Boston terijer – Cena šteneta, Temperament, Ishrana, Dresura!

Istorija pasa nastalih u Sjedinjenim Američkim Državama često se vezuje za sportske veštine, obučavanje za lov, borbu i gonjenje. Ipak, od davnih godina kada je nastala i jedna poznata rasa – boston terijer (bostonski terijer), do današnjeg vremena rase pasa se odgajaju i za pratnju, zabavu, razonodu, jednostavno kao psi kućni ljubimci.

Izrazito je sladak kao mali, ima mio, taman pogled, a malu i šarenu njušku. Odrasli boston terijer karakterišu slična svojstva, samo što se oblik glave, njuške i sam pogled smatra znatno borbenijim i oštrijim nego što je to slučaj sa štencima. Iako postoje jasne i vidljive razlike u dimenzijama i fizičkim svojstvima štenaca i odraslih pasa ove rase, prema klasifikaciji veličine, boston terijer spada u male pse.

Rasa koja pleni „džentlmenskim“ izgledom, ali i vrhunskom harizmom, umećem za zabavu, razonodu i igru jeste upravo bostonski terijer.

Zbog tih svojstava često se i naziva „boston džentlmenom“, koji osvaja svaki pogled, i urezuje se duboko u srce. To je posebno iskazano kada se radi o odnosu prema vlasniku i članovima njegove porodice.

Prema FCI klasifikovanju, odnosno Međunarodnoj kinološkoj federaciji, boston terijer pripada grupi pod brojem 9, u koju su svrstane rase pasa za pratnju i razonodu. Visoko je pozicioniran i na čuvenoj AKC listi, koja rangira sve rase pasa prema popularnosti. Na ovom rangiranju, boston terijer nalazi se na sjajnom 21. mestu.

Boston terijer trči preko trave

Visoku popularnost, omiljenost i poverenje duguje svom živahnom, veselom i razigranom intelektu. Uz visok stepen inteligencije, karakteriše ga i promućurnost, prijateljski odnos prema svim ljudima i u svakoj situaciji, kao i odvažna energija. Zato je savršen kao kućni ljubimac – u svakom trenutku je spreman za zabavu, igru i nove akrobacije.

Cene boston terijera – Odaberite najbolje štene

Cene boston terijera u Srbiji se kreću između 650 i 900 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za bostonske terijere.

Najbolje odgajivačnice za boston terijere u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene boston terijera.

Cena zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci bostonskih terijera mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja boston terijera

Poreklo boston terijera vezuje se za SAD, Boston i nekoliko vekova unazad

Kao što se i iz samog naziva rase može zaključiti, boston terijer ima poreklo koje vodi direktno iz Sjedinjenih Američkih Država, tačnije Bostona.

Najveći broj istraživača i analitičara se slaže u vezi sa ovim istorijskim zapisima, i vezuje poreklo rase za 1800. godinu, okvirno.

Ipak, postoje i druga predanja koja pokazuju da su se preci rase pojavili i znatno ranije, ali bez konkretnih potvrda. Zato se uglavnom prezentuje i analizira period od prethodna tri veka kada se radi o razvoju rase boston terijer, i to prema nekoliko predanja.

Nastanak, odnosno pojava ovih pasa vezuju se za bogata domaćinstva kočijaša iz Masačusetsa, koji su težili da stvore rasu savršenu za svaki tip borbe. Imućni kočijaši su ukrstili rasu buldog sa belim engleskim terijerom, i dobili boston terijera.

Nešto različitije predanje govori da je ova rasa uvezena iz Engleske, i prvi pas nazvan je Judge, odnosno Džadž. Tačnije, davne 1865. godine Robert Hooper iz Bostona, doveo je psa iz ove regije, koji je bio kombinacija upravo engleskog belog terijera, koji je izumro, i buldoga. Ime Judge, ili Džadž, dao mu je iz razloga što je bio sličan kućnom ljubimcu kojeg je imao tokom detinjstva.

Još jedna, odnosno treća verzija ili predanje nastanka rase boston terijer nadovezuje se na prethodnu, uz jednu razliku. To se odnosi na podatak da je Robert Hooper kupio psa Judge 1870. godine, od William O’ Brian-a.

Posmatrano kroz istoriju, u periodu nastanka i tokom 19. veka, rasa boston terijer imala je nešto veće dimenzije – težinu i visinu. Upravo Hooper-ov pas Džadž imao je više od 30 kilograma, što je čak troduplo masovniji pas nego što je boston terijer danas. U skladu sa AKC klasifikacijojm i standardizacijom, podrazumevalo se da rasa ima crnu boju, nijanse poput tigra ili bele šare, da bi bio origianaln boston terijer.

Prvi pas je upravo imao tamnije boje sa tigrastim šarama po telu, i belim pečatima na glavi. Nakon parenja sa sitnijom ženkom koja se zvala Kejt, nastalo je štene nazvano Vels Ep. Daljim parenjem muških štenaca sa ženkama rase francuski buldog, dobila se rasa koja je najsličnija današnjem boston terijeru, kako u pogledu fizičkih karakteristika, tako i prema intelektu.

Nešto više od 30 godina nakon dolaska psa Džadž u Boston, ova rasa stekla je neverovatnu popularnost. Zatim je 1889. godine više desetina uzgajivača rase osnovalo Klub bul terijera u SAD-u. Kako ime nije naišlo na prihvatljivost i razlikovanje od drugih rasa – buldoga i bul terijera, promenjeno je u Klub boston terijera.

Ime boston terijera promenjeno je više puta. Jedno od njih je i „bullet geads“, zatim boston buldog, terijer okruglog oblika glave, kao i terijer iz Amerike.

Braon štene boston terijera leži na drvenom podu

Formiranjem zvaničnog američkog kluba rase, i transparentnog priznavanja od strane AKC četiri godine kasnije, boston terijer dobio je svoje zvanično i javno mesto kao regularna rasa pasa.

Vrhunac popularnosti rasa je doživela 1915. godine, kao prvo plasirana u SAD-u, a kasnije i kao kućni ljubimac.

O omiljenosti i popularnosti govori činjenica da se lik boston terijera nalazi na logotipima američkih univerziteta. Konkretno, u Bostonu na logotipu univerziteta nalazi se pas ove rase, koji se zove Ret, kao i u Kaliforniji i Južnoj Karolini.

Dodatno, boston terijer vremenom je postao omiljeni pas holivudskih zvezda, ne samo na filmskom platnu, već kao i čuveni kućni ljubimac koji je svoje vlasnike pratio i na crvenom tepihu, kao i u noćnom provodu.

Fizičke karakteristike rase boston terijer odlikuju kompaktnost, skladnost i elegancija

Boston terijer ima specifičan fizički izgled. Iako je vrlo kompaktan, usklađenih dimenzija i karakteristika, odlikuje ga posebnost i specifičnost.

Često se doživljava kao „četvrtast“, ali i elegantan. Zahvaljujući svom džentlmenskom stavu i izgledu koji asocira na smoking, smatra se vrlo odvažnim, prefinjenim i elegantnim.

Životni vek boston terijera

Životni vek u proseku kreće se između 10 i 15 godina.

Visina i težina boston terijera

U pogledu visine, raste između 38 i 44 centimentra, dok se težina kreće između 4 i 12 kilograma. Prema telesnoj građi razlikuju se mužjaci i ženke, kao i kod najvećeg broja rasa pasa.

Oblik glave je kockast, nema nabora i njuška je pomalo oštra i kratka.

Čelo je istaknuto, sa ravnim gornjim delom glave i visoko postavljenim ušima. One su oštre, trouglaste i jasno izdignute kada posmatra okruženje, uočava i istražuje dešavanja.

Oči osvajaju i tope i najsnažnija srca – tamna boja, okrugli oblik i pogled koji jasno fokusira i fiksira u sekundi.

Boston terijer ima sjajnu i kratku dlaku, koja je tamnijih nijanzi poput tigrova, u kombinaciji sa crnom bojom i belim šarama najčešće na glavi. One se nalaze oko same njuške, između ušiju, očiju, delovima nogu do zglobova i grudima.

Ima širok i razvijen grudni koš, što je u skladu sa precima – rasom koja je razvijena kao snažna, izdržljiva i borbena.

Na kratka i čvrsta leđa nastavlja se nešto niže od ravni, prav ili blago savijen rep.

Za razliku od brojnih drugih rasa pasa, boston terijer mora imati prirodan rep, koji se ne sme kupirati. To je zabranjeno zakonskom regulativom, i ne postoji izuzetak od ovog pravila.

Zbog svoje karakteristične njuške koju odlikuje oštrina i ravnina u isto vreme, pripadaju grupi koja se naziva brahikefaličnom, što znači kratkoglavom.

Odlika ovakvih pasa jeste da imaju blago spljošteno lice, koje odaje raspored vilice. Tačnije, dok je gornja vilica kratka i neizražena, donja je gotovo u proporcionalnoj razmeri sa telom.

Spljoštenost lica, četvrtasti oblik i male dimenzije ne treba da zavaraju, jer je boston terijer poznat kao snažan i odvažan pas, čiji je korak mnogo širi nego što je sam raspon i položaj nogu.

Kinološki savez Republike Srbije definiše detaljnije ovu rasu, i neke od karakteristika biće navedene u ovom delu teksta.

Tako, boston terijer se svrstava u tri kategorije prema težini, a to je ispod 7 kilograma, između 7 i 9, i preko 9 kilograma.

Dužina nogu prati dužinu tela, što stvara i proporcionalnost mišića i kostiju. Prednje noge su snažne, široko razmaknute, sa malim, okruglim i ravno postavljenim šapama. Njih karakterišu obli prsti i kratki nokti. Zadnje noge imaju izražen zglob kolena, kompaktne šape i snažan odskok.

Gornji deo tela je ravan, sa dubokim grudnim košom sa donje strane i oblim rebrima.

Vrat je srednje dužine, drži glavu izdignutom i uvek prefinjenom.

Njuška ne sme prelaziti dužinu lobanje više od 1/3, dok je nos crn i sa jasnom linijom koja deli nozdrve. Oči su razmaknute, krupne i tamne, a uši blizu ruba lobanje.

Odvažan fizički izgled prati i snažan temperament.

Boston terijer ima razigran temperament i narav koja je spremna na saradnju

Primarne psihološke karakteristike koje odlikuju rasu boston terijer jesu odlična inteligencija, razigranost i veselost, prijateljski pristup, energičnost, ali i smirenost i odmerenost.

Jednostavno, ovi psi znaju kako treba da se ponašaju u određenim sitacijama. Spremni su da pažljivo posmatraju dešavanja, reaguju ili ostanu smireni u skladu sa sopstvenom procenom.

Dva boston terijera stoje na travi

Nisu grubi niti agresivni, jer uvek imaju prijateljski odnos prema drugima – ljudima, psima i ostalim životinjama. Čak i u nepoznatim situacijama, prilaze prijateljski, što ih ne čini dobrim zaštitnicima niti čuvarima. Naprotiv, oni će sa nestrpljenjem i radošću dočekati čak i neočekivanog gosta, kao i osobu koju nikada pre nisu videli. Zato se ubrajaju u odlične kućne ljubimce za igru, zabavu i razonodu, ali nikako za odane čuvare.

Boston terijer se odlično slaže sa decom

Boston terijer se savršeno slaže sa decom, što ga čini čestim izborom za kućnog ljubimca porodica. Zbog svojih manjih dimenzija, u igri neće oboriti dete, a ujedno je izdržljiv pa ga dečiji zagrljaji ne mogu unervoziti niti ugroziti na bilo koji način.

Vole da privlače pažnju i rado će biti maskote i u velikom društvu. Njihov fenomenalan temperament čini ih pravim prijateljem, ne samo vlasniku i porodici, već i drugim kućnim ljubimcima – bilo psima ili čak mačkama.

Kao inteligentan pas, boston terijer vremenom stvara poverenje i lojalnost prema vlasniku i postaje jako vezan za porodicu. Nekada će svoju radost i naklonost pokazati i preteranom aktivnošću – hiperaktivnošću koja može rezultirati i ne tako velikim neredom. Ipak, kada pogleda svojim krupnim, tamnim i milim pogledom, sve mu bude oprošteno ne za kratko vreme, već u trenutku.

Jasno je da ova rasa voli trčkaranje i aktivnost, ali dnevno posmatrano i nije previše fizički aktivan. Naprotiv, čak nekada može biti i prilično lenj, bez potrebe za čestom šetnjom, što je odlična karakteristika za boravak u stanu. Jedan je od omiljenih pasa koje biraju starija lica za svoje pratioce i boravak u kući i drugom stambenom prostoru.

Dresura boston terijera

Veliku prednost za kućne uslove i poslušnost vlasnika imaju i zbog toga što odlično reaguju na treniranje, obučavanje i dresuru. Vrlo su spretni i spremni u svakom trenutku da uče pravila, što ih čini jednostavnim za saradnju.

Najbolje je da se pravila dresure sprovedu u najranijem dobu, jer ih na taj način verno poštuju i slušaju i tokom i nakon odrastanja. Činjenica koja stoji paralelno sa lakoćom dresiranja, jeste i njihova povremena tvrdoglavost, kada je potrebno samo biti uporan, istrajan i dati im malo na vremenu da se „zagreju“ za vežbanje i obučavanje.

Nega boston terijera odlikuje se lakoćom i jednostavnošću bez brige

Kada je u pitanju nega boston terijera, ova rasa nije zahtevna za održavanje, kako svakodnevno, tako i dugoročno posmatrano.

Dlaka boston terijera

Kratka, čvrsta i sjajna dlaka ne zahteva često kupanje, niti četkanje, već prema potrebi. Naravno, činjenica je da će svaki pas uživati u četkanju i što više puta tokom sedmice se ova aktivnost pruži, to će i nega biti pravilnija i sam pas zadovoljniji. Nisu skloni linjanju, što je važna karakteristika za držanje boston terijera u kućnim uslovima.

Higijena boston terijera

Podrazumeva se bar sedmično pregledanje dlake, odnosno stanja kože radi provere da li postoje određene iritacije, crvenila ili alergije. Potrebno je i pregledanje ušiju, nosa, kao i krupnih očiju i šapa. Čiste se suvim ili blago pokvašenim gazama. Kupanje se vrši češće uz suve šampone i preparate, jer voda ovoj rasi nije omiljena, ali u slučaju stanadrdnog tuširanja neće se buniti.

Higijena zuba veoma je bitna – što češće pregledanje i pranje, kao i redovno skraćivanje noktiju. Najosetljivije regije ove rase su uši i šape, koje su podložne infekcijama i bakterijama. Generalno posmatrano, ova rasa važi za čistu, urednu i zdravu. Zbog toga i održavanje nije zahtevno, već se realizuje prema potrebi, i u skladu sa razvojem zdravih navika kod kućnog ljubimca.

Boston terijer nije puno tolerantan na ekstremne temperature i posebno ne voli vrućinu, kao ni niske temperature tokom zime. Zato nije poželjno da kontinuirano boravi u dvorištu, bez ulaska u kuću. Bolje je da svakodnevnica bude obrnuta – boravak u kući, uz povremenu šetnju, trčkaranje i izlazak napolje, uz povodac kako bi stalno bio pod kontrolom.

Zdravlje boston terijera

Odlična prednost rase je što važi za sveukupno zdravu, bez teških oboljenja i naslednih zdravstvenih problema. U slučaju pojave tegoba, uglavnom se radi o katarakti, gluvilom, alergijama, luksacija patele i šumovima na srcu. Voditi računa o zdravlju svog kućnog ljubimca veoma je značajno, posebno kada se radi o ovoj rasi – boston terijer je u velikoj meri osetljiv na anesteziju, što u slučaju potrebnih intervencija otežava izvođenje zahvata.

Boston terijer nije zahtevan pas, i to ga čini dodatno pogodnim kućnim ljubimcem. Kako nije previše aktivan, neće biti u situaciji da se mnogo uprlja napolju, prehladi ili bude izložen reakcijama na koži.

Ishrana boston terijera

U istoj meri nije zahtevan ni po pitanju ishrane. Važno je da postoji izbalansiran unos vitamina, masti, proteina i ugljenih hidrata, kao i da se psu pruži maksimalno kvalitetan obrok.

Najčešće, štenci se hrane industrijski pripremljenim obrocima – granulama, koje treba da potiču od poznatih i pouzdanih proizvođača.

Boston terijer je i obožavalac mesa, tako da neće puno birati da li se radi o piletini, teletini ili ćuretini. Voli i bareno povrće, žitarice, jaja, ribu bez obzira na vrstu, kao i mlečne proizvode.

Boston terijer kao kućni ljubimac

Boston terijer je sve što vam je potrebno kada birate savršenog kućnog ljubimca. Veoma je inteligentan, zna šta hoće, ali je i spreman da se prilagodi pravilima vlasnika.

Kod ove rase dresura je jednostavna i brza, prihvata pravila i savršeno ih razume bez obzira na uzrast i povremenu tvrdoglavost.

Boston terijer voli da boravi u kući odnosno zatvorenom prostoru, zbog čega ga vlasnici često biraju i za manje stanove.

Pedantan je, uredan i čist, i što je najvažnije gotovo da se ne linja. Tek nekoliko dlaka može se primetiti u prelaznim periodima na nameštaju – tokom proleća i jeseni.

Boston terijer stoji na travi

Temperamentan je i spreman na prijateljski odnos u svim okolnostima.

Obožava decu i neisrpan je izvor energije kada se radi o igri, druženju i zabavi. Voli da privuče pažnju, ostavi snažan utisak i bude u centru pažnje. Njegov veseli karakter dolazi do izražaja i u kontaktu sa drugim psima tokom šetnje parkovima.

Ima dosta sličnosti sa francuskim buldogom, zbog činjenice da to i jeste njegov predak.

Povremeno do izražaja mogu doći i njegovi borbeni koreni, koji se manifestuju traganjem i istraživanjem u dvorištu, ali nekada i neredom u kući. Važno je napomenuti da nije agresivan, kao i da ima mali stepen zaštitničke nastrojenosti. Razlog je prirodna spremnost na saradnju i nove kontakte bez odbrambenog stava i opreznosti.

Isto kao i dresiranje, socijalizacija je veoma efikasna i laka kod bostonskog terijera. Dok veliki broj drugih rasa zahteva povremene kontakte sa decom, navikavanje na okruženje i razvoj druželjubivosti, boston terijer će biti raspoložen i na prvi kontakt sa vlasnikom, porodicom, prijateljima i drugim osobama, kao i kućnim ljubimcima.

Ukoliko želite kućnog ljubimca koji će uneti radost i energiju u vaš dom, boston terijer je pravi izbor. Ovaj pas daje neiscrpan izvor osmeha, avantura, ljubavi i poverenja.

Leave a Comment