Doberman – Cena šteneta, Karakter, Iskustva i Ishrana!

Doberman je pas vrlo oštrog, ozbiljnog, ali ujedno i atraktivnog i elegantskog izgleda. Možemo reći slobodno da se radi o uglednoj rasi, koja je vrlo prisutna svuda u svetu. Vodeći poreklo iz Nemačke, nalazi se na 16. mestu AKC liste najpopularnijih pasa, uz originalno ime Doberman Ponscher, odnosno doberman pinčer.

Iako se uvek nameće pitanje tačnog vremena nastanka rase i definisanog porekla, smatra se mešavinom više raznolikih nemačkih i drugih pasa. Kao vrlo uredan, elegantan pas koji ima kratku dlaku, predstavlja poželjnog kućnog ljubimca, naravno uz maksimalnu kontrolu svih uslova boravka. Ali, pošto je njegova krv prosto tragačka, najbolje se „uklapa“ u aktivne zadatke kao pas čuvar. Zato je neizostavan deo policijskih patrola, vojske i mnogih drugih službi koje se nalaze vrlo često na terenu.

Doberman spada u grupu velikih pasa, što je i očigledno – ima vrlo dugo telo, izraženu visinu i noge. Prema FCI klasigikovanju, nalazi se u grupi dva i sekciji jedan, gde su smešteni pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi. U žargonu obožavaoca pasa, poznat je i pod nadimkom „Dobie“.

U pogledu temperamenta, vrlo je neustrašiv, oprezan i obazriv. Posmatrajući čisto fizički izgled, ume da uliva strah i da deluje surovo, oštro i agresivno, iako se svako u kontaktu sa dobermanom, za vrlo kratko vreme uveri u suprotno. On je radan, odgovoran i vredan pas, koji je naučen na praćenje, istraživanje i ispitivanje. Zbog svih svojih karakteristika, znatno više se preporučuje za psa čuvara, nego za kućnog ljubimca, što ne znači da ne ulepšava svakodnevnicu i u nekim domovima.

Cene dobermana – Odaberite najbolje štene dobermana

Cene dobermana u Srbiji se kreću između 200 i 600 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za dobermana.

Najbolje odgajivačnice za dobermana u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene dobermana.

Cena dobermana zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci dobermana mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja dobermana

Doberman poreklo vodi sa područja Nemačke

Kako je potvrđeno u zvaničnim spisima, doberman se prvi put pojavio davne 1890. godine, u nemačkom gradu Apolda u trihingerskom okrugu. Prema drugim navodima, doberman se prvi put pojavio u javnosti čak 14 godina ranije, i izazvao opšte oduševljenje u Nemačkoj. Fridrih Luis Doberman je prvi odgajivač ove rase, koja upravo po njemu i nosi naziv.

On je bio čuveni poreznik, noćni čuvar i policajac, koji je tih godina ubirao različite takse i poreze od ljudi. Radi svoje bezbednosti i zaštite tokom obavljanja posla, sa sobom je vodio psa. Upravo je sam odlučio da napravi rasu koja je kasnije dobila ime doberman, jer nije našao rasu koja bi bila odlika hrabrosti, neustrašivosti, vernosti i inteligencije. Neuspeli pokušaj bio je kada je ukrstio nemačkog ovčara i nemačkog pinča, što je rezultiralo nezadovoljstvom Dobermana.

Zatim se bavio ukrštanjem terijera, hrta i ptičara, sve dok nije uspeo da stvori željeni spoj intelekta i izgleda psa. Iako nije povrđeno koje sve rase su korišćene za stvaranje dobermana, postoje podaci da je on nastao kombinovanjem crnog i žutog terijera, nemačkog pinča i rotvajlera.

Prvobitno je dobijenu rasu nazvao rani dobermanski pinč. Postoje navodi i da se koristilo čak 8 rasa da bi se dobio doberman, ali potvrde stručnjaka govore da su već pomenute 4 rase zaslužne za današnji izgled ovog psa.

Štene dobermana leži na travi i gura nogama drugo štene koje sedi

Kako je Doberman preminuo 4 godine nakon otkrića rase – 1894. godine, ostalo je nepoznato tačno definisanje nastanka psa i korišćenih rasa.

Za dalji razvoj dobermana zasluge su preuzeli Oto Geler, kao i Filip Grining. Mnogi odgajivači pasa u Nemačkoj istraživali su rasu i težili da je što više unaprede, kako bi postala što pametnija, brža i hrabrija, u odnosu na sve druge. Bitna godina jeste 1900. kada je Kinološki klub u Nemačkoj zvanično priznao rasu doberman, kao posebnu kategoriju i Dolazak ove rase u Sjedinjene Američke Države, vezuje se za 1908. godinu, kada je dočekana sa velikim oduševljenjem i popularnošću koja ni danas nije prošla.

U drugom svetskom ratu doberman je bio izuzetno bitan učesnik – kao deo ratne mornanice Amerike. Zatim je 1921. godine osnovan poseban klub za ovu rasu i u SAD-u. Poznato je da je osvajao veliki broj nagrada, kao najbolji pas, ali niko se nije usudio od članova žirija da ga detaljnije pogleda, niti proveri izgled zuba. To je dokaz njegovog oštrog izgleda, ali i doze straha koje izaziva u ljudima.

Kao i veliki broj drugih rasa, nakon rata je bio neizvestan opstanak dobermana, i bilo je neophodno brzo ukrštanje kao rešenje. Spas se dogodio zahvaljujući Americi, čiji su odgajivači doneli veliki broj rase sa sobom. Zanimljivo je i to da bez obzira na snažan izgled i neustrašivost, davne 1977. godine, doberman je osvojio drugo mesto u borbi za najpopularnijeg kućnog ljubimca u SAD-u. Danas je ova rasa poznata kao vrhunski psi tragači, istraživači, vodiči i pratioci. Vrlo su popularni, i bez obzira na to što su neustrašivi, hrabri i odvažni, vrlo su poslušni i prate sve komande. Zato, mnoge porodice ipak odluče da baš doberman bude njihov savršeni kućni ljubimac.

Fizičke karakteristike dobermana čine da izgleda uredno i prefinjeno

Dobermani imaju fizički izgled koji znatno utiče na opšti utisak o neustrašivosti, hrabrosti i izazivanju osećaja nelagodnosti, a često i strepnje kod velikog broja ljudi. Ipak, to ne znači da još većem broju nije omiljen i čak kućni ljubimac koji je poslušan, ozbiljan i vrlo prijatan.

Koliko dugo živi doberman?

Doberman živi u proseku između 10 i 12 godina.

Visina i težina muškog i ženskog dobermana

Kao i kod drugih rasa, uglavnom se prema težini i visini razlikuju mužjaci i ženke. Tako, mužjak raste i do između 71 i 76 centimetara, uz težinu od 51 do 60 kilograma. Ženka sa druge strane, dostiže visinu između 65 i 70 centimetara, uz težinu od 40 do 47 kilograma. Uvek je moguće da postoje odstupanja do 2 centimetara visine, i okvirno toliko kilograma, i kod mužjaka i kod ženke. Uglavnom, standardi u pogledu težine i ne moraju da budu u datim okvirima, jer i generalno nisu precizno određeni.

Građa i fizički izgled dobermana

Doberman ima izrazito dug vrat, kao i noge koje su ujedno vrlo čvrste i snažne, oštru njušku i isto takve uši. Karakteriše ga sportska građa, koja mu daje veliku snagu i mogućnost brzog kretanja. Zadnje noge su vrlo čvrst oslonac, i daju mu sjajan odraz u koraku, kao i brzinu. Prednje noge su kraće, i stoje uglavnom ravno, gotovo pod pravim uglom. Građa dobermana se smatra čak i prilično kvadratnom, jer je visok, a ima izduženu lobanju, sa vrlo upečatljim kostima. Oči su boje lešnika, i u pogledu se odaje velika snaga i hrabrost. Rep je vrlo dugačak i primetan, ali se obrezuje, odnosno krupira, kao i uši, isključivo iz estetskih razloga. Na taj način, rep ostaje kratak i neprimetan, što mu olakšava kretanje, hvatanje i čak i prema potrebi borbu. Kvalitetnije obavlja policijske i vojne zadatke kada je rep znatno manji.

Ako napravimo i pregled telesnih karakteristika koje daje naš Kinološki savez, moguće je dobiti još kompletniju sliku fizičkog izgleda dobermana. Tako, ističe se značaj leđnog grebena u pogledu zdravlja i sveukupne razvijenosti. Leđa su kratka, snažna i mogu se uvideti mišići, što je posebno karakteristika za mužjaka dobermana. Dužina leđa treba da odgovara visini grebena, što kod mužjaka sme da odstupa do 5%, a kod ženke ne preko 10%. Oblik glave odgovara tupom klinu posmatrano iz ptičje perspektive. Doberman ima izraženu brazdu čela, dok je kost na potiljku neprimetna. Karakteristike vilice jesu da su obe vrlo izražene i široke, a zubi podsećaju na makazice i ima ih ukupno 42. Uši su vrlo visoko postavljene, oštre, izražene i iste boje kao i dlaka, uglavnom dominira crn doberman. Oči su srednje veličine, prilično tamne i okrugle, a karakterišu ih i zanimljive trepavice. Šape su veoma snažne, uz kratke prste, koji su prilično zatvoreni i crne i male nokte.

Doberman boje

Kada govorimo o boji, doberman je poznat kao izrazito crn pas, fine i kratke, gotovo i nevidljive dlake, koja čini da izgleda vrlo sjajno i negovano. Uglavnom su poznate varijante crne dlake i braon detalja. Međutim, određena kombinacija gena može kreirati i druge boje – tu je crveni doberman, ali i sivi, smeđe ili braon boje. Uglavnom i pod dejstvom sunca moguće je primetiti promenu u izgledu dlake. Kratka, čvrsta i gusta dlaka jednostavna je i za održavanje, što je odlično u pogledu potreba nege. Njuška je obično nešto svetlije boje, ka narandžastim tonovima i vrlo je dugačka, sa oštrim zubima i dugim, često izbačenim jezikom.

Crveni doberman leži na crvenom lišću pored bundeve

Temperament dobermana odraz je odgovornog i ozbiljnog ponašanja

Doberman ima narav, osobine i temperament koji prate njegov fizički izgled – jednostavno su neustrašivi, hrabri i snažni. Deluje da može biti vrlo agresivan i nemilosrdan, ali to je samo odraz oštrog i pomalo strašnog stava i pogleda.

Doberman je vrlo poslušan, fin pas, koji prati i izvršava svaku naredbu i komandu. Kako je i stvoren, odgajan i dresiran da bude pas čuvar, karakteristike „vojnog“ ponašanja, prepoznate su kod svakog psa ove rase. Pažljiv je prema vlasniku i poznatim osobama, dok može pokazati dozu odbojnosti, predostrožnosti i opreza prema nepoznatom okruženju. Prosto, biće suzdržan i neće pokazivati preterano raspoloženje ukoliko se oseti ugroženim na bilo koji način.

Voli decu i druge pse, svoje ili raznolike rase. Izrazito je energičan i prilično razigran, što pogoduje deci i brzo ga zavole kao kućnog ljubimca. Jednostavan je za negovanje, što je dodatni plus za boravak u kući. Svakako, primarno svojstvo dobermana jeste da je najpogodniji kao pas čuvar – u dvorištu, službama ili ustanovama.

Doberman je izrazito inteligentan i pametan pas, koji dosta promišlja i rasuđuje o okolini. Ume da bude jako tvrdoglav, uporan i težak za tretiranje. Zato se uvek savetuje što ranija dresura, jer njegov čvrst karakter, neoboriv stav i dostojanstvo počinje da dolazi do izražaja i kada je star svega nekoliko meseci, što je neverovatna brzina razvoja mozga i moždanih vijuga. Brzo se socijalizuje i važno je od starta uspostaviti jasna pravila, kako bi ih poštovao i reagovao na komande vlasnika. U pogledu dresure je jako fer i pošten, pokazuje inteligenciju i za kratko vreme je potpuno obučen. Vrlo je ozbiljan i odgovoran, i ujedno jako radan pas. Iako uvek deluje neustrašivo i često odbojno, doberman ume da bude jako nežan, umiljat i prosto da deluje razmažen. Jednostavno, ovaj pas ima čvrst karakter koji ne krije, ali i mnogo dobrih strana dolazi do izražaja. Kada se jednom veže za svog vlasnika – najčešće ubrzo nakon kreiranja „sigurne teritorije“ i upoznavanja, postaje potpuno odan, veran i poslušan. Pažljiv je, prati komande i brine o svom vlasniku, kao i o članovima porodice. Voli da bude dominantan i u centru pažnje, iako nije preterano sklon tome da bude „maskota“ i zabavlja okruženje. Više se bazira na praćenje situacija, osluškivanje i „njuškanje“ manje poznate teritorije. Doberman je i sjajan zaštitnik, ali će prepoznati i razlikovati realnu od nerealne opasnosti u okruženju.

Veoma bitno je istaći da će doberman uvek biti miran, povučen i tih ukoliko se ljudi prema njemu ophode fino i pažljivo. Ne voli da mu se nameću stvari koje ga ne zanimaju, jer tačno zna šta može da mu okupira pažnju. Vlasnik takve situacije prepoznaje i ume da reaguje blagovremeno ukoliko primeti i oseti da je njegov ljubimac uznemiren iz bilo kog razloga. Iako važi za dosta ozbiljnog, prema nekim istraživanjima, prvobitna rasa bila znatno strožijeg karaktera nego što je danas. Sada je znatno emotivniji i nežniji, kao i spremniji na druženje.

Nega i zdravlje dobermana čine da se oseti voljenim i sigurnim

Svaki pas voli pažnju i zahteva adekvatno negovanje. Pravilno održavanje, posvećivanje pažnje i ispunjavanje čak i osnovnih potreba, svakom psu su ujedno veliki pokazatelj ljubavi od strane vlasnika. A sve što se psu pruži, on vraća višestruko snažnije i pokazuje aktivno svoje zadovoljstvo. Doberman nije zahtevan u pogledu nege, pre svega jer ima kratku, čvrstu, oštru i gustu dlaku, koja nije teška za pregledanje i održavanje. Svaki pas voli četkanje, tako da će uživati u masaži, koja će ujedno čistiti i negovati dlaku. Ipak, može se dogoditi i da počne da se linja u određenim periodima tokom godine, ali obično to ne traje dugo. Prijaće mu kupanje i četkanje jednom sedmično, što je odlična nega. Doberman nema karakteristične mirise, niti je sklon prljanju, što ga čini savršenim za boravak i u zatvorenom prostoru. Nokti su crni, kratki i snažni, ali mogu i da izrastu do određene dužine. Barem jednom mesečno je poželjno seckati noktiće dobermanu, kako ne bi došlo do razmnožavanja bakterija ili povređivanja. Kako doberman ima oštre zube u velikom broju, potrebno je povremeno pranje, bar 3 puta u toku nedelje. Karakteristično je da uši i rep se podrezuju kako bi bio pokretniji i živahniji, sa izraženijim čulom sluha. Neki vlasnici svakako mogu i da odbiju ovaj postupak, jer je bolan za psa i jednostavno nije obavezno da mora da prođe takvu proceduru.

Doberman stoji na brdu

Doberman je umereno tolerantan na ekstremne temperature i njihove promene. Kako bi bio zdrav i negovan, poželjno je da se posebno tokom zimskih dana vodi računa o njegovom utopljavanju. Jednostavno ne voli preteranu hladnoću i može se razboleti, što se dešava i zbog kratke dlake koja mu ne pruža veliku zaštitu. U pogledu zdravstvenih tegoba, važno je da se redovno odvode na preventivne preglede, odmah nakon rođenja, odnosno kupovine. Skloni su problemima sa kukovima i prostatom, kardiomiopatiji, ćelavosti, voblerovom sindromu koji je u stvari poremećaj sa krvarenjem, i slično. Potrebno je redovno pregledati uši, usnu duplju, jezik i zube, kao i nos i oči dobermana, jer može biti sklon osipima i infekcijama. Važno je pre kupovine proveriti karakteristike dobermana kod odgajivača. Svi podaci o samom rođenju, naslednim karakteristikama, sklonostima i pokazanim svojstvima moguće je dobiti na uvid u zvaničnu dokumentaciju. To će pomoći da se odabere doberman koji je zdrav i ima takve navike, kao i sa minimalnim mogućnostima za pojavu bolesti i tegoba.

Ishrana dobermana predstavlja remek delo vlasnika za održavanje vitalnosti psa

Koliko god da doberman ima čvrst i izražen karakter, mnoge karakteristike u njegovom odgajanju zavise od samog vlasnika. Tako, on je zaslužan za pravilnu negu, izbalansiranu ishranu i proces socijalizacije i dresure. Čak i sve drugo da se pripiše karakteru psa, životne navike oblikuje vlasnik tokom odrastanja, od najranijih perioda.

Kada se radi o ishrani, doberman je vrlo fizički aktivan i snažan, pa i zahteva redovan unos namirnica. Gotovi obroci su dobrodošli, kao i granule, posebno ukoliko se radi o manjim uzrastima. Neophodan im je unos vitamina, proteina i određenog nivoa masti. Vlasnik treba da odredi obroke dobermanu prema uzrastu, obimu aktivnosti, težini i generalno napredovanju i razvoju. Ne bi bilo poželjno da postane gojazan, a to se vrlo lako može desiti jer doberman prosto obožava da jede. Ne ume da proceni kada je sit, pa je sklon prejedanju. Preporučuje se unos raznovrsnih namirnica, kako bi mogao da bude aktivan, izdržljiv i snažan. Izbalansirana i raznovrsna ishrana vrlo je važna za svaku, ali posebno rase pasa koji su vodiči, pratioci i imaju jasne zadatke. Hranjenje tokom čitavog dana, čak i u vrlo malim količinama treba izbegavati. Savet je da doberman ima okvirno dva veća obroka, nakon kojih će odmoriti. Tek kada se obroci slegnu, preporučuje se šetnja.

Doberman vrlo rado prihvata sve vrste namirnica – gotova jela, suve obroke i prirodne proizvode. Kada se definiše unos hrane, vodi se računa o težini psa, sa čim je poželjno da se budući vlasnici blagovremeno upoznaju. Pas koji ima do 24 kilograma uglavnom se hrani delimično ili potpuno suvom hranom, najčešće granulama, namenjene rasama velikih pasa. Kada dostignu težinu od najmanje 25 kilograma, dobermani prelaze na drugačiji režim ishrane i unos raznovrsnih namirnica, ali izbalansirano, kako ne bi postao gojazan. Kada se radi o prirodnim namirnicama, doberman obožava meso, što i treba da bude deo redovnih obroka. Veliki doberman treba da dnevno unese oko jednog kilograma mesa, a mlađi duplo manju količinu. Tu su i mlečni proizvodi, povrće i žitarice. Od povrća je poželjan unos šargarepe, kupusa i tikvica, a kod žitarica obavezno je izbegavati ječam i semenke. Takođe, kada se radi o mesnim proizvodima, poželjno je izbegavati masne vrste i mleveno meso.

Doberman iskustva i generalni zaključak o ovoj rasi

Iskustva vlasnika rase doberman kažu da je to vrlo fizički aktivan pas. Prilagodiće se uslovima kod kuće, bez obzira na raspoloživ prostor. Ipak, voli šetnju, trčkaranje i traganje, pa mu je bolje napraviti kućicu u dvorištu. Zahtevan je i potrebna mu je dugoročnija socijalizacija, što omogućava boravak u društvu. Kada je u dvorištu, biće u prilici da upoznaje nove ljude, viđa druge pse i decu, što će proces navikavanja znatno ubrzati. Takođe, on voli komande i dresura mu nije problem, pa je najbolje da odrastao pas u šetnji bude na povodcu, posebno ukoliko je okruženje nepoznato, ili je velika gužva. Prosto nekada može biti nepredvidiv, i važno je da se vlasnik i sam osigura, a i da obezbedi sigurnost svih prolaznika, jer može pokazati malu dozu agresije ukoliko se oseti ugroženo iz bilo kog njemu poznatog razloga. Boravak napolju tokom niskih temperatura apsolutno treba izbegavati, jer on čak voli i da se utopljava.

Doberman leži na travi pored šume

Društven je, posebno kada postane deo grupe, što je često slučaj sa policijskim i vojnim dobermanima. Imaju svoj „čopor“, u kojem se osećaju sigurno i potpuno su prijateljski i zaštitnički nastrojeni i prema drugim psima u grupi, bez obzira da li su iste ili neke druge rase. U pogledu životnog veka, najčešće žive do 12 godina, a obično umiru između 11. i 13. prema nekim istraživanjima. Ukoliko nemate iskustva sa dobermanom, savet je angažovati profesionalnog dresera, upoznati se sa rasom i tek onda doneti odluku o kupovini. Jer koliko god delovali savršeno za vas i vaše potrebe, vrlo su energični i ukoliko vlasnik nije iskusan, mogu pokazati višak energije na način kakav nije poželjan, pokazati agresiju ili napraviti nered u kući. Zato je uvek savet poslušati stručnjake koji poznaju svakog psa „u dlaku“.

Doberman je veran i odan prijatelj svome vlasniku i njegovoj porodici. Druželjubiv je, ali ujedno i vrlo oprezan. Neustrašiv je, ali često nepoverljiv i odbojan prema nepoznatom terenu, osobama i situacijama. Odličan je čuvar, i kada je u dvorištu prosto je „svoj na svome“. Neki dobermani su se odlično pokazali i kao kućni ljubimci koji borave u domu, ali veći broj je onih koji su ih odabrali za dvorište, ili obavljanje profesionalnih zadataka čuvanja, traganja i ispitivanja.

Doberman je hrabar, snažan i odvažan, ima stav i čvrst karakter. Od svojih potreba i stavova retko i teško odstupa, zbog čega je rana dresura neophodna. Ume da pokaže nežnost, ljubav i blažu stranu svog karaktera, kao i dosta emocija. Kao kućni ljubimac može biti odličan za iskusnog vlasnika, koji će umeti da se postavi prema psu i na vreme odredi distancu i sva pravila koja se moraju poštovati. Vrlo je pedantan, jednostavan za negovanje i dosta fizički aktivan, tako da pogoduje velikim dvorištima, kao i porodicama koje žele da u dvorištu imaju pravog zaštitnika doma.

1 thought on “Doberman – Cena šteneta, Karakter, Iskustva i Ishrana!”

Leave a Comment