Bigl – Cena šteneta! Da li je za stan? Karakter, Iskustva!

Pas čiji koreni dosežu u čuveno Ujedinjeno Kraljevstvo, spada u jednu od najstarijih rasa i grupu goniča. U svojoj kategoriji, najstariji je pas koji je vrlo druželjubiv, ujedno odlučan i razdražljiv. Od svih pasa karakteriše ga velika kombinacija kontrasta osobina, od jedne do druge krajnosti. Na primer, koliko god da je čvrst i istrajan, ujedno je i osećajan i emotivan. Bigl je poznat britanski pas, čija brzina je oličenje spretnosti i velike snage. Može za vrlo kratko vreme da pređe velike razdaljine. Bigl je poznat još iz vremena antičke Grčke, kada se beleže prvi spisi u vezi ovog psa. Odličan je i poslušan, što ga čini izuzetnim kućnim ljubimcom. 

Bigl pogoduje porodicama i samcima, i voli kućne uslove. Da bi bio odgovarajući kućni ljubimac koji će slušati, dresiranje je obavezan deo uspešnog odrastanja. Bigl jeste poslušan po prirodi, ali za kućni život, takmičenja i izložbe, nivo poslušnosti mora da bude veoma visok, što prosto nije prisutno u potpunosti prilikom odrastanja bilo koje rase pasa. Posebno ako se istakne da je bigl dosta inteligentan, to govori da će brzo shvatati pravila i važna je istrajnost prilikom prihvatanja svake komande. Fizičke karakteristike ovog psa razlikuju se u zavisnosti od telesne težine i visine, kao i boja. Pa tako, jedan bigl može biti bele boje sa šarama, a drugi smeđe, izgledajući potpuno različito i delujući da se ne radi o identičnoj, engleskoj rasi.

Cene psa bigl – Odaberite najbolje štene bigla

Cene bigla u Srbiji se kreću između 100 i 350 evra.

Ukoliko želite da kupite psa možete nas kontaktirati na broj telefona 064/00-77-555 i pokazaćemo vam koji su najaktuelniji oglasi za bigla.

Najbolje odgajivačnice za pse bigl u Srbiji su naši saradnici i kod nas možete kupiti najkvalitetnije muško i žensko štene bigla.

Cena bigla zavisi od raznih faktora tako da je najbolje da nas pozovete radi pronalaženja najboljeg ljubimca za vas.

Štenci bigla mogu da vam se pošalju i u zemlje inostranstva, tako da nas slobodno kontaktirajte i ukoliko niste iz Srbije. Dostupni smo na aplikacijama WhatsApp, Viber, Signal i Telegram.

Prodaja biglova

Britanski pas bigl – njegovo poreklo i istorija

Poreklo psa bigl veže se za područje Engleske, ali postoje i činjenice da je nekoliko vekova pre nove ere postojao u Grčkoj, oko 430. godine pre nove ere. Veliku ulogu imali su u lovu na raznoliku divljač, kao rasa koja se odlikuje savršenim njuhom, osluškivanjem i hvatanjem. Vilijem Osvajač je poznat predvodnik pasa, koji je još 1066. godine imao pohode u Engleskoj, ali ove rase su izumrle, ali se smatraju precima psa bigl. Usvojeno i zapisano je da bigl potiče iz 14. veka, kao rasa koja se danas vidi i potiče od engleskih goniča.

Dva bigla se ljube na šumskom putu

Bigl nosi ime koje potiče iz 1475. godine, a prvenstveno se peške kretao, prateći lovce. Naziv se vezuje za francusku reč „beigh“ i engleske „begle“, što znači mali. Svakako, bigl spada u kategoriju manjih i srednjih pasa, što opravdava i današnji naziv ovog vrhunskog lovca.

Bigl se kontinuirao ukrštao sa raznolikim rasama u Engleskoj, među kojima dominiraju hrtovi, što je učinilo da dobiju dodatno na brzini i spretnosti. Ipak, kao mali u 15. veku, nisu ispunjavali zahteve tadašnjih lovaca, pa su stvorena nova ukrštanja. Davne 1700. godine bio je poznat kao lisičar – vrhunski hvatač lisica. Tomas Džonson iz Engleske preuzeo je odgovornost za uzgajanje bigla, kao i njihovo dresiranje.

Do 19. veka ovaj pas je bio „džepni bigl“, jer je zaista minijaturan i mogao da stane u džepove jakne. Poznata je modifikacija tadašnje rase sa kovrdžavom dlakom, koja je bila popularna dok je vladao kralj Henri VIII i kraljica Elizabeta I. U 19. veku je formiran bigl onakav kakvog danas srećemo – ne tako malog, već srednje veličine, brzog, izdržljivog i prilično šarenog izgleda. Do tog trenutka, nekoliko rasa je izumrlo. Tokom istog veka postojalo je nešto malo više od 15 porodica ove rase, da bi se zatim proširila neverovatnom brzinom svuda u svetu, pre svega u Ameriku, gde se pominju od 19. veka. U tom vremenu, rasa je preneta u Sjedinjene Američke Države, a paralelno sa tim i u druge države. Specijalna linija ovih pasa formirana je od 1880. godine u Njujorku, sa posebnim, trobojnim šarama svuda po telu, da bi se 1916. godine oformio Nacionalni bigl klub u Americi.

Bigl je svuda prepoznat kao lovac, glasni pas koji krasi kraljevske porodice. Gajenje psa bigl od rekreativnog i lovačkog, u drugoj polovini 19. veka postalo je organizovano. Otvorena su kinološka predstavništva i društva, kao i klubovi. Prvi klub osnovan je 1890. godine.

Čuveni bigl, koga svi pamte kao najpopularnijeg, jeste Snupi iz stripa „Čarli Braun“. Današnji pas ove rase je znatno veći nego preci, izdržljivi i savršen za lovačke poduhvate.

Bigl je bučan i glasan, uz ekspertni njuh u lovu čini da bude nezaobilazan u svakom ozbiljnom poduhvatu tog tipa. To ne znači da je kao kućni ljubimac snažan i prek, naprotiv. Može da bude veoma umiljat, osetljiv i nežan. Ipak, i danas je poznato da bigl odlično funkcioniše u čoporu, pa se često vide u takvom okruženju svoje rase.

Izgled Bigla istovremeno karakterišu oštar i nežan izgled

Bigl je poznat kao lovački pas, koji se svrstava u grupu 6, prema FCI klasifikaciji, u pse koji su goniči, tragači po krvi i srodne rase. Po veličini predstavlja prelaznu grupu između malog i psa srednje veličine. Prosečno, živi između 12 i 15 godina. Bigl ima sitnu građu, i karakterističnu njušku. Iako minijaturan, karakteriše ga izrazita hrabrost i snaga. Kada su u pitanju štenci, njih odlikuje mala težina i visina, kao i čisto ružičasta njuškica, koja sa protekom vremena postaje sve tamnija i tamnija.

Mama bigl i beba bigl se odmaraju na travi

Bigl je prilično sitan, ali energičan. Težina i visina razlikuju se kod mužjaka i ženke. Dok su mužjaci teški između 12 i 15 kilograma, ženke se kreću u proseku od 10 do 12. Sve preko navedene granice, kao i ispod nje, ne smatra se adekvatnim razvojem – ili su gojazni, ili previše sitni. Prosek bez obzira na pol kreće se od 33 do 40 centimetara za visinu, i 13 do 16 za broj kilograma, što varira u svakom slučaju. Visina mužjaka kreće se između 36 i 40 centimetara, a ženke 32 do 38 centimetara.

Bigl ima izduženu, malu i oblu glavu, dok je njuškica izrazito kvadratnog oblika. Deo mozga je ispupčen, dok su uši dugačke i „opuštene“, tačnije padaju ka licu sa strana. Dominiraju velike nozdrve na licu, a oči su baš okrugle i najčešće braon boje i sličnih nijansi – lešnika na primer. U očima se vidi drag i prijateljski nastrojen pogled u svakom trenutku. Ima snažne vilice, i pomalo opuštenu gornju usnu na uglovima. Butine su mišićave, zglobovi čvrsti i spušteni, jer je ovaj pas i više nego dovoljno fizički aktivan. Bigl korača jednostavno i bez pritiska, bez bitnog pomeranja leđa prilikom kretanja. Veliki hod pravi zahvaljujući dugačkim prednjim nogama.

Bigl se odlikuje snažnim i čvrstim nogama, kako prednjim tako i zadnjim. Posebno baš zadnje noge imaju veliku snagu i pružaju brzinu i izrazite skokove. Šapice su šarene i karakteriše ih postojanje čvrstih jastučića, koji daju snažan oslonac. Grudni koš je vrlo naglašen, sa vidljivim rebrima. Leđa su uglavnom ravna i prekrivena šarama. Dlaka je vrlo gusta, sjajna i prilično kratka, uz veliku oštrinu. Daje veliku otpornost na sve atmosferske uticaje. U pogledu boje, najčešće je bigl bele boje sa šarama u nijansi žute, zatim nijansama crvene i bele, narandžaste i bele, braonkastih nijansi i bele, i slično. Uglavnom se radi o kombinaciji dve ili tri boje od bele do smeđih tonova. Rep je prilično povijen ka gore, i vrh je bele boje. Srednje je dužine, postavljen dosta visoko i čvrsto.

Fizička, a ujedno i čulna karakteristika kojom se odlikuje bigl, jeste odličan njuh i zato se vrlo često može čuti da ovaj pas ima više od 200 miliona receptora, i poznato je kao da ima „nos na nogama“. Zbog ovog svojstva, mnogo je češće deo lovačkog društva, policijskih patrola i aerodromskih službi, nego domova kao kućni ljubimac, što naravno nije nemoguće i neizvodljivo. Široki otvori nosa, njuška koja nije oštra i razvijeno čulo mirisa prednosti su koje čine da bigl bude broj jedan pas čuvar, gonič i pratilac svih značajnih događaja i akcija. U pogledu fizičkog izgleda, ženke imaju lepši oblik glave, bez nabora i srazmernija je širina i dužina, nego kod mužjaka.

Bigl ima obziljne i druželjubive karakteristike koje uvek dolaze do izražaja

Kao lovački i gonički pas, bigl bi trebao uvek da bude ozbiljan, često i namrgođen i oštre naravi. Ipak, on je kombinacija odličnih, pozitivnih osobina, uz istaknuto odgovorno ponašanje, poslušnost i razvijen njuh za traganje. Prijateljski je nastrojen prema svim ljudima, uz obazrivost usmerenu ka manje poznatim osobama. Ne pokazuje agresiju i bojažljivost, kako prema ljudima, isto i prema drugim rasama i generalno psima. Odlično se slaže sa decom, voli vlasnika i sve članove porodice, ukoliko se radi o kućnom ljubimcu. Poslušan je, pravedan i vrlo pokretan. Uvek je spreman za brzo kretanje, akciju i igru. U milom pogledu krije se mnogo emocija i osećajnosti, koje se ne prepoznaju na prvi pogled, jer bigl ima prirodu po kojoj se vodi kao vrhunski lovac, hvatač i gonič.

Bigl sa ogrlicom leži na drvenom podu u sobi

Kako je bigl pas koji često funkcioniše u čoporu, pa je navikao da bude u velikom i raznolikom društvu. Razigran je, druželjubiv i uvek spreman da „njuška“ okolo. Kako je prepoznatljiv po fenomenalno razvijenom čulu mirisa i osećaju, pa su zbog toga skloni traženju i otkrivanju svega okolo. Ovo je bitno istaći, posebno ukoliko se radi o kućnim ljubimcima, mogu brzo otići i „njuškati“ po travi parka, snažno lajati i biti veoma nervozni, nestrpljivi i oprezni. Uz to, mogu potpuno zanemariti vlasnika, šetnju i okolinu, što nije u potpunosti ni poželjno ni bezbedno po okruženje koje može biti uplašeno, posebno napolju. Isto tako je sklon traganju po kući, pa se može zateći pohaban nameštaj, ispremeštane stvari i generalno prilično veliki nered. Poželjno je da bigl boravi i u domu, ali dobro reaguje i na ograđeno dvorište po kome će moći da se kreće i traga, bez pravljenja nesvesne štete.

Bigl je pas koji je vrlo poverljiv, i saradljiv u smislu ostvarivanja kontakata sa ljudima i drugim psima. Ipak, to i nije tako dobro, jer jednostavno mogu postati meta krađe, ili ih bilo ko može namamiti i odvesti bez protivljenja. Takođe, kako uvek nešto traže i love, sami su skloni čestom „odlasku od kuće“, tačnije mogu se izgubiti ili uputiti u nepoznatom pravcu. Sve što im privuče pažnju momentalno utiče na njuh i povezuje u mozgu da je vreme za pokret i akciju. Ipak, bigl ima blagu narav, nesavisnost u krvi i druželjubivost kao veliku želju za pažnjom i ljubavi. Jednostavno je poseban, ume da pokaže zahvalnost, ljubav i prijateljstvo. Oseća kada je negovan, čuvan i zaista voljen, što će bezgranično uzvratiti velikom pažnjom i posvećenošću vlasniku i svim članovima porodice u kojoj boravi. Prilagodiće se svakom tempu i mestu života, čak mu neće smetati ni mali prostor u stanu. Voli šetnje i dobro je da bude vezan napolju kada se kreće među drugim psima i ljudima. Vrlo je energičan, i savet je da šetnja bude svakodnevna i prilično duga, kako ne bi višak energije usmerio na aktivnosti kod kuće, što obično ne bude tako poželjno ponašanje.

Zbog mogućeg nereda i neposlušnosti kada odrastu, savetuje se aktivno dresiranje za psa bigl od najranijih mogućih perioda. Kako ne bi bili skloni inatu, tvrdoglavosti i svojeglavosti, dresura treba da stvori jasne i brze reakcije na komande, poput „stani“, „sedi“ i slično.

Bigl temperament

Iako se često kaže da imaju blag i mio temperament, vrlo su inteligentni i tokom dresure je važna istrajnost, upornost i nikako se ne sme odustati. Nekada ne reaguju i nakon više meseci vežbe, ali činjenica je da obično nakon godinu dana usvoje sve osnovne komande i pridržavaju se jasnih pravila dresure koja postavlja vlasnik. Baš zbog toga što mogu biti teški za saradnju, učenje i obučavanje, poželjno je angažovati profesionalne agencije i osobe koje se bave dresiranjem. Oni će uspeti da za znatno kraće vreme od jedne godine dobiju od psa bigl ono što žele: poslušnost bez granica i brzo reagovanje na svaku pojedinačnu komandu.

Mama bigl i dva šteneta stoje na livadi

Bigl je poznat kao pas koji dosta laje, ali ne da bi uplašio druge pse ili ljude, niti da bi pokazao da je snažan, već zbog aktivnog traganja i „njuškanja“. Često se kupuju i kao kućni ljubimci, ali mnoge porodice nakon nekog vremena odustanu, i budu prinuđene da ih vrate ili poklone. Razlog tome je velika buka koju prave, što ne pogoduje ni kućama, a nikako tek stambenim zgradama. Mogu da naprave dosta nereda, uz često lajanje i traganje, što rezultira činjenicom da postaju vremenom dosta naporni, čak i za druženje. Jednostavno, najbolji su na polju lova, hvatanja i traganja bez granica u prirodi, kada sve njihove pozitivne strane dolaze do izražaja. Bigl je pas koji može lako da se izgubi ili nestane, pa je za savremene uslove održavanja bezbednosti poželjno da bude čipovan, i pod nadzorom kad god je to moguće i izvodljivo.

Nega i zdravlje bigla obično se ostvaruje po vojnim principima

Kako je bigl pas koji postupa po pravilima i principima, zahteva i adekvatnu, i ujedno redovnu negu. Održavanje dlake negovanom, čistom, čvrstom i sjajnom neophodno je uz četkanje bar dva ili tri puta tokom sedmice. Skloni su pojavi poddlaka, pa se na ovaj način one otklanjaju, što omogućava da dlaka raste kako treba. Skloni su povremenom linjanju, najčešće tokom proleća, jer im tokom zime dlaka znatno ojača. Bigl funkcioniše „kao u vojsci“, jer je navikao na lovačka pravila, čvrste i istrajne dresure, kao i veliku poslušnost u svakom trenutku. Tako, nije zahtevan u pogledu nege, ali voli redovnost i ispunjavanje rutine i navike.

Generalno su vrlo čisti, ali kupanje je poželjno bar povremeno, jer mogu uprljati šape, noge ili čitavo telo travom, blatom, peskom i drugim podlogama tokom neiscrpnog „njuškanja“ i zavlačenja svuda. Pregledanje ušiju je bitna stavka preventive zdravlja, jer su skloni infekcijama. Isto važi i za oči i nos. Ipak, nozdrve su jasno odvojene, velike i raširene, pa se brzo i lako može ustanoviti bilo kakva pojava koja utiče na zdravlje organizma. Bigl treba da redovno posećuje veterinara radi pregleda i pružanja potrebne nege. U pogledu preparata, savetuje se korišćenje sredstava za dezinfekciju ušiju, koja nemaju ni previše visoku, ni nisku pH vrednost. Isto važi i za korišćenje šampona i kupki za pse. Nokti se mogu seći prema potrebi, obično na mesečnom nivou, a šape redovno čistiti u slučaju pojave stranih materija. Praćenje kože tokom četkanja može pomoći da se ustanovi postojanje crvenila, osipa, rana ili bilo kojih drugih tegoba koje će učiniti da se bigl oseća loše.

Ova rasa voli raznolike temperature i generalno im se dobro prilagođava. Izdržaće sve, ali ukoliko se radi o kućnom ljubimcu, ne treba ga izlagati ni ekstremno toplom, niti hladnom vremenu. Važno je voditi računa o obimu obroka, jer koliko god da mu date, bigl će rado svaki zalogaj pojesti, bez osećaja sitosti. Zbog čestog prejedanja i nekontrolisane ishrane, sklon je gojenju, što vlasnik treba da vodi računa, jer se na taj način narušava zdravlje ljubimca.

Bigl je sklon različitim zdravstvenim problemima i oboljenjima, pa je savet odabrati svog kućnog ljubimca uz preporuku odgajivača i uvid u celokupnu dokumentaciju. Najčešće, ima problema sa razvojem kičmene moždine, što se manifestuje uz bol u vratu i leđima, kao i gubitkom osećaja. Problemi sa pršljenovima su u vezi sa kičmom, i nastaju ukoliko pritiskaju kičmenu moždinu, dok se povlače unazad. Displazija kukova je još jedna tegoba kojoj je bigl sklon, i uglavnom se javlja uz simptome da često hramlje, ima bolove u zadnjim nogama, ali neki psi uopšte ne osećaju ovaj problem. Radi se o težem, naslednom oboljenju, koje je posledica nepravilnog razvoja kukova, tačnije nedostatku njihove čvrstine. Tu je još i glaukom – veliki očni pritisak, kao i atrofija mrežnjače – takođe problemi sa funkcijama oka, koja čine da vid oslabi.

Bigl ishrana – potrebno je da ograničite unos namirnica

Pravilna ishrana učiniće da bigl održi zdravlje organizma i omogućava laganu fizičku aktivnost bez gojenja. Danas postoji veliki broj proizvođača hrane za pse, koje se razlikuju prema tipu, ukusima i doziranju. To su raznovrsne granule, i obavezno je praćenje preporuka za dnevni unos ove hrane. Bigl treba da unosi vitamine, minerale, proteine i povremeno masti, na ujednačen i izbalansiran način. Kada bigl poraste i postane vrlo energičan i dosta fizički aktivniji nego dok je štene, zahteva i nešto drugačiju ishranu, koja će više dati na sitosti.

Bitno je da ima odgovarajuću kilažu prema visini, i nikako ne treba da postane gojazan. To se lako može desiti, jer ovi čuveni lovci i istraživači, za nekoliko sekundi mogu „nanjušiti“ svoju poslasticu i napolju, a zamislite tek u ostavi u kući, gde su sve namirnice složene – što je nered u najavi. I on voli da pojede dobro meso, malo povrća i mlečnih proizvoda, kao i svaki pas. I sigurno je da će uzeti prvo što mu nosić pronađe da proba, šta god to bilo, ukoliko je baš gladan. Odrasli psi mogu koristiti i industrijske namirnice, ali i kuvane obroke. U tom pogledu, savetuje se unos šargarepe, kukuruznog brašna, žitarica i pirinča. Izbegava se unos svinjskog mesa zbog velikog nivoa masnoća, ali uvek može da pojede ćuretinu, piletinu i junetinu.

Bitno je proveravati namirnice i ograničiti količinu, uz savetovanje sa veterinarom. Preporuka je unos granula poznatog sastava, i uvek iste vrste, na koju je bigl navikao. Sve što pronađe, može „isprobati“ kao obrok, i zato je savet da se dosta povede računa gde se šta od hrane nalazi i odlaže. Uz to, ukoliko je bigl sit, neće aktivno tragati za sledećim obrokom, i nije loše da ima češće, ali manje obilne obroke. Unos vode u većim količinama se podrazumeva, baš zbog obimne fizičke aktivnosti tokom čitavog dana.

Bigl je pas koji je čuveni istraživač, gonič i vrhunski lovac. Njegove sposobobnosti za traganje, uz visoki stepen inteligencije, ali i tvrdoglavosti, dosta se koriste u policijskim, vojnim i svim drugim akcijama, kao i velikom broju eksperimenata i istraživanja. Svuda gde je čulo mirisa i uopšteno izražen osećaj neophodan, bigl je pravi za svaku akciju. Iako je lovački odgajan i orijentisan, dobar je prijatelj i voli porodičnu atmosferu. Savršeno se uklapa u društvo i obožava decu. Nije sklon agresiji i problemima, već samo čestoj buci i lajanju. Uz to, voli da istražuje pa će povremeno napraviti nered u domu, jer je njegova njuškica nešto osetila ili pronašla.

Bigl je prosto savršen za igru, šetnju i trčkaranje po dvorištu, bez umora i predaha. U njegovim očima ogleda se neizmerna ljubav, poštovanje i druželjubivost prema svima, čak i ka nepoznatim ljudima, zbog čega može biti naivan. Naravno, najveću ljubav usmerava prema svom vlasniku, što i pokazuje, smatrajući ga članom svoje porodice uz spremnost na maksimalnu zaštitu – ukoliko ne ugleda neku zanimljivost, pa jednostavno ne odluta da je malo oseti i njuškicom.

1 thought on “Bigl – Cena šteneta! Da li je za stan? Karakter, Iskustva!”

Leave a Comment