kućnoj atmosferi, a dom će biti uredan i bez dlaka.

Savetuje se redovno pregledanje dlake i podlake, radi proveravanja stanja kože i eventualno pojava iritacija, crvenila i drugih promena.

Važno je istaći da džek rasel ne voli samoću, pa se savetuje da ga uvek neko čuva, u slučaju da postoji potreba vlasnika za višednevnim odsustvom. U suprotnom, može biti sklon destruktivnom ponašanju, pa nećete zateći baš uredan i čist dom.

Džek rasel je jednostavan za negovanje i održavanje, što je rezultat kako fizičkog izgleda, tako i plemenitih osobina. Umereno je tolerantan na visoke temperature, i najviše mu prija svežija klima, bez ledenih, ali i vrućih dana.

Samo ponašanje psa u velikoj meri zavisi od karaktera vlasnika i spremnosti da mu posveti pažnju. Zbog toga, mora biti spreman da ga redovno četka, hrani i izvodi u šetnju. Čak i pored višesatnog boravka napolju, džek rasel može imati dodatnu energiju i snagu za igru kod kuće ili u dvorištu.

Posvećivanje pažnje i vremena ovoj rasi je neophodno, jer koliko god bio nezavistan i samostalan, džek rasel traži društvo i negu. Očekuje niz aktivnosti tokom dana, a i poneka igračka će učiniti dan zanimljivijim. Ukoliko mu nešto ne okupira pažnju, vrlo verovatno će početi da dosađuje vlasniku – trčkara, nestrpljivo skakuće, uzima stvari i grebe na vrata.

Džek rasel i njegova ishrana

Izbalansirana ishrana je obavezan deo nege i zdravlja organizma ove, kao i drugih rasa. Unos vitamina A i B, zatim ugljenih hidrata, proteina i masti podrazumeva se u redovnim i umerenim obrocima.

Džek rasel uživa i u granulama, pa u tom pogledu nije zahtevan. Industrijski pripremljena hrana je savršen izbor za ovog psa bilo kojeg starosnog doba. Ipak, sa uživanjem će isprobavati i različite vrste mesa, povrća, voća i žitarica. Pored svega navedenog, džek rasel obožava jaja i ribu.

Džek rasel terijer trči preko trave

U slučaju pripreme obroka, za dobro varenje je potrebno obezbediti uvek sveže i toplo jelo. Redovno u toku dana džek rasel treba da unosi vodu, i to uvek čistu, pitku i svežu.

Čak i sit, biće spreman za igru i šetnju. Ukoliko birate psa prema svojim navikama, znajte da džek rasel terijer neće sedeti mirno, lenčariti, leškariti i dremati u svom kutku. Naprotiv, nestrpljivo će čekati da se vrata kuće ili stana otvore, kako bi izleteo napolje i utrošio bar deo energije.

Džek rasel je sve, samo ne običan kućni ljubimac

Ovaj lovački pas engleskog porekla pokazuje odličnu snalažljivost i voli da istražuje. U šetnji će sigurno tragati za novinama, ispitivati rupe i kopati jamice.

Voli da provodi vreme napolju i nije sklon dremanju i lenčarenju. Vrlo je aktivan, uvek spreman za igru i druženje sa decom, kao i drugim psima. Naravno, za to je zaslužna pravovremena socijalizacija i upoznavanje sa okruženjem.

Odan je vlasniku, poverljiv i zaštitnički nastrojen, ali nije predviđen da bude čuvar od nepoznatog. Razlog tome leži u činjenici da je saradljiv i prijateljski nastrojen prema svima.

Sa njim nikada nije dosadno, privlači pažnju i voli da je centar zbivanja. Na taj način nekada može biti i malo naporan koliko je energičan, živahan i razdragan. Redovna šetnja, trčkaranje i skakutanje po dvorištu, kao i igra sa igračkama i ukućanima, učiniće da potroši svoju energiju.

Ukoliko tražite kućnog ljubimca, ova rasa je odličan izbor, uz predviđenu dresuru i uspostavljanje pravila. Neophodno je da se zna da vlasnik ima autoritet i da se njegove komande bezuslovno poštuju. Tada je džek rasel najbolji prijatelj, osećajan i pitom, ali i neustrašiv i hrabar.

Iako je mali visinom i relativno mršav u telesnoj građi, ima veliku snagu i odličan odraz nogama.

Zahteva redovnu i pravilnu negu koja se odnosi na četkanje, kupanje i zdravu ishranu. Pravi je gurman, ali srećom i neverovatno fizički aktivan, pa neće biti sklon gojenju.

Negovanje, nežnost i bezuslovnu ljubav uzvraća zaštitom i poverenjem, kao i velikom radošću. To se vidi u radosnom skakutanju, mrdanju ušima i razdraganim repom.

Džek rasel se može pronaći po ceni od 100, ali i od 300 evra, što zavisi od same vrste, karakteristika i dokumentacije. Kućni ljubimac uvek treba da bude proveren pas, a uvid u papire transparentan, kako bi vlasnik imao najboljeg prijatelja koji je zdrav i dugovečan.

Leave a Comment